Osmaniye Danıştayın "Öğrenci Andı" Kararına Tepkiler

Danıştayın "Öğrenci Andı" Kararına Tepkiler

19.10.2018 - 14:06 | Son Güncellenme:

.

Danıştayın Öğrenci Andı Kararına Tepkiler

OSMANİYE (AA) - Danıştay 8. Dairesi'nin, ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesine Eğitim Bir Sen Osmaniye ve Mersin şubelerince tepki gösterildi.

Haberin Devamı

Eğitim Bir Sen Osmaniye Şube Başkanı Mahmut Kahraman, şube binasında yaptığı açıklamada, 2013 yılında toplumun büyük beklentileri üzerine andımızın kaldırıldığını ve sivilleşme adına önemli bir kazanım sağlandığını söyledi.

Eğitim Bir Sen olarak bu karara destek verdiklerini hatırlatan Kahraman, "Ancak Danıştay 8. Dairesi, idarenin takdir hakkını hiçe sayarak, hukuki denetimin dışına çıkıp hiçbir pedagojik ve bilimsel verilere dayanma ihtiyacı duymadan ilköğretim okullarında "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmiştir." dedi.

Kararın pedagojik ya da hukuki hiçbir dayanağının olmadığını savunan Kahraman, şunları kaydetti:

"Danıştay vermiş olduğu kararda, temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, darbe dönemi anayasalarıyla şekillenen eski Türkiye'nin ezberlerini gerekçe olarak sunmuş, hukukun evrensel ilkelerini gözardı ederek toplumsal birliğe ağır bir darbe vurmuştur. Dayatmacı, ayrımcı, dışlayıcı, Türkiye'nin taraf olduğu başta Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere birçok uluslararası sözleşmeye ve doğal hukuka aykırı, eski Türkiye'nin en önemli vasfı olan toplum mühendisliğinin tezahürü, farklılıkları yok sayan hatta zor kullanarak değiştiren, tektipleştirme politikasının esas alındığı, militarist toplum kurma özleminin ürünü olan andımızın tekrar hortlatılması sonucunu doğuracak bu kararı kabul etmediğimizi dile getiriyor; itiraz merciinin adaleti ve hukuku tesis edeceğine olan inancımızı koruyoruz."

Haberin Devamı

Eğitim Bir Sen Mersin Şube Başkanı Abdulla Çelik de yazılı açıklamasında, "Danıştay’ın aldığı ideolojik nitelikteki bu karar öncelikle toplumsal barışa ve siyasi iradeye yönelik bir girişimdir. Bu antidemokratik ve evrensel hukuka aykırı karara tepkisiz kalınmamalı, andımızın kaldırılması kararının arkasında durulmalı, insan hakları ve demokrasi alanında elde edilen toplumsal kazanımlar kararlıkla korunmalıdır." görüşünü paylaştı.