Gündem Darbeci binbaşıyı karakutu yalanladı

Darbeci binbaşıyı karakutu yalanladı

13.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akıncı üssünde yaşananlarla ilgili davada sorgulanan 143. Filo Komutanı eski binbaşı Mustafa Azimetli, sadece Akıncı üzerinde uçtuğunu söyledi. Ancak uçağın karakutu kayıtlarından, darbeci binbaşının Ankara üzerinde çeşitli bölgelerde alçak uçuş yaptığı ortaya çıktı

Darbeci binbaşıyı karakutu yalanladı

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında sadece Akıncı üzerinde uçtuğunu iddia eden eski 143. Filo Komutanı binbaşı Mustafa Azimetli’nin ifadesini karakutu kayıtları yalanladı. İçişleri Bakanlığı avukatı Uğur Kızılca, Azimetli’nin uçtuğu jetin karakutu kayıtlarını mahkeme heyetine vererek, ifadesinde sadece Akıncı üzerinde uçtuğunu iddia eden Azimetli’nin, lazer poduyla işaretlediği Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Havacılık Daire Başkanlığı ile Ankara üzerinde vatandaşları korkutmak için sonik patlamalara yol açacak alçak uçuş yaptığının görüldüğünü söyledi. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi kampüsündeki salonda görülen duruşmada, darbe gecesi Ankara üzerinde alçak uçuş yapan, Ankara’yı kana bulayan pilotlara talimatlar verdiği ve darbeye hazırlık toplantılarına katıldığı belirlenen sanık Azimetli’nin çapraz sorgusu tamamlandı.
Kayıtları inkâr etti
Azimetli, açıkça göründüğü fotoğraf ve görüntülerden dahi kendisini teşhis etmekten kaçındı. Görüntülerdeki sivil kişilere ilişkin sorulara “Hatırlamıyorum” yanıtını veren Azimetli, telsiz görüşmelerinin yer aldığı kayıtları da inkâr etti. Mahkeme Başkanı Selfet Giray, Azimetli’ye 143. Filo Komutanı odasında ne olduğunu sordu. Makam odasında, masa ve üzerinde Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemini içeren bilgisayar bulunan küçük bir masa daha bulunduğunu anlatan Azimetli, “Makam masası önünde sehpa ve koltuklar, bir de odanın içinde, soyunma dolabı ve yatak bulunan küçük, dar dinlenme odası var. Orta sehpa üzerinde ikramlık kuruyemiş, çerez bulunur” dedi.
Bunun üzerine Giray, sanığa “Görüntüleri izlediysen oraya çerez yemek için girmedikleri çok aşikar. Özellikle sivil ahıslar beş on kere girip çıkıyor. Kimse yarım saat durmuyor, en uzun duran 1-2 dakika. Ellerinde kağıtla çıkanlar, kağıda notlar alanlar var. Odanıza olan ilginin sebebinini öğrenmek istiyoruz” sorusunu yöneltti. Azimetli, “Ben zaten odada yokum, hangi maksatla kullandılar ben de bilmiyorum, merak ediyorum” dedi.
Mahkeme başkanı Giray’ın, “Dışardan gelen herkes girmiş, o da enteresan. Bu nedenle bizim de merakımızı cezbetti, bu odada ne var diye” sözleri üzerine Azimetli, “Ben de bilmiyorum” diye savunmasını tekrarladı. Müşteki avukatı Fatih Ünal’ın “Madem siz yapmadınız, peki kim yaptı? Başka bir düşman mı geldi? Biz yanlış mı gördük?” sorularına Azimetli’nin “Olabilir sayın başkanım” yanıtı izleyenlerden tepki gördü.
Sanığı tanımadı
Duruşmada, sanık eski pilot yarbay Hasan Hüsnü Balıkçı, kamera kayıtlarında filo komutanı odasından birlikte çıktığı görülen dosyanın sanıklarından Fırat Alakuş’u tanımadığını iddia etti. Mahkeme Başkanı Giray, “darbeyi FETÖ’nün yaptığına, Akıncı’nın baş FETÖ’cüsünün sanıklardan Ahmet Özçetin olduğuna” yönelik önceki ifadelerini reddeden sanığa, örgüt tarafından tehdit edilip edilmediğini sordu. Sanık Balıkçı, “Kesinlikle tehdit edilmiyorum, kimsenin peşinden koşmuyorum, FETÖ’cü olma gibi bir sabıkayı reddediyorum” dedi.

O kayıtları verdi

İçişleri Bakanlığı avukatı Uğur Kızılca, Azimetli’ye jetlerdeki karakutunun hangi bilgileri kaydettiğini sordu. Azimetli ise bilirkişi olmadığını ifade ederek, cevap vermek istemedi. Bunun üzerine Kızılca, Azimetli’nin uçtuğu jetin karakutusundan (CSFDR) alınan, uçuş konuşmaları ve verileri ile uçağın Ankara üzerinde bulunduğu noktaları gösteren kayıtlara ilişkin fotoğrafları mahkeme heyetine verdi. Kızılca, fotoğraflarda Azimetli’nin sadece Akıncı üzerinde değil, lazer poduyla işaretleme yaptığı Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı ve Ankara üzerinde de uçtuğunun görüldüğünü söyledi. Azimetli ise “Bu bilirkişi raporlarının ne kadar ciddiyetle hazırlandığını bilemiyorum. Alıp inceledikten sonra bununla ilgili ayrıntılı cevabı verebilirim” dedi.

‘Bence binbaşı Azimetli bitmiştir’

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan avukat Uğur Kızılca, Azimetli’nin bu davada dinlenen ilk pilot olduğuna işaret etti. Kızılca, “Azimetli gibi bir pilot düşünün ‘Havada hiçbir yere gitmedim’ diyor ama uçağın karakutusu olduğunu ve her şeyi kaydettiğini unutabiliyor. Bugün bence Azimetli bitmiştir. Azimetli, dinlenen ilk pilottu. Bu stratejiyle hareket edecek olan pilotlara da yol açmamak adına gece saatlerine kadar dosyayı araştırdım ve karakutu kayıtlarına işaret ettim” değerlendirmesinde bulundu.