Siyaset Türban eğitim hakkı değildir

Türban eğitim hakkı değildir

11.05.2008 - 01:45 | Son Güncellenme:

Danıştay Başkanı, türbanla ilgili anayasa değişikliği için, ‘Cumhuriyetimizin özü ve ulusal yaşamımızın temeli olan laikliği zaafa uğratacak hiçbir düzenlemenin ‘bireysel eğitim hakkının sağlanması’ olarak görülmesine olanak yoktur’ dedi

Türban eğitim hakkı değildir

Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, türbanla ilgili anayasa değişikliği konusunda, laikliği zayıflatacak hiçbir düzenlemenin “bireysel eğitim hakkının sağlanması” olarak sunulamayacağını söyledi. Çörtoğlu, AKP’nin kapatılması istemiyle açılan davayla ilgili yorum yapan AB yetkililerinden, Türk yargısına saygılı olmalarını istedi.
Çörtoğlu, Danıştay’ın 140. kuruluş yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmaya, 17 Mayıs 2006’da Danıştay 2. Daire’ye düzenlenen silahlı saldırıyı anarak başladı. Emekliye ayrılacak olan Çörtoğlu, anayasa hükümlerini anımsatarak, egemenliğin sadece seçimle gelmiş olanlara verilmediğini vurguladı.

Şahin’e eleştiri
Yargıç ve savcı adaylığı mülakat sınavını yapma yetkisinin Adalet Bakanlığı’ndan alınarak, Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) verilmesini isteyen Çörtoğlu, bu konudaki Danıştay kararlarının hükümetçe etkisiz kılınmasından yakındı. Çörtoğlu, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in, “Bu konuda YARSAV tarafından açılan davalara, YARSAV üyesi Danıştay mensuplarının baktığı” yönündeki sözlerini eleştirdi.
Yargı kararlarına yönelik beyanların eleştiri sınırlarını aşar hale geldiğini belirten Çörtoğlu, “Yargı kararlarının, siyasi tartışmalara konu edilmesini, bu kararların hükümete karşı bir tavır gibi gösterilmesi suretiyle yargının kamuoyuna şikayet edilmesini doğru bulmuyoruz” diye konuştu. Çörtoğlu, yargı dışındaki güçlerin yargı mensuplarının özgür iradeleriyle karar vermesine engel olma yanılgısından kurtulması gerektiğini belirtti. Çörtoğlu, AKP’nin kapatma davasıyla ilgili yapmayı tasarladığı anayasa değişikliğini kastederek, “Yargı kararlarını uygulamamaya yönelik girişimler, yargı bağımsızlığına ciddi darbe indirir” dedi.
Çörtoğlu, AKP davası nedeniyle bildiri yayınlayan Avrupa Parlamentosu ile açıklamalarda bulunan AB temsilcilerine, “Gerek ulusal gerekse uluslararası çevrelerce yargı organlarını etki altına alma girişimlerini doğru bulmuyoruz. Kendi ülkelerindeki yargı organlarına gösterdikleri saygıyı, bağımsız Türk yargısına da göstermelidirler” diye seslendi.
Çörtoğlu, üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasına yönelik anayasa değişikliği konusunda Anayasa Mahkemesi’ne şu mesajı gönderdi: “Anayasa değişikliği, anayasanın değişmez ilkelerine ve yargı kararlarına uygun olmalıdır. Cumhuriyetimizin özü ve ulusal yaşamımızın temeli olan laikliği ve laik eğitim kurumlarını zaafa uğratacak hiçbir düzenlemenin ‘bireysel eğitim hakkının sağlanması’ olarak görülmesine olanak yoktur. Bu, hukukun evrensel ilkeleri karşısında himaye göremez.”

Anayasa değişikliği
Çörtoğlu, yeni anayasada, cumhurbaşkanının yargı organlarının oluşumuna katkısının sınırlandırılmasını, cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemlerin, memurlara verilen disiplin cezalarının, YAŞ ve HSYK kararlarının yargı denetimine açılmasını, Yüce Divan görevinin Anayasa Mahkemesi’nden alınmasını istedi.
“Kadın haklarının teminatı laikliktir” diyen Çörtoğlu, kadınların sosyal ve kültürel yaşama eşit biçimde katılamadığını kaydetti.

