Mersin DEMİRTAŞ: “10 SANİYEDE YAPILAN İŞ TÜRKİYE’NİN 100 YILINI DEĞİŞTİRECEK”

DEMİRTAŞ: “10 SANİYEDE YAPILAN İŞ TÜRKİYE’NİN 100 YILINI DEĞİŞTİRECEK”

31.07.2014 - 21:11 | Son Güncellenme:

.

DEMİRTAŞ: “10 SANİYEDE YAPILAN İŞ TÜRKİYE’NİN 100 YILINI DEĞİŞTİRECEK”

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Artık bu topraklarda bütün Ortadoğu’ya model olacak bir barış ve kardeşlik inşa edeceğiz. 10 saniyede yapılan iş Türkiye’nin 100 yılını değiştirecek” dedi.
Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, HDP’nin Tevfik Sırrı Gür Stadyumu önünde düzenlediği mitinge katılmak üzere Mersin’e geldi. Miting alanını dolduran binlerce kişinin tezahüratıyla karşılanan Demirtaş, Çankaya’ya çıkabilmesi için Mersinlilerden 10 Ağustos’ta oy istedi. “Yeni yaşam dediğimiz, Türkiye’nin aydınlık geleceğini yaratacak olan sizin ellerinizdir” diyen Demirtaş, belki ilk defa cumhurbaşkanının halk tarafından seçilecek olmasının heyecanının yaşandığını vurguladı. Türkiye’nin bütün ezilen halklarının, ötekileştirilmiş bütün kimliklerinin ilk defa cumhurbaşkanı için sandığa gideceğini dile getiren Demirtaş, “Bu elbette ki önemlidir. Elbette ki bizler, bu fırsatı Türkiye’nin bütün yoksulları, emekçileri, ezilenleri iyi değerlendireceğiz. Ama şunu da her biriniz yakından izliyorsunuz; demokrasi, sandık, demokratik yarış adı altında büyük bir haksızlık, büyük bir kepazelik yaşanıyor. Ortada adil, demokratik bir yarış yok maalesef. Ortada eşitlikçi bir seçim yarışı yok” diye konuştu.
Türkiye’de 3 cumhurbaşkanı adayı olduğunu anımsatan Demirtaş, bunlardan birinin halkın ödediği vergilerle oluşan devlet hazinesini, devlet bütçesini istediği gibi kullandığını söyledi. Başbakan Erdoğan’ı eleştiren Demirtaş, “Bizim derdimiz Tayyip Erdoğan’ın parası değil. Benim anlatmaya çalıştığım, halk başkanı olmaya aday olmuş birisi gerçekleri saklayabilir mi?” diyerek, kendilerinin sürekli bağış miktarını açıkladıklarını, bunu nereye harcayacaklarını da faturasıyla birlikte açıklayacaklarını, şeffaf, açık, dürüst bir çalışma yürüteceklerini kaydetti.
AK PARTİ’YE OY VERENLERDEN OY İSTEDİ
Adaylığında ilkeleriyle ilk defa ‘halk devletin başına yönetici olacak’ dediklerini, ancak bugüne kadar bunun gerçekleşmediğini de öne süren Demirtaş, “Cumhuriyet tarihimizde halkın kendini yönetebildiği tek bir saat bile olmadı. Halk cumhurbaşkanı olamadı, halk başbakan olamadı. İsmi halkın başkanıdır ama o koltukta oturan hiç kimse halkından yana bir tutum almadı, alamadı. Ama şimdi bir şansımız var. Özellikle de AKP’ye oy vermiş olanlar iyi düşünsünler. Sizler Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermezseniz onun başbakanlığı düşmüyor. Ama sizler yani AKP’ye oy vermiş olanlar, bizim ilkelerimize ve bana oy verirseniz Çankaya’da AKP’nin, parlamentonun yanlışlarını da denetleyecek bir anlayış kazanmış olacak. AKP’linin de MHP’linin de CHP’linin de HDP’linin de hakkı eşit derecede korunacak. İnsan olan herkes halkın başkanının nezdinde eşit olmak zorundadır” ifadelerini kullandı.
Alanda bulunan gençlere de seslenen Demirtaş, kendisini kastederek ilk defa bu kadar genç birinin halk başkanı olmaya bu kadar yakın olduğunu belirterek, özgür bir yaşam isteyen gençlerin oy verirken iyi düşünmelerini istedi. Devletin halkı korkutsun diye değil, herkese eşit hizmet etsin, kimse arasına ayrım koymasın, kardeşçe bir arada yaşansın diye halkın vergi verdiğini dile getiren Demirtaş, “Biz bu devleti seçimle iş başına getiriyoruz. O halde yanlış yaptıkları zaman görevden almak da size düşer. Yanlış yapanı cezalandırmak halka düşer” şeklinde konuştu.
