Gündem Davutoğlu’na cinsel istismar soruları

Davutoğlu’na cinsel istismar soruları

02.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Rize’de İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde taciz ve tecavüzlerin yaşandığı, mağdurların şikayetine rağmen yetkililer tarafından üstünün kapatılmaya çalışıldığı iddialarını gündeme getirdi.

Davutoğlu’na cinsel istismar soruları

Yüceer, “Mağdur kadınların BİMER’e iki kez şikâyette bulunduğu doğru mudur? Doğruysa soruşturma açılmış mıdır/neden açılmamıştır?” diye sordu.

CHP’li Yüceer Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Rize’de İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde taciz ve tecavüzlerin yaşandığı, mağdurların şikâyetine rağmen yetkililer tarafından üstünün kapatılmaya çalışıldığı iddia edilmektedir. İddialara göre İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nin bir yetkilisi kurumda çalışan iki kadına önce tacizde bulunduğu, daha sonra da tecavüz ettiği ifade edilmektedir. Aynı şahsın İŞKUR elemanı olan kadını da taciz ettiği de öne sürülmektedir. Tacizler nedeniyle İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde işyerine gelmemeye başlayan kadınların işten çıkarılmakla tehdit edildiği belirtilmektedir. Mağdur kadınların 2015 yılı kasım ayı ile 2016 yılı ocak ayında BİMER’e ihbarda bulunduğu söz konusu ihbarların Rize Valiliği’ne bildirildiği, ancak yetkililerin olayın üstünün kapatılması için talimat verdiği kaydedilmektedir” dedi.

Şikâyet bekletildi iddiası
Yüceer, “Şikâyet edilmesine rağmen işlem yapılmayan İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nin müdürü hakkında da BİMER’e şikâyette bulunulduğu, şikayetin Valilik bekletildiği ifade edilmektedir. Rize Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin de “Bu kadınlar asla ifade vermemeli” diyerek kendi personeli uyardığı da iddialar arasındadır” ifadesini kullandı. Yüceer, şu soruları yöneltti:

Soruşturma başlatıldı mı?

- Rize’de İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde taciz ve tecavüzlerin yaşandığı iddiası doğru mudur?
- Mağdur kadınların BİMER’e iki kez şikâyette bulunduğu doğru mudur? Doğruysa soruşturma açılmış mıdır/neden açılmamıştır?
- Rize Valiliği’nin olayın kapatılması için talimat verdiği iddiası doğru mudur?
- İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nin müdürü hakkında BİMER’e şikayet geldiği ve Rize Valiliği tarafından bekletildiği -iddiası doğru mudur?
- Rize Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin de “Bu kadınlar asla ifade vermemeli” diyerek kendi personeli uyardığı iddiası doğru mudur?
- Yetkililer hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa gerekçesi nedir?
- Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar BİMER’e cinsel tacizle ilgili kamu personelinden kaç şikâyet gelmiştir? Kaç kamu görevlisi hakkında inceleme-soruşturma başlatılmıştır? İnceleme-soruşturmaların sonucu ne olmuştur?
- Söz konusu şikâyetlerin ilgili Bakanlıklara göre dağılımı nedir?