Demet Akbağ

  • İsim
    : Demet
  • Soyad
    : Akbağ
  • Mesleği
    : Oyuncu
  • Doğum Tarihi
    : 23.12.1959
    1959-12-23
  • Uyruğu
    : Türkiye
BİYOGRAFİSİ

 Türk oyuncu.
 
Yaşamı
 
İstanbullu bir ailenin kızı olarak ceza reisi olan dedesinin görevi nedeniyle bulundukları Denizli'de  1959 yılında dünyaya geldi. Babası, gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Oktay İybar’dır. Çocukluk yıllarında ailesi ile birlikte İstanbul’a taşındı.
İstanbul Kız Lisesi’nde başladığı lise öğrenimini anne-babasının ayrılmasından sonra taşınmaları üzerine Erenköy Kız Lisesi’nde tamamladı. Liseden sonra 1982’de İstanbul Belediye Konservatuvarı'na girdi; okulu dört yılda tamamladı. 21 yaşında iken yaptığı ilk evliliği dört yıl sürdü.
Okulu bitirikten sonra Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu’nda amatör olarak başladığı oyunculuğu, 80’li yıllarda Kent Oyuncuları, Hadi Çaman Yeditepe Oyuncuları, Devekuşu Kabare, Dormen Tiyatrosu ve Ortaoyuncular gibi tiyatro topluluklarında profesyonel olarak sürdürdü.
1987'de Magazin Gazetecileri Derneği tarafından "Yılın Televizyon Yıldızı" seçildi.
İkinci evliliğini 35 yaşında iken Zafer Çika ile yaptı, bu evlilikten Ali adında bir oğlu oldu.
1993’te Tersine Dünya adlı filmdeki rolü ile Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü aldı.
1995 yılında Yılmaz Erdoğan ile birlikte Bir Demet Tiyatro adlı TV dizisini hazırladı. B yapım yedi yıl boyunca yayınlandı. TV dizisinin yanı sıra dört yıl boyunca Beşiktaş’ta bir sinema salonunda sahnelenen Otogargara adlı oyunda rol aldı. Bu iki projenin sonucu olarak Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) kuruldu. BKM yapımı olan Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü?, Bana Bir Şeyhler Oluyor ve Haybeden Gerçeküstü Aşk oyunları ve Ölümsüz Aşk dizisinde rol aldı.
Vizontele, Vizontele Tuuba, Organize İşler, Neredesin Firuze ve O... Çocukları sinema filmlerinde başrol oynadı. Vizontele ile Altın Portakal; Neredesin Firuze ile Sadri Alışık ve Siyad ödüllerini kazandı.
2011 yılı itibariyle ATV'de yayınlanan İstanbul'un Altınları adlı dizide başrol oynadı. Dizi yayından kaldırıldıktan sonra TV hayatına pasif olarak devam eden Akbağ, 2013 baharına gelince Show Tv'de Benzemez Kimse Sana isimli yarışma programında Seyfi Dursunoğlu ve Erol Evgin ile jüri üyeliği yaptı. 2013'ten itibaren Show TV'de yayınlanan Sevdaluk adlı dizide tol almaktadır.
Filmografi
 
Sinema
Yıl Başlık Rolü Notlar
1986 Davacı Dursun'un Karısı
1987 Homoti Zeynep Erez
1993 Tersine Dünya Bitirim Leyla
2000 Vizontele Sıti Ana
2003 Neredesin Firuze Firuze
26. Siyad Türk Sineması Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu seçildi.
9. Sadri Alışık Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu seçildi.
2003 Vizontele Tuuba Sıti Ana
2005 Organize İşler Nuran Olcak
2005 The Net 2.0 Dr. Kavak
2008 O... Çocukları Mehtap Anne
2010 Eyvah Eyvah Firuzan
4. Yeşilçam Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu seçildi.
2011 Eyvah Eyvah 2 Firuzan
2011 Kurtuluş Son Durak Vartanuş
2012 Hükümet Kadın Xate
2013 Hükümet Kadın 2 Xate
2013 Kış Uykusu Firuzan
2014 Eyvah Eyvah 3 Firuzan
Televizyon (Dizi)
Yıl Başlık Rolü Notlar
1986 Perihan Abla Nesrin
1991 Varsayalım İsmail Zarife
1995 Bir Demet Tiyatro Lütfiye Çıtır Fıdıllıoğlu, Züleyha, Feriştah
2000 Bir Demet Kahkaha Demet
2000 Beni Demet Yerli Film Kendisi
2001 Şen Kahkahalar
2003 Ölümsüz Aşk Suna
2004 Sevinçli Haller Evinç
2006 Bir Demet Tiyatro Lütfiye Çıtır, Feriştah Yenge, Orkide, Züleyha
2007-2008 Elveda Rumeli Hüsniye
2008-2011 Sen Harikasın Harika
2011 İstanbul'un Altınları İsmet Azmarazlı
2013 Fırıldak Ailesi Seslendirme
2013 Sevdaluk Adalet
Rol aldığı oyunlar
 
Haybeden Gerçek Üstü Aşk: Yılmaz Erdoğan (2005)
Bana Bir Seyhler Oluyor: Yılmaz Erdoğan - BKM (2002)
Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü?: Yılmaz Erdoğan - BKM (1998)
Aşkımızın Gemisi Fındık Kabuğu: Ferhan Şensoy - Ortaoyuncular
Yorgun Matador: Pierre-Henry Cami-Ortaoyuncular - (1990-1991)
Yolun Yarısı: Kemal Uzun\Haldun Dormen - Dormen Tiyatrosu - 1989
Artiz Mektebi: Müjdat Gezen\Kandemir Konduk - Şan Tiyatrosu - 1988
Azizname: Aziz Nesin - Yeditepe Oyuncuları - (1987)
Ödülleri
 
Yeşilçam Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu (2011)
Antalya Altın Portakal - En İyi Kadın Oyuncu (2001)
Siyad Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu (2004)
Altın Kelebek – Yılın Komedi Sanatçısı (1997)
Magazin Gazetecileri Derneği - Komedi Sanatçısı Ödülü (1997)
Altın Kelebek – Yılın Komedi Sanatçısı (1998)
Altın Kelebek – Yılın Komedi Sanatçısı (1996)
Magazin Gazetecileri Derneği - Komedi Sanatçısı Ödülü (1996)
Antalya Altın Portakal - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (1993)


Demet Akbağ biyografisi

Demet Akbağ kimdir?

Demet Akbağ 23.12.1959 tarihinde doğmuş olup Oyuncu olarak görev yapmaktadır.

Demet Akbağ kaç yaşındadır?

Demet Akbağ 23.12.1959 tarihinde doğmuş olup 58 yaşındadır.

Demet Akbağ ne iş yapar?

Demet Akbağ Oyuncu olarak görev yapmaktadır.

Demet Akbağ nerelidir?

Demet Akbağ Türkiye vatandaşıdır.

En Çok Konuşulan Haberler
    ©Copyright 2017 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.