Gündem Darbecilerin umudu sabaha karşı söndü

Darbecilerin umudu sabaha karşı söndü

16.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Saatler 23.18’i gösterirken, Ankara semalarında uçan F-16 üzerinden ilk bomba atıldı. Ülke genelinde meydanlara çıkan halk darbecilere karşı sabaha kadar direndi...  ›› Saat 12.57’de Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde Orgeneral Akar ve Bakanlar ile kameraların karşısına geçerek “Milletimiz ile beraber büyük bir belayı defettik” dedi...

Darbecilerin umudu sabaha karşı söndü

15 Temmuz gecesi saatlerin 23.00’ü gösterdiği sıralarda FETÖ’nün Genelkurmay Başkanı yapmayı planladığı YAŞ üyesi Orgeneral Akın Öztürk, derdest edilen komutanların bulunduğu Akıncı Üssü’ne gitti. Burada Akar darbeye destek için ikna edilmeye çalışılacaktı. Ancak komutan direnecekti.

Haberin Devamı

Polis, Ankara üzerinde helikopter uçurmayı planlıyordu. Saatler 23.18’i gösterirken, Ankara semalarında uçan F-16 üzerinden ilk bomba Emniyet Genel Müdürlülğü Havacılık Daire Başkanlığı’na atıldı. Uçaktan atılan GBU-10 tipi bomba ile yedi kişi şehit oldu, altı kişi de yaralandı.

Saat 23.55’te darbeciler, İstanbul Moda Deniz Klübü’nü basarak, Muharip Hava Kuvvet ve Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver’in kızının düğününde bulunan darbe karşıtı komutanları rehin aldı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, darbecilerin elinden kaçarak araç içinde sabaha kadar İstanbul’da turlayacak ve ilgili yetkililerle telefonla irtibat kuracaktı.

Tek bomba 44 şehit

Saat 00.00’ı gösterirken, Gölbaşı’nda bulunan Emniyet Özel Harekat Daire Başkanlığı havadan bombalandı. Özel harekatçılar, darbeyi bastırmak için hazırlanıyordu. GBU-10 tipi bomba ile 44 görevli şehit olurken, 36 kişi yaralandı. Aynı sıralarda helikopter ile MİT binası taranmaya başlandı. MİT’ten hava baskınına silahla karşılık verildi ve baskın püskürtüldü.

Haberin Devamı

Saat 00.13’te darbeci askerler, TRT’de zorla Yurtta Sulh Konseyi’nin bildirisini okuttu. Ancak medya, TV kanalları ve internet siteleriyle darbeye karşı direniyordu. Polis, baskın yaparak TRT’yi basan darbecileri gözaltına aldı.

Halk meydanlara koştu

Saat 00.24’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk’e facetime uygulamasıyla bağlandı. Erdoğan’ın yaptığı çağrı gecenin en önemli kırılma anlarından biriydi. Halk meydanlara, havalimanına ve kışlaların önüne koştu.

Halk sokağa çıkınca darbeciler şiddeti artırdı. Ankara Emniyet binasında saat 00.56’da savaş uçağından bomba atıldı. 2 kişi şehit olurken, 39 kişi yaralandı. Emniyet binası, bir saat sonra tekrar bombalanacak ve 2 kişi daha şehit olacaktı.

Saat 01.43’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın taşıyan ATA uçağı Dalaman Havalimanı’ndan havalandı. Saat 02.00 itibariyle Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in talimatıyla Türkiye genelindeki camilerden sela okunmaya başlandı. Selalar ile halk darbeye karşı direnmeye çağrıldı.

Haberin Devamı

Helikopter katliam yaptı

Saat 02.21’de Meclis ve Genelkurmay kavşağında toplanan halk, karargahı kurtarmak için Genelkurmay yerleşkesinin içine girdi. Halkın üzerine genelkurmayın içinden ve helikopterden ateş açıldı.

Saat 02.35’te TBMM’ye ilk bomba atıldı. Meclis, saat 03.25’te ikinci kez bombalanacaktı. O gece Meclis’e üç bomba atıldı.

Kazan’ın kahraman halkı

Geceyarısı saat 02.00 sıralarında Kazan halkı darbe girişiminin ana karargahı olan Akıncı Üssü’nün Yenikent ve lojman nizamiyelerinin önüne gelmeye başladı. Halk üssü basacak, uçaklar kalkmasın diye ekin tarlalarını yakacaktı.

Saat 02.00 sıralarında Akıncı Üssü’nden İstanbul’a gönderilen 2 adet F-16 uçağı alçak uçuş yaptı.

Saat 02.19’da Eskişehir’deki hava harekat merkezi, Türk hava trafiğini görülmemesi için NATO’ya kapatma talimatı verdi.

Hain ateş emri

Saat 02.21’de darbe girişimine direnen halk, Genelkurmay kışlasına demir korkulukları yıkarak girdi. Karargahın içine giren halka darbeciler ateş açtı. Halkın direnişi darbecileri ürkütmüştü. Saat 02.40’ta Yurtta Sulh whatsap grubunda “Toplanan kalabalıklar ateşle dağıtılacak” emri verildi.

