Siyaset Darbeci binbaşıdan ‘geleni vurun’ emri

Darbeci binbaşıdan ‘geleni vurun’ emri

14.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

15 Temmuz darbe girişimi davasında ifade veren eski Uzman Çavuş Türkay Uçar, Genelkurmay’da mevzilendikleri sırada bir binbaşının yanlarına gelerek, ‘Tellere tırmananı vurun’ emri verdiğini söyledi

Darbeci binbaşıdan ‘geleni vurun’ emri

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndaki faaliyetlere ilişkin davada ifade veren sanık eski Uzman Çavuş Türkay Uçar, Genelkurmay’da mevzilendikleri sırada safari kıyafetli bir binbaşının yanına gelerek, “polis, asker ya da halktan herhangi birisi tellere tırmanırsa vurun” emri verdiğini söyledi.
‘Fena oyuna geldik’
Aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski Başyaveri Albay Ali Yazıcı, eski Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış’ın da bulunduğu 534 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi. Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Sincan Cezaevi Yerleşkesi’nde yapılan duruşmaya sanıklar, avukatları ve yakınları ile Başbakanlık, TRT ve diğer müşteki avukatları katıldı.
Sanık eski Uzman Çavuş Mesut Duman, savunmasında, 15 Temmuz 2016’da içtima alanında Barış’ın telefonların toplanmasını istediğini ve Genelkurmay’a DAEŞ saldırısı olduğunu, güvenliği kendilerinin alacağını söylediğini, tabur komutanı Fedakar Akça’nın emriyle araçlara bindiklerini ve konvoy halinde Genelkurmay’a gittiklerini bildirdi. Duman, Genelkurmay’a 23.30 sıralarında ulaştıklarını ve o saatte olağandışı bir durum görmediğini savundu.
Saat 02.00 sıralarında darbe girişimi yapıldığını öğrendiğini belirten Duman, Akça’nın, “Çok fena oyuna geldik, kandırıldık. Sizi buradan çıkaracağım ve kışlaya götüreceğim” dediğini aktardı. Mahkeme Başkanı Murat İlhan’ın, önceki ifadelerinde Akça ve Barış’tan şikayetçi olduğunu hatırlatarak, “Bu kişilerin bu işi bildiklerini mi düşünüyorsun?” sorusuna Duman, “evet” yanıtını verdi. Başkan İlhan’ın, “neye dayanarak” sorusuna Duman, “çünkü personeli kandırarak götürüyorlar” karşılığını verdi.
Sanık eski Uzman Çavuş Türkay Uçar da yaşananların tatbikatın bir parçası olduğunu düşünürken saat 02.30 sıralarında vatandaşlardan darbe teşebbüsü olduğunu öğrendiğini bildirdi. Bunun öncesinde Genelkurmay’ın ön tarafından silah ve helikopter sesleri geldiğini ancak bulunduğu bölgeden ne olduğu göremediğini ileri süren Uçar, sonrasında alçak uçuş yapan jetleri gördüğüne değindi.
‘Askerleri çektim’
Uçar, bu sırada safari kıyafetli bir binbaşının yanına gelerek, “polis, asker ya da halktan herhangi birisi tellere tırmanırsa vurun” emri verdiğini öne sürdü. Uçar, darbe girişimini öğrendikten sonra yakınındaki erbaş ve erlere silah kullanmamaları gerektiğini söylediğini, daha sonra da askerleri geriye çekerek, silahlarını bıraktırdıklarını iddia etti.

‘Emri veren binbaşı Halil Çınar’

Sanık eski Uzman Çavuş Furkan Kaya da Genelkurmay’a girdikten sonra belirtilen mevzilere dağıldıklarını, binbaşı Halil Çınar’ın gelerek, namluların karşıya yönlendirilmesi, herhangi bir saldırı gelirse ateş edilmesi emri verdiğini bildirdi. İlerleyen saatlerde vatandaşlardan darbe girişimini öğrendiğini savunan Kaya, “Vatandaşlar, ‘siz darbe yapıyorsunuz’ deyince neye uğradığımı şaşırdım. Askerleri ağaçların dibine çekerek, ‘hiçbir şekilde ateş edilmeyecek, küfür de etseler dokunmayın’ dedim. Silahlarımızı bıraktık” dedi.
‘Köprü’de tahliye yok
Öte yandan darbe girişimi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki olaylara ilişkin 135’i tutuklu 143 sanığın yargılandığı davanın dünkü duruşmasında tutuklu sanıkların tahliye talepleri reddedildi.