Gündem Darbenin 2’nci kilit ismi: Kemal Batmaz

Darbenin 2’nci kilit ismi: Kemal Batmaz

03.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturmada firari olarak aranan Adil Öksüz’ün muadilinin, tutuklu olan Kemal Batmaz olduğu ortaya çıkarıldı ›› Kaynak Holding’in kâğıt şirketinde müdürlük yapan Batmaz’ın, darbe girişimi öncesinde Öksüz’le aynı uçakla ABD’ye gidip yine aynı uçakla döndüğü tespit edildi

Darbenin 2’nci kilit  ismi: Kemal Batmaz

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, 15 Temmuz gecesi Akıncı Üssü’nde olduğu gerekçesiyle tutuklanan Kaynak Kağıt A.Ş.’nin eski Genel Müdürü Kemal Batmaz’ın, 11 Temmuz’da firari olarak aranan ve Hava Kuvvetleri imamı olduğu değerlendirilen Adil Öksüz ile birlikte ABD’ye gittiğini, iki gün sonra yine Öksüz ile Türkiye’ye döndüğünü ve darbeyi yöneten isimler arasında olduğunu belirledi.

Hazırlık toplantıları

Öksüz ve Batmaz’ın Akıncı Üssü ve Atatürk Havalimanı’ndaki görüntüleri de ortaya çıktı.Öksüz, darbe gecesi Akıncı’da yakalanmış ve serbest bırakılmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak’ın yönetiminde Ankara Cumhuriyet Savcısı Ramazan Dinç, Öksüz’ün irtibatlarını araştırmaya başladı. Bu kapsamda Öksüz’ün kullandığı 06 SIR 49 plakalı araçla 27 Aralık 2015, 10 Ocak, 17 Ocak, 31 Ocak, 22 Şubat, 1 Mart, 15 Mart, 31 Mart, 6 Mayıs, 28 Mayıs, 5 Haziran, 16 Haziran 2016 tarihlerinde Ankara’ya gelerek toplantılar yaptığı tespit edildi. Öksüz’ün darbeye hazırlık toplantıları yaptığı iki ev, gizli tanık beyanları ve yer gösterme tutanakları ile açığa çıkarıldı. Savcılık, evlerin kiralanmasında kefil olan 5 kişi hakkında gözaltı kararı çıkardı.

Savcılık, Öksüz’ün yurtdışı seyahatleri ile ilgili olarak da detaylı bir araştırma yaptı. Öksüz’ün ilk kez 1999’da ABD’ye gittiğinin tespiti üzerine, o tarihten itibaren Öksüz ile aynı uçakta bulunan yolculara ilişkin arşiv kayıtları tek tek incelendi.

Öksüz’le giden 7 kişi

İnceleme sonucu daha önce Kaynak Kağıt A.Ş. Genel Müdürü olan Batmaz’ın da arasında bulunduğu 7 kişi şüpheli bulundu, haklarında gözaltı kararı çıkarıldı. Şüphelilerden Batmaz’ın Ocak, Mart, Haziran ve Temmuz 2016’da, Öksüz ile aynı günlerde ABD’de bulundukları resmi kayıtlarla tespit edildi. Batmaz’ın, son olarak darbe girişiminden hemen önce, 11 Temmuz’da Öksüz’ün de olduğu uçakla ABD’ye gittiği ve 13 Temmuz’da yine Öksüz ile aynı uçakla Türkiye’ye döndüğü belirlendi. Başsavcılık, darbe planlarını Öksüz ile yaptığını değerlendirdiği Batmaz’ın darbe girişimi ardından Akıncı Üssü çevresinde gözaltına alınıp tutuklandığını ve Sincan Cezaevi’ne konulduğunu belirledi.

‘Arsa bakmaya gitmiştim’

Cumhuriyet Savcısı Ramazan Dinç, yeni delillerin ardından Batmaz’ın bir kez daha ifadesini aldı. Öksüz ile ABD dönüşü Atatürk Havalimanı’nda aynı karede yer aldıkları fotoğraflar gösterilen Batmaz’ın da bunun ‘tesadüf’ olduğunu ileri sürerek tıpkı Öksüz gibi Akıncı Üssü civarında bulunmasına ilişkin ‘arsa bakmaya gitmiştim’ savunmasını yaptığı öğrenildi. Batmaz’ın, Kaynak Holding bünyesindeki bir şirkette birkaç yıl çalıştıktan sonra Kaynak Kağıt A.Ş.’de çalışmaya başladığı, sonrasında genel müdür olduğu bildirildi. Görevinden 2015’te ayrılan Batmaz’ın emlak şirketi kurduğu kaydedildi. ABD’ye ilk kez 1997’de gittiği belirlenen Batmaz’ın, FETÖ içinde ‘Öksüz’ün üstü veya eşiti olduğu’ değerlendirildi.

Komutandan asker selamı

Darbe girişiminin merkezi konumundaki Akıncı Üssü’nde 15 Temmuz’da kaydedilen güvenlik kamerası görüntülerinde, 143. Filo’nun koridorlarında gidip gelen ve bazı odalara giren Batmaz’a, rütbeli bir askerin baş selamı vermesi de dikkati çekti. Bu askerin Akıncı Üs Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim olduğu iddia edildi. Darbe girişimi gecesi rehin alınan Genelkurmay Başkanı Akar, Evrim için “Beni Gülen’le görüştürmek istedi” demişti.

Yine darbe girişiminden sonra tutuklanan kapatılan TİB eski çalışanı Harun Biniş’in de 16 Temmuz 2016’da üs koridorlarında olduğu güvenlik kamerası kayıtlarıyla tespit edildi. Biniş’in bilişim konularından anlaması nedeniyle olası sorunlara karşı üste bulunduğu değerlendirildi. Biniş, ifadesinde, Akıncı üssüne tablo bakmaya gittiğini iddia etmişti.

Darbenin 2’nci kilit  ismi: Kemal Batmaz


Ortaya çıkan Atatürk Havalimanı kamera görüntülerinde Öksüz’le Batmaz’ın yan yana olduğu görüldü. Batmaz’ın da Öksüz gibi darbe gecesi Akıncı Üssü’nde olduğu anlaşıldı.