Dar kanal hastalığının bilinmeyenleri...

Dar kanal rahatsızlığı hastalar tarafından kolay bir şekilde bel fıtığı ile karıştırılabiliyor. Hem dar kanal hem de fıtıkta bacaklarda ağrı, uyuşma veya güç kaybı gibi benzer rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. İkisi arasında ise aslında büyük bir fark bulunuyor. Fıtıkta görülen rahatsızlıklar genellikle vücudun bir tarafını etkilerken dar kanalda rahatsızlıklar sıklıkla iki bacakta birden görülebiliyor. Dar kanal rahatsızlığı her zaman kendini ağrı ile göstermemektedir. Pek çok hastada sinsi bir şekilde ilerlemektedir.

Haberin Devamı

Yatağa Düşürebilir

Omurilik kanalında meydana gelen daralmaların hepsi sonradan meydana gelen rahatsızlıklardan değildir. Bazı kişilerde doğuştan omurilik kanal daralması da görülebilir. Sonradan yaşanan daralmalar genellikle 50 ve üzeri yaşlarda ortaya çıkarken doğuştan gelen daralma problemlerinde kişiler 20, 30 veya 40’lı yaşlarında bu problemler ile karşılaşabilirler. Dar kanal rahatsızlığının ilerlemesi veya omurilikte meydana gelebilecek olan bir başka problem ile hastaların yatağa düşmesi söz konusu olabilir. Bu yüzden belirtiler görülmeye başlandığında erken harekete geçmek rahatsızlığın ilerlemeden durdurulmasını sağlayarak hastaların daha büyük problemler yaşamasını engelleyebilir. Dar kanal rahatsızlığında 100 metreyi dinlenmeden yürüyemeyenlerin kendileri fark etmese de kısmı felç evresi başlamış olabilir. Bu dönemde yaşanacak bir artrit, bel fıtığı ya da skolyoz gibi faktörler omuriliğin üzerinde yer alan baskının artmasıyla dar kanal probleminin daha hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlayabilir.

Kalıcı Hasarlar

Gelişen teknoloji sayesinde her ne kadar cerrahi veya cerrahi olmayan yöntemler bu hastalıktan muzdarip kişiler için kurtarıcı olsa da hastalığın ilerleyen durumlarda hasar kalıcı hale gelebilir. Sinir elemanlarının büyük oranda tutulmasından dolayı hastalarda idrar kaçırma gibi problemlerin de görülebilme olasılığı yüksektir. Dar kanal sonucu ortaya çıkan hasar nadiren de olsa kalıcı olabilmektedir ve hastanın denge problemi kalıcı hale gelebilmektedir.

Haberin Devamı

Nöroşirurji Uzmanı

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

www.ahmetyildizhan.net