Dünya Danimarka-İran arasında kriz

Danimarka-İran arasında kriz

31.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İran Devrim Muhafızlarını hedef alAn Ahvaz saldırısı sonrası “Ahvaz’ın Kurtuluşu İçin Arap Mücadele Hareketi”nin (ASMLA) Danimarka’daki liderine suikast girişiminde bulunulduğu açıklandı. Kopenhag hükümeti, İran’ın Kopenhag Büyükelçisi’ni sert dille uyarırken, Tahran’daki Büyükelçisi’ni de geri çağırdı ve AB’den İran’a yaptırımları serleştirmesini talep etti.

Danimarka-İran arasında kriz

Danimarka Güvenlik ve İstihbarat Servisi (PET), İran istihbarat servislerini Danimarka’da saldırı girişimiyle suçladı. PET Başkanı Finn Borch Andersen, ASMLA Danimarka kolu liderine saldırı girişiminde bulunulduğunu duyururken, bu girişimle ilgili İran istihbarat servislerinden şüphelendiklerini söyledi. Andersen, 21 Ekim’de İran kökenli bir Norveç vatandaşının gözaltına alındığını, ama zanlının mahkemede suçlamaları üstlenmediğini açıkladı. Norveç polisinden de, “Danimarka’da planlı saldırı girişiminde bulunulduğu, Danimarka polisiyle işbirliği yaptıkları” açıklaması geldi. Danimarka Dışişleri, İran’ın Kopenhag Büyükelçisi’nin bakanlığa çağrıldığını, “İran istihbarat servislerinin ülkedeki yasadışı faaliyetleri” nedeniyle sert dille kınadığını duyurdu.

Haberin Devamı

İran’ı ülkede saldırı düzenlemekle suçlayıp buna gerekli tepkiyi vereceklerini söyleyen Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen, Tahran Büyükelçisi’ni ülkeye geri çağırdı. Samuelsen, AB’nin İran’a karşı yaptırımların çapını genişletmesi için girişimde bulunacaklarını da açıkladı.