Haberin Devamı

Özok: Laik devleti anlamayan liderler kaosa sürükledi
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, isim vermeden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak, “Demokrasiyi oy olarak algılayan, bir yaşam biçimi olarak algılamayan, laik hukuk devleti gerçeğini anlayamayan, ben merkezli, öngörüsüz liderler yönetiminde, ülkemiz içinden çıkılamaz siyasi kriz ve kaoslara sürüklenmiştir” dedi. AKP hakkında açılan kapatma davasının ardından yaşananların yargı bağımsızlığına ne denli uzak olunduğunu gösterdiğini öne süren Özok, Ergenekon soruşturmasının da yargı bağımsızlığı çerçevesinde değerlendirilmesini isteyerek, şunları söyledi: “İktidar karşıtları kapatma davasının, iktidar yandaşları da Ergenekon soruşturmasının haklılığı kampanyası başlatmıştır. Hukuku bir yana bırakarak, yandaş anlayışı ile ulusal ya da uluslararası kişi, kurum ve kuruluşlardan yardım istenmesi, lobicilik yapılması yargı adına hüzün veren bir yaklaşımdır” diye konuştu.
1 Mayıs olaylarını, “Polis devleti görüntüsü” diye eleştiren Özok’un sözlerini değerlendiren, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise, “Parti genel başkanı üslubuyla konuşuyor” dedi.

Haberin Devamı

Kararlılık mesajı

Türban eğitim hakkı değildir

Danıştay’ın kuruluşunun 140. yıldönümü dolayısıyla Başkan Sumru Çörtoğlu ve beraberindeki heyet, Anıtkabir’i ziyaret etti. Çörtoğlu, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı: “Danıştay olarak bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin gerçekleşme-sinde üzerimize düşen yükümlülükleri yerine getirme inanç ve kararlığında olduğumuzu belirtiyor, minnet ve saygılarımızı sunuyoruz.”


 
140. yıl mesajları
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Hukuk devleti anlayışının ülkemizde de tam manasıyla hâkim kılınması, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma ve Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedeflerimizin en temel şartlarından biridir” dedi. Danıştay’ın 140. kuruluş yıldönümü ve “Danıştay ve İdari Yargı Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Gül, “Uluslararası sözleşmelerin çok büyük bir bölümüne taraf olunmasıyla, hukuk sistemimizin evrensel düzeyi daha da yükselmiş bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Hukuk devleti, toplumsal düzenin temeli, ekonomik ve sosyal gelişmenin zemini, bireysel hak ve özgürlüklerin de güvencesidir. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, hukukun üstünlüğü ilkesinin vazgeçilmezliğini, ‘adalet mülkün temelidir’ sözleriyle en veciz biçimde ifade etmiştir” dedi.
CHP lideri Deniz Baykal da yayımladığı mesajda, “Danıştay, görevini yaparken maruz kaldığı baskılara, saldırılara, şiddet kullanılması sonucu şehit vermesine, üyelerinin yaralanmasına rağmen, laik ve demokratik cumhuriyete sahip çıkma kararlılığından, anayasamızın değiştirilemez niteliklerine içtenlikle bağlılıktan zerre kadar ödün vermemiştir” ifadesini kullandı.  
ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

NOTLAR
Çörtoğlu’nun gözleri doldu

-  Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Adalet Bakanı Şahin katıldı.
-  AKP hakkındaki kapatma davasına bakacak olan Kılıç ile bu davada siyaset yasağı konulmasının istenen Gül yan yana oturdu ancak hiç konuşmadı.
-  Şahin ile Şahin’in yargı reform taslağını AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’e sunmasını eleştiren Yargıtay Başkan Vekili Osman Şirin, karşı karşıya gelmemeye özen gösterdi.
-  Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, kapatma davası açtığından bu yana törenlere katılmama uygulamasını sürdürdü.
-  Emekliye ayrılacak olan Çörtoğlu’nun konuşmasının sonunda gözleri dolduğu, ağlamamak için kendisini zor tuttuğu gözlendi.