Gündem Darbeyi 16 Temmuz sabahı öğrendim

Darbeyi 16 Temmuz sabahı öğrendim

13.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

15 Temmuz darbe girişiminde TBMM ve TÜRKSAT’ı bombalamakla suçlanan pilot o gece hiçbir uçuşa katılmadığını iddia etti.

Darbeyi 16 Temmuz  sabahı öğrendim

15 Temmuz darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 473 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi. Darbe girişimi sırasında TBMM ile TÜRKSAT’ı bombaladığı iddia edilen eski Pilot Yüzbaşı Hüseyin Türk’ün savunmasında uzun bir süre mesleki deneyimlerini anlatarak Akıncı Üssü hakkında ekrana yansıtılan kroki üzerinden bilgi vermesi üzerine müştekiler, duruma tepki gösterdi.

Haberin Devamı


Müştekilerin, “Meclis’i nasıl bombaladığı anlat. TÜRKSAT’ı nasıl vurduğunu anlat, masal anlatma, bunları geç” şeklinde tepki gösterdiği Türk, salondakilere karşılık verdi. Müştekilerle Türk arasındaki tartışmaya diğer sanıkların da dahil olması üzerine gerginlik çıktı. Salonda görevli güvenlik güçleri taraflar arasında barikat oluşturdu. Gerginliğin uzaması üzerine Mahkeme Başkanı Selfet Giray, duruşmaya ara verildiğini belirterek salonun boşaltılmasını istedi. Kolluk güçleri, başkanın talimatıyla salonu boşalttı.

‘Uçuşa katılmadım’

Gerginliğin yatıştırılmasının ardından savunmasına devam eden Türk, tüm suçları reddetti. İddianamedeki bomba atış zamanlarında çelişkiler olduğunu savunan Türk, uçağın kayıtlarında geçen bombaların atılma zamanı ile TÜRKSAT’taki kayıtların farklı olduğunu, hatta iki bombanın atılış zamanı arasındaki sürenin de uçaktaki kayıtlarla uyuşmadığını öne sürdü. Koordinat ve atış zamanı verilerini hesapladığını savunan Türk, bu hesaba göre iddianamede kendisinin kullandığı öne sürülen uçağın bomba atmasının mümkün olmadığını iddia etti. Darbe girişimi sırasında hiçbir uçuşa katılmadığını savunan Türk, “Darbeden 16 Temmuz sabahı haberdar oldum. Konusu suç teşkil eden hiçbir eylemin içinde bulunmadım” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’da 9 dava karara bağlandı

FETÖ’nün darbe girişiminin ardından başkentte açılan davalarda şimdiye kadar 9 dava karara bağlandı ve 205 sanığa ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapisle, çeşitli suçlardan hapis cezaları verildi. Davalarda çoğu er ve askeri öğrenci olmak üzere 148 sanık ise beraat etti.

Şehit savcı dosyasında tutuklama talebi

İstanbul Adalet Sarayı’nda Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın makam odasında şehit edilmesine ilişkin soruşturmada sanık Mithat Öztürk, tutuklanması talebiyle hakimliğe sevk edildi. Öztürk’ün sevk yazısında şehit savcıya düzenlenen eylemin talimatını yurtdışından getiren ve başka bir olayda polisle girdiği çatışmada yurtdışı çıkış işlemleri için vize almasını sağlayan ve muhasebeciliğini yaptığı öldürülen Berna Yılmaz’ı şirkette çalışmış gibi gösterdiği belirtildi. Öztürk, ‘Silahlı terör örgütüne yardım etme” suçu kapsamında tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderildi.

Haberin Devamı

İtirafçı hakim Hamsici: Gizli akitte darbe yoktu

FETÖ’nün darbe girişimi sonrası tutuklanan ve itirafçı olduktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, tanık olarak dinlendi. Hamsici, şöyle konuştu: “Örgütlerle üyeleri arasında yazılı olmayan bir sözleşme vardır. Bize cemaat toplantılarında, ‘biz eğitim gönüllüsüyüz, Türk dostu insanlar yetiştiriyoruz’ diyorlardı. Bizimle cemaat yöneticileri arasındaki gizli akitte ‘darbe yapılacağı’ yoktu. Bu akdi onlar bozdu. Ben kendimi kandırılmış, hatta tecavüze uğramış olduğumu hissettiğim için itirafçı oldum.”