Siyaset ‘Davet’ krizi tatlıya bağlandı

‘Davet’ krizi tatlıya bağlandı

02.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Meclis, 26. dönem 3. yasama yılının açılışında devletin zirvesinin sürpriz buluşmalarına ev sahipliği yaptı.

‘Davet’ krizi tatlıya bağlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış konuşmasını yapmak üzere geldiği TBMM Şeref Holü’nde gazetecilerin HDP’nin, Meclis’in yeni yasama yılı açılışına katılmamasına ilişkin sorusu üzerine, “Onların yeri Kandil, biliyorsunuz” dedi. Soru üzerine akşamki resepsiyona katılacağını söyleyen Erdoğan, gazetecilere “Siz de geliyor musunuz?” diye sordu. Gazetecilerin, “Geliyoruz. Size sorularımız olacak” demeleri üzerine Erdoğan, “Çok da zor sormayın” esprisiyle karşılık verdi. Şeref merdivenlerinde bir süre TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım ile ayaküstü sohbet eden Erdoğan, ardından Yıldırım’a “İsmail Bey bize odasını gösterecekmiş” diyerek TBMM Başkanı’nın yenilenen makam odasına geçti.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın ardından Yıldırım, çok sayıda bakan ve milletvekili de Kahraman’ın odasına geçti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Erhan Usta’nın da bulunduğu bir grup milletvekili de görüşmeye dahil oldu. Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, kuvvet komutanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör de görüşmede hazır bulundu.

‘Ooo daha çok işimiz var’

Milliyet’in edindiği bilgiye göre yaklaşık 25 dakika süren görüşme, sohbet havasında geçti. Erdoğan, MHP liderine parti kongrelerindeki durumu sordu. Bahçeli’nin “4 il kaldı” karşılığı üzerine Erdoğan, Yıldırım’a dönerek “Sizinki ne oldu?” diye takıldı. Erdoğan’ın bir an durduktan sonra “Yani bizimki” ifadesini kullanması gülüşmelere yol açarken, Yıldırım’ın kongrelerin sürdüğünü belirtmesi üzerine Erdoğan’ın “Ooo daha çok işimiz var” dediği öğrenildi. Erdoğan, sohbet sırasında Genelkurmay Başkanı Akar’a iki kez “hoş geldiniz” dedi. Ardından da “Somali’den geldi de” açıklamasını yaptı. Erdoğan’ın, Somali’deki üssün durumunu sorması üzerine Akar’ın da, “Çok güzel olmuş” karşılığını vererek, üs hakkında bilgi verdiği bildirildi.

Haberin Devamı

‘Mutlaka öpeceğim’

Kahraman’ın makamında gerçekleşen buluşma, TBMM Başkanı ile CHP lideri Kılıçdaroğlu arasında “davet” krizi yaşanmasına yol açtı. Kahraman, “Anamuhalefet lideri gelmedi mi, davet ettiniz mi?” sorusuna “Herhalde randevusu vardı. Herkesi davet ettik” yanıtını verdi. Kahraman’ın bu değerlendirmesinin basına yansımasının ardından Kılıçdaroğlu, “TBMM Başkanı’na yalan söylemek yakışmıyor” ifadesini kullanarak, görüşmeye davet edilmediğini belirtti. Bunun üzerine Kahraman, CHP liderini telefonla arayarak özürlerini iletti, Kahraman’ın “Davetiye ulaştırılamadı görevlilerin ihmali söz konusu” dediği ifade edildi. TBMM Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı da konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Kahraman’ın akşamki yeni yasama dolayısıyla gerçekleşen resepsiyonda ise Kılıçdaroğlu’nu karşılarken, “Sizi öpmeden olmaz, mutlaka öpeceğim” dediği, ardından da “Kasıt bulunmamaktadır, bir yanlışlık oldu, sizden bir kez de yüz yüze özür dilerim” ifadesini kullandığı belirtildi.

Haberin Devamı

Yıldırım-Akar zirvesi

Erdoğan’ın TBMM’den ayrılması sonrası Meclis’te sürpriz bir zirve gerçekleşti. Kahraman’ın makamındaki görüşmenin ardından Yıldırım, 15 Temmuz’da bombalandıktan sonra kullanılamaz hale gelince tadilata alınan ve yenilenmiş haliyle dün ilk kez kullandığı Başbakan makam odasında Genelkurmay Başkanı Akar’la biraraya geldi. Akar’ın “İran” ziyaretinin ele alındığı bu görüşme de yaklaşık yarım saat sürdü.