Gündem Define avcılarına 'Ermeni köyü' yalanı

Define avcılarına 'Ermeni köyü' yalanı

29.09.2014 - 11:00 | Son Güncellenme:

Bir dönem Ermeniler'in yaşadığı 700 yıllık Karsak köyüne komşu olan Güvenli köyündeki arazilerin satışı için internete "Ermeni köyünde satılık arazi" diye ilan verildi. Emlakçının arazileri özellikle define avcıları için cazip hale getirmeyi hedeflediği bu ilanına Güvenli köyü halkı tepkili...

Define avcılarına Ermeni köyü yalanı

Bursa'nın Gemlik ilçesine bağlı Güvenli köyü ile hemen yanı başındaki Orhangazi ilçesine bağlı Karsak köyündeki araziler son günlerde oldukça rağbet görüyor. Bunun nedeni ise bir gayrimenkul şirketinin kurnazlığı. Eskiden Ermenilerin de yaşadığı 700 yıllık tarihi bulunan Karsak köyünün yakınında arazi satın alan gayrimenkul şirketi, arazileri bir alışveriş sitesi üzerinden '700 yıllık eski Ermeni köyünde satılık arazi' ilanıyla satışa çıkardı. Toplamda 30 dönüme yakın arazi için 4 ayrı ilan verildi.

Haberin Devamı

YÜZDE 95'İ SATILDI
Köy kahvesini işleten ve aynı zamanda gayrimenkul danışmanlığı yapan Eyüp Bayrak ise "Köydeki arazilerin fiyatları 3 sene önceki fiyatlara göre yüzde 300 arttı. Çünkü İzmir Otobanı hemen köyün altından geçiyor. Karsak'ta şu an arazilerin yüzde 95'i satıldı. Depolama imarı olan yerlerde arazi kalmadı. Köy imarı olan yerlerde ise zeytinlikler var." diye konuştu.

ERMENİ GAZEETSİ HABER YAPTI
'Ermeni köyü' ifadesinin yer alması ilana ilgiyi artırırken, ilginç ilan bazı haber sitelerinde yer aldı. Fransızca yayın yapan 'armenews' adlı sitede ise konu 'Türkiye'de Ermeni köyü satılıyor' şeklinde haber oldu. Gayrimenkul şirketi yetkilisi Mete S., "Arazileri alırken o bölgede eskiden Ermenilerin yaşadığı söylendi. Bizde cazip hale getirmek için böyle bir sunum yaptık. Köyün komple satıldığı filan yok. Yabancı internet sitesine de Ermeni köyü satılıyor gibi yansıtılması manevi yönden rahatsız etti bizi.
Bu yüzden ilanları kaldırabiliriz. İlanlara rekor tıklama var. Araziler henüz satılmadı ama köye giden gelen çok oluyor. 2 bin liraya satılan araziyi köylüler şimdi 10 katı fiyatına vermiyor." Güvenli ve Karsak köyü sakinleri ise köylerindeki arazilerin 'Ermeni köyü' ifadesi kullanılarak satışa çıkarılmasından rahatsız. Güvenli Köyü Muhtarı Hasan Elbüken, "Bizim köy Ermeni köyü değil.
Eski adı Asayiş köyü. Mübadeleden sonra Balkanlar'dan gelen Türklerin yerleştirilmesiyle oluşan bir köy. Ermeniler ise 3 km mesafedeki Karsak köyünde yaşamış" dedi. Karsak Köyü sakinlerinden 80 yaşındaki Mücahit Ünver ise, "1300'lü yıllarda kurulan bir köy burası. Türklerle Ermeniler'in içiçe yaşadığı bir köy. Tamamen Ermeni köyü denilemez. Çünkü Köyün merkezi konumunda yüzyıllardır Türkler yaşıyor. Bizim dedelerimiz Ermenilerle komşuluk yapmış. Halen onlardan kalan birkaç yapı var. Ama çoğu yıkıldı. Sadece bir ev ayakta. 10 yıl öncesine kadar evde oturuluyordu. Ama simdi boş. Ona da yıkılma tehlikesi var diye yıkım kararı çıktı. Yakında o da yıkılır. Bu çevrede define arayanlar da oluyor. Sanırım gayrimenkul şirketi buna dikkat çekmek için 'Ermeni köyü' diye yazmış" dedi.

Haberin Devamı

Kaynak: Sabah

Yazarlar