“BÜTÜN RENKLERİMİZLE ORTAK BİR VATANDA ADİL BİR YAŞAM KURABİLİRİZ”
Bu ülkeyi yönetenlerin mal varlıklarını açıklamadıkları takdirde şaibe altında olacaklarını belirten Demirtaş, yöneticilerin tüm mal varlıklarını açıklanmak zorunda olduklarının altını çizdi. “Biz, birlikte yaşamın adil, eşit geleceğin imkanlarını yeniden var etmek, yıpranan kardeşlik hukukumuzu yeniden tesis etmek için yollara çıktık. İşte bizim cumhurbaşkanlığı adaylığımız temelde buna hizmet edecek” diyen Demirtaş, ‘tek dil, tek millet’ çağrılarını da eleştirdi. Demirtaş, “Tek dil ve tek millet meydanlarda halklarımıza dayatılıyor. Zannediliyor ki, tek dil, tek millet deyince oradan kardeşlik çıkacak. Biz diyoruz ki, bizim Türkiye’de bütün ezilen halklar, bütün kimlikler, inançlar, mezhepler olarak bir arada yaşamamız için bize gerekli olan şey tek dil değildir. Her birimizin farklı ana dilleri vardır, olacaktır ve bu ana dillerin her biri eşitçe bir arada yaşayabilirler. Dünya bunun örnekleriyle dolu. Biz bir arada yaşamak için ille de tek bir dile sahip olmak, tek bir millete tabi olmak zorunda değiliz. Bizler bütün renklerimizle, bütün inanç, kimlik, mezheplerimizle demokratik bir ulusu oluşturabiliriz ve ortak vatanda ortak, eşit, adil bir yaşamı kurabiliriz. Bu cumhurbaşkanlığı seçimi bunun bir vesilesi olabilir. Benim söylediğim, Türkiye’nin geleceği için tehdit değil, kurtuluş reçetesidir” dedi.
“BU DEVLET HEPİMİZİN ORTAK DEVLETİ OLSUN İSTİYORUZ”
Artık hizmet eden devlet, adil devlet, sosyal devlet, hukuk devleti istediklerini vurgulayan Demirtaş, şunları söyledi:
“Ezilenden yana halkının çıkarı için var olan devlet istiyoruz. Bu devlet hepimizin ortak devleti olsun istiyoruz ve bu topraklarda yaşayan her vatandaş, gönül rahatlığıyla ‘bu devlet benim devletimdir’ diyebilsin istiyoruz. Şimdi 3 adayı da düşünceleriyle yan yana koyun. Hangi düşünce devleti halka yakınlaştırıyor? Hangi fotoğraf halktan yanadır? Bunun kararı çok önemli, çok kritik bir karardır. Doğru karar verirseniz, yani sizler artık devleti halkın içinden çıkan biri yönetsin derseniz, Çankaya’nın 1 numaralı koltuğundan başlayarak ülke değişime tabi tutulacak. Artık bu topraklarda bütün Ortadoğu’ya model olacak bir barış ve kardeşlik inşa edeceğiz. Bunun mümkün olduğunu gittiğimiz her yerde görüyoruz. Özledik artık özledik, kardeşçe, el ele, omuz omuza yürümeyi özledik. Kardeşçe, korkmadan, birlikte halay çekmeyi, dans etmeyi özledik. O mührü elinize aldığınızda doğruluk, dürüstlük adına, aydınlık bir gelecek adına, barış ve kardeşlik adına en yakışıklı olanın, ismini söylemiyorum, en halktan olanın, en genç olanın, emekçiden, kadından, ezilenden, yoksuldan yana olanın, sizden olanın altına ‘evet’ mührünü basın. Göreceksiniz, 10 saniyede yaptığınız o iş Türkiye’nin önündeki 100 yılını değiştirecek. Artık bu ülkede barış ve kardeşlik rüzgarı esmeye başlayacak. Çankaya’da ilkeler konuşacak, o koltuğa ben değil siz oturacaksınız. Gerçekten halkın malı olacak Çankaya. O nedenle Çankaya’ya halk çıkacak.”
Gençlerden sandığa sahip çıkmalarını, kadınlardan da gece gündüz çalışmalarını isteyen Demirtaş, Erdoğan’ın bugün Van’da yaptığı konuşmada, “Kazanma ihtimali hiç yok. Nasıl olsa 1. turda elenecek” dediğini aktararak, “Önümüzde 10 gün var. Kendini bu kadar özgüvenle Çankaya ile garanti gibi görene büyük bir ders verelim, ders” diye konuştu.