Gündem Darbe girişimine dünyadan tepkiler

Darbe girişimine dünyadan tepkiler

16.07.2016 - 04:13 | Son Güncellenme:

İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimine tüm dünyadan tepkiler geldi.

Darbe girişimine dünyadan tepkiler

"DARBE GİRİŞİMİ KABUL EDİLEMEZ"

Haberin Devamı

Fas Dışişleri Bakanlığı, Türkiyenin anayasal düzenine karşı yapılan darbe girişimin kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Fas Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin anayasal düzenine karşı yapılan bu darbe girişimi kabul edilemez. Fas, kardeş ve Müslüman ülke Türkiye ile her zaman dayanışma içerisinde olacaktır" ifadelerine yer verildi.

ANAYASAL DÜZİNE DÖNÜLMESİ ÇAĞRISI

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye'nin AB için kilit öneme sahip bir üye olduğunu belirterek, "AB demokratik bir şekilde seçilen hükumeti, ülkenin kurumlarını ve hukukun üstünlüğünü destekliyor." dedi.

Twitter hesabı üzerinden Türkiye’de anayasal düzene süratle dönülmesi çağrısı yapan Juncker, "28 AB üye devletleriyle koordine içinde gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye, AB için kilit öneme sahip bir üyedir. AB demokratik bir şekilde seçilen hükumeti, ülkenin kurumlarını ve hukukun üstünlüğünü destekliyor" ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

"DARBE GİRİŞİMLERİ KABUL EDİLEMEZ"

Ankara ve İstanbul'da FETÖ'den darbe girişiminin ardından Gürcistan Cumhurbaşkanı Güvenlik Konseyi Toplantısı düzenledi.

Tiflis'te Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir saat süren toplantı ardından açıklama yapan Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, "Öncelikle Türkiye'de demokratik yollarla seçilen hükümete destek verdiğimizi ifade etmek istiyorum. Şahsi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı desteklediğimi ifade etmek istiyorum" dedi.

Margvelaşvili, dost ve komşu Türkiye'deki gerginliğin kısa süre içinde sona ereceğinden ve hayatın normale döneceğinden emin olduğunu vurguladı.

Başbakan Kvirikaşvili de Güvenlik Konseyi Toplantısı ardından yaptığı açıklamada, darbe girişimine tepki göstererek, şunları kaydetti:
"Askeri darbe girişimleri tüm demokratik ülkeler için kesinlikle kabul edilemez. Dost ve stratejik ortağımız Türkiye'de demokratik yollarla seçilen bir hükümetin göreve devam etmesi ve ülkede istikrarın olması bizim için son derece önemli."

KATAR'DAN TÜRKİYE'YE DESTEK

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştü.

Haberin Devamı

Katar resmi haber ajansı QNA'nın haberine göre, Al Sani, Çavuşoğlu'na, Doha yönetiminin Türkiye Cumhuriyeti'ne verdiği desteği ifade etti.

Katar Dışişleri Bakanı, ülkesinin Türkiye'deki darbe girişiminin ardından meşru Türk hükümetinin güvenlik ve istikrarın korunması için gerçekleştirdiği tüm yasal icraatlarında Türkiye Cumhuriyeti ile dayanışma içinde olduğunu dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Katar'ın verdiği bu destekten dolayı Al Sani'ye teşekkürlerini ifade etti.

SABAH NAMAZINDA DUA ETTİLER

Lübnan'ın Trablus kentinde yüze yakın kişi, Türkiye'ye destek için sabah namazında bir araya gelerek dua etti.

Lübnanlılar, İstanbul ve Ankara'da FETÖ'den darbe girişimini protesto etmek için sabah namazında Trablus kentinin Nur Meydanı'nda toplandı. Seccadeleri ve Türk bayraklarıyla toplanan grup, sabah namazının ardından tekbir getirdi.

VİYANA'DA 5 BİN KİŞİLİK PROTESTO

Avusturya'da, Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği önünde toplanan yaklaşık 5 bin kişi, İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimini protesto etti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine Viyana'da yaşayan gurbetçiler, askeri darbe girişimine tepki göstermek amacıyla Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği önünde toplandı.

Ellerinde Türk bayraklarıyla gelen grup, "Recep Tayyip Erdoğan", "Dik dur eğilme, Viyana seninle", "Bu vatan bizimdir, bizim kalacak" sloganları attı. FETÖ aleyhinde sloganlar atıp hükümete destek veren grup, darbe girişimini protesto etti.

"FETÖ'NÜN SON ÇIRPINIŞLARI"

Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Avusturya Başkanı Cem Aslan, darbe girişiminin FETÖ/PDY'nin son çırpınışları olduğunu belirterek, "Vatanımıza, milletimize ve hükümetimize sahip çıkıyoruz. Bu akşam ve gerekirse diğer günlerde tekrar sokaklara çıkarız. Türkiye eski Türkiye değil, darbelere geçit yok" dedi.