Haberin Devamı

Medya da, darbeye karşı ciddi bir direnç gösterdi. Darbeciler, gece yarısı yayınları kesmek için girişimde bulunmaya başladı. Saat 03.14’te TÜRKSAT tesislerine ASLAN-6 kodunu kullanan F-16 savaş uçağından 4 adet MK-82 bombası bırakıldı.

Saat 04.42’de Erdoğan’ın Marmaris’te ayrıldığı otele helikopterden ateş açıldı. Otel, helikopterden inen yüzleri maskeli ve ağır silahlar taşıyan askerler tarafından abluka altına alındı.

Saat 04.54’te Erzurum’dan iki adet F-16 savaş uçağı, H-188 yani uçak düşürme yetkisi ile havalandı. Ardından Diyarbakır ve Balıkesir’deki ana jet üs komutanlıklarından da darbecileri önlemek için savaş uçakları havalandı. Savaş uçakları angajman yetkisine sahipti. Türkiye’de belki ilk defa kendi savaş uçaklarına karşı angajman kuralları uygulanıyordu.

Sabaha karşı 05.31’de İstanbul Nakkaştepe’deki Uçuş Tabur komutanlığı’na yerden havaya atılan Stinger füzelerinin cephaneliğinden cıkarılıp mevzi alınması emri verildi. Akabinde de HAWK filo komutanlığına bağlı İstanbul’daki hava savunma füzelerinin hazırlanması talimatı verildi.

Haberin Devamı

Sabaha karşı darbecilerin umudu sönmüştü. Saat 05.37’de Yurtta Sulh whatsap grubunda, “Ankara nasıl, herkes hayatta nasıl kalabiliyorsa öyle yapsın, Mehmet Türk tedbir al abi, can kaybetmeyin, ölü polis var, Ankara’dan teyit ettim teslim olun” yazısı paylaşıldı.

Komuta Ümit Dündar’da

Genelkurmay Başkanı Akıncı üssünde rehin tutuluyordu. Darbeye direnen komutanlar içinde öne çıkanlardan biri de 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar idi. Başbakan Yıldırım, saat 06.52’de Dündar’ı vekaleten Genelkurmay Başkanlığı’na atadı.

Saat 08.26’da Orgeneral Akar, Akıncı üssünden bir helikopterle alındı. Akar’ı taşıyan helikopter saat 09.06’da Çankaya Köşkü’ne indi. Aynı sıralarda özel harekat polisleri, Jandarma Genel Komutanlığı binasını FETÖ’cü darbecilerin işgalinden kurtardı.

Polis Genelkurmay’a girdi

Polis özel harekat, saat 10.25’i gösterirken Genelkurmay kışlasına güney nizamiyeden giriş yaptı. Darbeciler tek tek gözaltına alındı.

Özel Kuvvetler’i işgal ettirtmedi

Kışlaların içerisinde darbeye karşı olan subaylar, astsubaylar ile diğer askerler canları pahasına darbecilere karşı mücadele verdi. Bunlardan biri Özel Kuvvetler’de görevli Ömer Halisdemir idi. Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın emri üzerine gözünü kırpmadan karargahı ele geçirmek üzere olan darbeci Tuğgeneral Semih Terzi’yi vurarak öldürdü. Bunu gözünü kırpmadan şehit olma pahasına yaptı. Özel Kuvvetler karagahının önemi nedeniyle bu olay, darbe girişiminin kırılma noktalarından birini oluşturdu. Polisler ise silahlarını alarak görev başına koştu ve sabah saatlerine kadar darbecilerle çatıştı.

Darbeyi deffettik

Saat 12.57 olduğunda Türkiye Başbakan’ın açıklaması ile rahatladı. Başbakan Yıldırım, Orgeneral Akar ve bakanlar Bekir Bozdağ, Efkan Ala, Fikri Işık’la birlikte Çankaya Köşkü’nün bahçesinde kameraların karşısına geçti. Yıldırım, “Devletin silahıyla, parasıyla, tankıyla, bombasıyla, vatandaşa ateş açanlar, PKK’dan daha aşağılık terör örgütüdür. Milletimiz ile beraber büyük bir belayı, Allah’a şükür defettik” dedi. Askeri baskınla devletin çekirdeğini ele geçirmeye çalışan FETÖ örgütü, kararlı ve inançlı bir direniş ile bir gece içinde başarısız kılındı.

Beştepe bombalandı

Saat 06.19 sıralarında F-16, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin hemen yakınındaki köprülü kavşak ile otoparka 2 adet MK-82 bombasını bıraktı. Halk Beşetepe’deki Külliye’nin önünde darbeye karşı toplanmıştı. Bombalar ile 15 kişi şehit olurken, 7 kişi yaralandı.