Gündem Demirtaş: Alayınız Dersim’e karşı suçlu!

Demirtaş: Alayınız Dersim’e karşı suçlu!

19.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP Eşbaşkanı Demirtaş, iktidar ve muhalefete ‘Diyor ya sen yaptın ben yaptım; ulan hepiniz oradaydınız be!’ dedi.

Demirtaş: Alayınız Dersim’e karşı suçlu

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Kobani eylemlerinden sonra 3 hafta arasının ardından dün ilk kez partisinin grup toplantısında konuşma yaptı. Demirtaş, sürece yönelik tıkanıklığın aşılması nedeniyle kürsüye çıktı.
Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın Türkiye’nin gündemini başka yere çekme konusunda usta olduğunu ifade eden Demirtaş, “1178 yılında Müslümanlar Amerika kıtasını keşfetti. Velev ki öyle oldu; bunun bize faydası nedir, onu anlat” diye konuştu.
Demirtaş, “Ne zaman hükümet sıkışsa, büyük işçi katliamı yaşansa, ekonomide sıkışsa bir anda Dersim özrü ve Alevi meselesini gündeme getiriyorlar” diye konuştu.
‘Katliamı yapan devlettir’
Hükümetin Dersim’in acısı üzerinden ucuz politika yaptığını belirten Demirtaş, önemil olan devletin özür dilemesi olduğunu söyledi. Demirtaş, “CHP özür dileyecekmiş; Dersimliyi ilgilendiren bu devletin özrüdür. Bir araya gelip mi özür dilersiniz siz bilirsiniz. O dönem katliamı yapan devlettir, bugün devleti siz yönetiyorsunuz” dedi.
‘Tavırda naiflik yok’
Ak Parti’nin muhalefet partisini sıkıştırmak için Dersimlilerin tarihinde en büyük acıyı kullandığını söyleyen Demirtaş, söz konusu dönemde üç farklı gazetede yer alan haberlerden örnek göstererek, “Diyor ya sen yaptın ben yaptım; Ulan hepiniz oradaydınız be. Birbirinizi suçlamanıza gerek yok. Hepiniz suçlusunuz. Alayınız Dersim’e karşı suçlu. Devlet olarak, parti olarak özür dileyeceksiniz” diye konuştu.
Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık’ın İmralı heyetine dahil edilmesinin HDP’nin talebi olduğunu söyledi.
Hükümetin yaklaşımında bir negatiflik görmediğini de aktaran Demirtaş, tarih konusunda henüz net bir karar olmadığını söyledi.