Siyaset Delili olanlar ayrı pakette yargılansın

Delili olanlar ayrı pakette yargılansın

27.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım, “Darbenin üstünden 6 ay geçti. İnsanları öldürenler belli. Niye hâlâ yargılanmıyorlar” diyen vatandaşların yüreğini soğutmak için her türlü delili elde olanların yargılamalarının hızlandırılmasını istedi

Delili olanlar ayrı  pakette yargılansın

Başbakan Binali Yıldırım, adalet camiasına, “15 Temmuz’daki görüntülerde insanları öldüren, insan üzerine bomba atanlar, bunu itiraf edenler, her türlü delili elde olanlar ayrı bir paket halinde neden yargılanamaz? Vatandaş bana soruyor. Ben de size soruyorum. Ayrı pakette yargılayın, vatandaşın yüreği soğusun” çağrısında bulundu.
“Adli Google” olarak adlandırılan Adli Veri Bankası Tanıtım Töreni’ndeki konuşmasında Yıldırım, şunları söyledi:
TATARINDAN KURTARDIK: Erzincan’da başlayan, sonra büyüyen kamu vicdanını yaralayan birtakım gelişmeler yargı ile ilgili yeni bir reformu gündeme getirdi. Fakat bir tehlikeyi bertaraf ederken başka bir tehlikenin kapımızı çaldığının farkına varamadık. Bizim memlekette bir tabir vardır. ‘Tatarından kurtardık beterine rastladık.’ Hep şunu vatandaşa söylerdik. Trafikte hız felakettir internette hız berekettir. Buna şunu da ilave ediyorum. Trafikte hız felakettir, adalette hız berekettir. Yargının hak ettiği güveni kazanması için yargılamada hızlanmamız lazım. Geç kalan adalet adalet değildir.
AİHM İÇİN: OHAL’i biz kendimize ilan ettik. Sebebi bu alçak örgütün mensuplarını başka türlü temizleme şansımız yok. Onun için OHAL devam edecek. OHAL dolayısıyla memuriyetten çıkarılanlarla ilgili yargı yolu kapalıydı. Bu yüzden de 70 bin bireysel başvuru AYM’de bekliyordu. Yaptığımız son düzenleme ile itiraz yolunu hukuki bir zemine kavuşturduk. İleride bu davaların AİHM’ye gitme ihtimaline karşı bir yeni düzenleme yaptık. İtiraz komisyonu oluşturduk. Bu inceleme sonucunda ya göreve iade edilecek, ya da ‘idarenin verdiği karar doğrudur’ denilecek. Bunu yaptıktan sonra artık bu kişilere yargı yolu açılmış olacak.
İDAM İDAM DİYE NİYE BAĞIRIYORLAR?: Vatandaşlarımız şu noktadan rahatsız. Darbe olalı 6-7 ay geçti. ‘Silahı alıp insanları öldürenler belli. Niye bunlar hâlâ yargılanmadı?’ diye bana soruyorlar. Bu bizatihi insanları öldüren bomba atanlar, itiraf edenler, her türlü delili elde olanlar ayrı bir paket halinde niye yargılanmaz? Vatandaş bize soruyor. Ben de size soruyorum. Bunları ayrı yargılayın. Vatandaşın yüreği soğusun. ‘İdam, idam’ diye insanlar niye sokakta bağırıyor? Sonuç görmek istiyorlar. Ben vatandaşın elçisiyim arkadaşlar. Bu işi hızlandırırsak, bunların sonuçları ortaya çıkarsa milletin hırsı da inecek, yüreği de soğuyacak.

‘Adli Google’
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, projenin “Adli Google” olarak tanımlanabileceğini ifade ederek, bu proje ile adli konularda merak edilen pek çok soruya cevap bulunabileceğini söyledi. Projenin bir yönüyle Türkiye’nin suç haritasını ortaya çıkaracağını kaydeden Bakan Bozdağ, diğer yönüyle de bir anlamda yargının tomografisinin çekileceğini belirtti.