Gündem Danimarka’ya rest çekti

Danimarka’ya rest çekti

29.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güncel sanatçı Ai Weiwei, sığınmacıların eşyalarına el konulmasını öngören yasanın onaylandığı ülkeyi boykot etti. Sanatçı, ülkedeki işlerini geri çekti...

Danimarka’ya rest çekti

Dünyanın en ünlü güncel sanatçılarından 58 yaşındaki Ai Weiwei, önceki gün Danimarka’dan eserlerini çekerek göç sorununa olan tepkisini ifade etti. Sanatçı, sığınmacıların eşyalarına ve paralarına en konulmasını öngören yasanın onaylanması üzerine Danimarka’da bulunan müzelerden işlerini geri çektiğini duyurdu.

Haberin Devamı

‘Üzüntü duyuyor’

Weiwei, ‘Ruptures’ adlı nisana dek sürmesi planlanan sergisini erken kapattı, Aros Müzesi’ndeki sergide yer alan eserlerini de geri aldığını belirtti. Instagram hesabı üzerinden açıklama yapan sanatçının paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Ai Weiwei, Kopenhag’daki Faurschou Müzesi’nde yer alan ‘Ruptures’ adlı sergisini kapatmaya karar verdi. Bu karar, Danimarka hükümetinin mültecilerin değerli eşyalarına el koyma ve aile üyeleri ile bir araya gelmelerini geciktirmesini öngören yasa tasarısının onaylanmasından sonra verildi. Jens Faurschou, sanatçının bu kararını destekliyor ve Danimarka hükümetinin, Avrupa ve Ortadoğu’da süren günümüzün en büyük insani krizinin, sembolik ve gaddar tarafında olmayı, saygı dolu bir çözümün tarafında olmaya tercih etmesinden üzüntü duyuyor.”

Haberin Devamı

‘Çok sinirlendirdi’

Guardian’a sığınmacılarla ilgili konuşan Ai Weiwei, “Ayakları çıplak halde soğuk ve taşlarla dolu plajda yürüyerek ellerinde hiçbir şey olmadan geliyorlar. Sonrasında bu haberi duymak beni çok sinirlendirdi. Bunu protesto edebilmemin tek yolu o ülkeden eserlerimi almaktı. Çok basit ve çok sembolik. Bu insanların, politikanın karşısında duramam. Bu kişisel bir hareket, bir sanatçının olan bitene sadece seyirci kalmaması, harekete geçmesi anlamına gelen bir eylem,” dedi.

Faurschou Müzesi kurucusu Jens Faurschoui ise Weiwei’nin tepkisinin şaşırtıcı bulmadığını söyledi.

Midilli’den paylaştı


Ai Weiwei, Instagram’a dün yüklediği fotoğrafını, elinde ‘#SafePassage’ yazan bir karton, üstünde yağmurlukla, arkasına denizi alarak sığınmacıların en kritik geçiş noktalarından biri olan Midilli’den paylaştı. Zira geçen yıl Çin hükümetinden pasaportunu geri almasından bu yana sürdürdüğü gezilerinde son durağı burası. Sanatçı, geçen aylarda heykeltıraş Anish Kapoor’la beraber sığınmacılara dikkat çekme amaçlı bir yürüyüş de gerçekleştirmişti.