Siyaset Demirtaş: Bu kokteyl bir darbe

Demirtaş: Bu kokteyl bir darbe

27.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında cemaat dışında başka güçlerin de olabileceğini ima ederek, “Bir kokteyl darbe olduğu anlaşılıyor” dedi.

Demirtaş:  Bu kokteyl bir darbe

HDP grup toplantısına Tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’ın ölümü nedeniyle başsağlığı dileyerek başlayan Demirtaş, 15 Temmuz cuntasının hükümete, parlamentoya, halka karşı vahşi bir katliam gerçekleştirdiğini, HDP’nin askeri, sivil ya da post modern bütün darbelere karşı olduğunu söyledi. “Darbe girişimine karşı ilk saatlerden itibaren meydanlarda cesurca tutum sergileyen bütün insanları kutluyorum” diyen Demirtaş, her türlü zülme karşı halkın direnme hakkının ne kadar önemli olduğunun burada ortaya çıktığını belirtti.

Haberin Devamı

‘Sızma değil süzme’

Ak Parti’nin, “Paralel yapıyı kontrol edemedik, bunlar sızdılar. Bu nedenle darbe oldu” açıklamasını da eleştiren Demirtaş, şöyle devam etti: “Paralel sızdı diyorlar. Nasıl sızdı? HDP’ye neden sızamadılar? Bunun adı sızma değil, süzmedir. Hepsini süze süze kendi elleriyle devlete yerleştirdiler. Özeleştiri, özür erdemdir.”

Darbeye zemin hazırlayan koşulların ardından 15 Temmuz’un yaşandığını belirten Demirtaş, “Darbenin kokteyl olduğu anlaşılıyor. Cemaat midir nedir şüpheli. Dünyada ilk defa bir darbe girişiminin arkasında kim var belli değil. Tek bir şeyden eminiz arkasındaki siyasi çizgide biz yokuz” dedi.

‘Çözüme dönülsün’

15 Temmuz’dan sonra ortaya yeni bir durum çıktığını belirten Demirtaş, hükümete ve PKK’ya, “yeniden çözüme dönülmesi” çağrısı yaptı. Demirtaş, “Toplum barış istiyor. Parlamento bombalandı, İmralı’da ne olduğunu bilmiyoruz. Çözüm süreci konusunda herkes konumunu gözden geçirmeli. Bu fırsat kaçırılmamalı” dedi.

Haberin Devamı

Demirtaş, yargı kurumlarını kapsayan mini anayasa paketi konusunda ise, darbe karşıtı bir topluma sivil ve özgürlükçü bir anayasa sunulması gerektiğini söyledi. 1921 Anayasası’nın ruhuyla çoğulcu bir anlayışla yeni bir anayasa yapılması gerektiğini ifade etti.