Gündem DDR nedir

DDR nedir

27.04.2018 - 16:47 | Son Güncellenme:

DDR, teknoloji meraklılarının iyi bildiği lakin herhangi bir insanın duyduğunda nedir acaba diye soru işaretleri oluşturan bir kavramdır. Günümüze kadar çeşitlenerek geliştirilmiş bir tür hafızadır. En son çıkan teknolojisini inceleyelim.

DDR nedir

Kısaca nedir bu DDR denilen şey?

Haberin Devamı

Açılımı "Double Data Rate" olan bu kod bilgisayarlarda kullanılan rastgele erişimli hafıza manasına gelir. İlk kez 1996 senesinde üretime sürülen ve çeşitleriyle günümüzde bilgisayar belleklerinde kullanılmaya devam edilen teknolojidir.

DDR, sistem saatinin düşen ve artan kenarını kullanarak sistemin bellek hızını yükseltmeye yardım eder. Senelerdir bilgisayar teknolojisi alanında kısmen değişmeden kalmış ender teknolojilerden biri bu teknolojidir. DDR henüz çıkan ve yüksek verim elde ettiren görüntü kartlarında ve hatta bilgisayar hafızalarında DDR-SDRAM şeklinde kullanılmaktadır.

DDR çeşitleri

DDR 1: DDR1 200-400 mhz çalışma hızını muhteva eden RAM’lardır.

DDR 2: İlk kez Çift Kanal Mimarisi’nin ortaya konduğu RAM çeşididir. 400-1066 mhz arasında kullanıma sunulan daha çok performans alınması sağlanan RAM’lardı.

Haberin Devamı

DDR 3: Şu anda dahi hala kullanılan bu RAM 800-1860 mhz arasında çalışma kapasitesi olan RAM’lerdir.

DDR 4: En üst düzey performansın sağlanması için Quad Channel’ı koşulu koyan 2133-3200 MHZ hızı olan RAM’lerdir.

En son çıkan DDR RAM’lerin genel özellikleri

DDR3 RAM'lere göre güç tüketimini azaltan DDR4 Ram 1.5 V yerine 1.2 v'la mobil cihazlarda pil ömrünü uzatması sağlanır. DDR4 hafızaların getirdiği özelliklerden biri ise Deep power-down desteğidir. Bu özellik DDR4 kullanan cihazlarda beklemedeyken yüzde 45 e varan güç tasarrufu sağlar. DDR4 hafızaların başka bir olumlu yanı ise transistör yoğunluğunun daha çok olmasıdır. Bakıldığı zaman DDR3 ile şuan 16 GB a varabilirken DDR4 ile daha fazla hafızaya ulaşabilir. Daha fazla verimli az bütçeli bilgisayar işlemlerine ek olarak DDR4, aynı zamanda daha fazla veri güvenliği vaat ediyor. Harici bilgisayar donanım modüllerini daha sağlam yapması istenen bir özelliktir. DDR4 tam buna uygun RAM’dır.

DDR 4 için ne kadar lazım?

Güç tasarrufu konusunda avantajları var. Hafıza desteği açısından da daha kullanışlı bir teknolojidir. Hıza bakarsak da oldukça iyidir. Güvenlik açısından döngüsel yedekleme ile veri güvenliği daha yüksektir. DDR4 daha fazla verimli olmasına rağmen daha az pil tüketimi sağlıyor. Ayrıca da parasal boyutunu incelemekte fayda var.DDR4 Ram DDR3 RAM'e göre yüzde 55’e varan fiyat farkı gözlenebilir. Ama genel performansa etkisi incelenirse bu ürün diğerine nazaran daha kullanışlı olacaktır.