Gündem Danıştay ‘yaz saati’ uygulamasını durdurdu

Danıştay ‘yaz saati’ uygulamasını durdurdu

28.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla geçen yıl Bakanlar Kurulu kararı ile hayata geçirilen ‘kalıcı yaz saati’ uygulamasına Danıştay ‘dur’ dedi.

Danıştay  ‘yaz saati’ uygulamasını durdurdu

Zaman zaman kamuoyunda tartışmalara da konu olan uygulama hakkında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, geçtiğimiz gün yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararın mimarı ise Burcu Berent isimli bir anne. Kışın küçük yaştaki çocuğunun okula gidiş saatlerinde güneşin doğmamasından yakınan Berent, Başbakanlık ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na karşı konuyu yargıya taşıdı. Berent’in uygulamanın durdurulması talebiyle yaptığı başvuru ilk olarak Danıştay Onuncu Dairesi’nce görüşüldü. Daire, anne Berent’in başvurusunu reddetti ve dosya geçtiğimiz hafta Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nca görüşüldü.
‘Kalıcı olamaz’
Kurul, kalıcı yaz saati uygulamasının dayanağı olan 697 sayılı kanunun “Griniç’e göre otuzuncu derecede bulunan boylam dairesi bütün Türkiye saatleri için esas alınır. Ayrıca başlangıç ve bitişi belirtilmek ve bir saati aşmamak şartıyla yaz saati uygulamaya Bakanlar Kurulu yetkilidir” maddesini hatırlatarak yürütmeyi durdurdu.
Kararda, söz konusu kanuna göre Bakanlar Kurulu’nun başlangıç ve bitiş tarihlerini belirterek yaz saati uygulamakla yetkilendirildiği, ancak bu yetki kullanımının aşılıp yaz saatinin kalıcı kılındığı belirtildi. Kalıcı yaz saati uygulamasına ilişkin karar ise kurulda oy çokluğuyla alındı. 13 üyenin bulunduğu kuruldaki hakimler Hasan Güzeler ve Bilal Çalışkan ise karara karşı oy kullandı. Danıştay kararı, hükümetin dava konusu uygulamayı durdurmasını gerektiriyor. Buna karşın hükümet, 697 sayılı kanunu iptal eden yeni bir kanun çıkararak yaz saati uygulamasını bir kez daha kalıcı hale getirebilir.
‘Eskiye dönülmeli’
Kararın ardından uygulamanın durdurulmasını beklediklerini belirten avukat Bürgehan Emrağ, “8 Eylül 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile ‘Gün Işığından Daha Fazla Yararlanmak Amacıyla Bütün Yurtta Yaz Saati Uygulanması Hakkında Karar’ alınmış ve Bakanlar Kurulu 697 sayılı kanunda yer alan yetkisini, yaz saati uygulaması sürekli hale getirilerek (365 gün için kullanmış), bir başka ifadeyle, istisnai yaz saati uygulaması kural haline getirilerek Türkiye’de yıl boyunca Griniç +3 saat dilimi uygulamaya sokulmuştur. Kışın çocuğunun okula gidiş saatlerinde güneşin doğmamasından yakınan İstanbul’da yaşayan Burcu Berent’i temsilen girişimde bulunduk. Danıştay kararın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Bu karar neyi ifade ediyor? Dava Danıştay 10. Dairesi’nde sürmeye devam edecek. İlk etapta yürütmeyi durdurma kararı Bakanlar Kurulu’na tebliğ edilecek ve 30 gün süre verilecek. Dava sonunda karar lehimize çıkarsa zaten uygulama iptal edilecek. Belki başka bir düzenleme yapılabilir. Ö zetle, dava sonuçlanıncaya kadar yaz saati uygulamasının yürütmesi durdurulacak, önceki uygulamaya geri dönülmesi gerekecek” dedi.

‘Çok zorluk çektik’

Milliyet’in ulaştığı kararın mimarı Burcu Berent, “Geçtiğimiz sene, tüm veliler olarak çocuklarımızın karanlıkta kalkması nedeniyle çok zorluk çektik. Danıştay’ın kararı ile bu sene de aynı çileyi çekmeyeceğimiz için mutluyuz. Pek çok veli arkadaşım da benimle aynı duyguları paylaşıyor” dedi.

Yazarlar