Gündem Demir Kilise bereketi

Demir Kilise bereketi

09.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dört günlük Paskalya tatilinde Bulgaristan başta olmak üzere Balkanlar İstanbul’a aktı. Sultanahmet ve Laleli’deki otellerde boş oda kalmadı. Başta Demir Kilise’yi görmeye gelenler bol bol alışveriş yaptı, esnafın yüzü güldü...

Demir Kilise bereketi

Ortodoks Hristiyan aleminin Paskalya Bayramı İstanbul’da turist patlamasına neden oldu. 4 günlük Paskalya tatilini fırsat bilen başta Bulgaristan olmak üzere balkan ülkelerinden yüzlerce otobüsle gelen turist Laleli ve Sultanahmet’teki otelleri hınca hınç doldurdu. Balat’ta İstanbul Büyük Şehir belediyesi tarafından restore edilerek faaliyete geçen Sveti Stefan (Demir Kilise) Kilisesi de bu turist akınının itici gücü oldu. Sultanahmet ve Laleli’de bulunan oteller yüzde 100 kapasiteye ulaştı.

Haberin Devamı

Tarihi mekanları gezdiler

Perşembe gününden otobüslerle İstanbul’a gelmeye başlayan Bulgarlar, paskalya öncesi Topkapı ve Dolmabahçe sarayı, Ayasofya gibi tarihi mekanları dolaştılar, Bogaz turuna çıktılar. Alışveriş merkezlerine de yoğun ilgi gösteren turistler döviz kurlarındaki değişiklikten ötürü giyim, parfüm, baklava, lokum ve deterjan alışverişi yaparak esnafın yüzünü güldürdü. Cumartesi akşamı ve pazar günü Demir Kilise’de ayine giden Bulgarlar daha sonra da lalelerin renk şöleni için Emirgan parkının yolunu tuttular.

Demir Kilise bereketi

Laleli Otelciler Platformu Başkanı Tarkan Akyüz, “Bölgedeki otellerde yüzde 100 doluluk oranına ulaştık” dedi. Türkiye Otelciler Birliği yetkilileri de İstanbul genelinde geçen yıla oranla otellerde doluluk oranının yüzde 48.2’den yüzde 65.1’e çıktığını, yükseliş trendinin artarak devam etmesini beklediklerini ifade etti. Laleli’de bir otelde görevli Erdinç Karakuş da, 65 odalı kendi otellerinin ve civardaki 4-5 bin odanın Bulgaristan’dan gelen turistler tarafından kapatıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Demir Kilise bereketi

Yüzde 20 artış bekleniyor

Herrez Tour Türkiye organizatörü Nevin Çalışkan, Laleli bölgesine sadece Paskalya için 10 binden fazla turist geldiğini belirterek “Bunların arasında 5 bin civarında Bulgar turist var. Bulgarlar yıllardır tarihi mekanlara ve Bulgar kilisesine yakın olduğu için burayı tercih ediyor. Önümüzdeki hafta ise lale festivali için yüzden fazla otobüs gelecek” dedi. Bulgar Ortodoks Kilisesi Vakfı yönetim kurulu üyesi Vasil Liaze ise Ocak ayındaki açılan Demir Kilise’yi şimdiye kadar 50 bin kişinin ziyaret ettiğini açıkladı. Kiliseyi ziyaret edenlerin 30 bin kadarının Türk olduğunu belirten Liaze, çoğu Bulgar 20 bin civarında da yabancı turistin Demir Kilise’yi görmeye geldiğini kaydetti. Türkiye’ye gelen turist sayısı 2017 yılında bir önceki yıla göre 1.6 milyondan 1.8 milyona çıktı. Bu yıl da Bulgar turist sayısında yüzde 20 artış bekleniyor.

Demir Kilise bereketi

Yıllık beklentiye 4 ayda ulaşıldı

Türkiye’deki Bulgar Ortodoks Kilisesi Vakfı yönetim kurulu üyesi Hristo Kopano, Ocak ayındaki açılışta Sveti Stefan kilisesine yıllık 20 bin turist gelmesini hedeflediklerini söylemişti. Ancak Bulgar turistlerin ilgisi sayesinde 4 ay içinde bu rakama ulaşıldı. Kopano, “Demir Kilise, Bulgaristan’dan Türkiye’ye yönelik turizmi fişekliyor. Paskalya’dan sonraki haftasonları da yoğunluk bekliyoruz. 1 Mayıs işçi bayramı ve 24 Mayıs Kiril Metodi bayramı var” dedi.

Haberin Devamı

‘İki halk arasında hoşgörü köprüsü’

Sveti Stefan Kilisesi Bulgarların yanı sıra İstanbul’a gelen resmi heyetlerin de uğrak mekanı oldu. Bu heyetler özellikle belediye ve hükümet yetkilileri tarafından Demir Kilise’ye yönlendiriliyor. Son olarak Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge ve Beyrut Belediye Başkanı Cemal İtani kiliseyi ziyaret etti. Ayrıca haftada en az 10-15 yerli grup kültürel amaçlı rehber eşliğinde kiliseyi ziyaret ediyor. Hatta Demir Kilise’nin Fener Rum Patrikhanesi’nden bile daha fazla ziyaretçi çektiği belirtiliyor. Paskalya ayinine katılan Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Nadezhda Neynsky, Milliyet’e yaptığı açıklamada Bulgarlar’ın İstanbul’a yoğun ilgisinden memnun olduğunu belirterek, “Demir Kilise, Türk ve Bulgar halkları arasında hoşgörü köprüsü oldu” diye konuştu.

Demir Kilise bereketi

Aya Yorgi’de ayin

Hristiyanların en önemli dini bayramlarından olan ve Hazreti İsa’nın yeniden dirildiğine inanılan günün kutlandığı Paskalya Bayramı dolayısıyla Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi’nde dün ayin düzenlendi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un yönetiminde başlayan ve 3 saat süren törende dualar edildi ve ilahiler okundu. Ayine, başta Yunanistan olmak üzere birçok ülkeden İstanbul’a gelen çok sayıda kişi katıldı.

Edirne’de, Paskalya Bayramı için Bulgar Sveti Georgi Kilisesi’nde ayin düzenlendi. Mardin merkez ve Midyat ilçesinde yaşayan Süryaniler, Paskalya Bayramı’nı, düzenlenen ayinle kutladı. DHA

Yazarlar