Gündem Değişimin tarihi simgesi

Değişimin tarihi simgesi

20.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

12 Eylül davasınde Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’ya verilen müebbet hapis cezasına ABD’de yayımlanan Wall Street Journal gazetesinden İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesine kadar birçok saygın basın kuruluşu olaya geniş yer verdi.

Değişimin  tarihi simgesi



The Guardian (İngiltere): Mahkeme tarihi bir karar verdi. Üç yıllık askeri yönetimden sonra cumhurbaşkanı olan Kenan Evren hiçbir zaman darbeyle ilgili pişmanlık belirtmedi. Evren idam edilenlerle ilgili de o meşhur “Asmayıp da besleyelim mi?” sözlerini söylemişti. Şu anki Türkiye anayasası da 12 Eylül darbesinin ürünü.
Financial Times (İngiltere): Mahkeme acımasız 1980 darbesi nedeniyle 97 yaşındaki Evren’i müebbet hapis cezasına çarptırarak ülke tarihindeki bir dönemi kapattı. Evren ve Şahinkaya’nın temyiz hakkı bulunuyor. Yaşları nedeniyle hapse girmeleri çok olası olmasa da, karar bu yüzyıla kadar askerin siyasetin ana aktörü olduğu bir ülke için tarihi bir değişimi simgeliyor.
Wall Street Journal (ABD): Müebbet hapis kararı Başbakan Erdoğan’ın orduyu siyasi arenadan uzaklaştırma mücadelesinde bir zafer. 1980 anayasası büyük ölçüde yürürlükte. Erdoğan’ın yeni bir anayasayı getirememesi de çarşamba günü verilen hükmü “sembolik” hale getirdiği yönde eleştirilere neden oluyor.
Le Figaro (Fransa): Müebbet hapis kararı kamuoyu tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. Mahkemenin bu kararı, ordu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümeti arasındaki mücadelede yeni bir aşamaya vurgu yapıyor.