Gündem Demirtaş’tan yeni yaşam çağrısı

Demirtaş’tan yeni yaşam çağrısı

16.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Zorunlu din dersleri, YÖK ve zorunlu askerliğin kaldırılması gerektiğini ifade eden HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş, “Cumhurbaşkanlığı seçim süreci demokratik değil” dedi.

Demirtaş’tan yeni yaşam çağrısı


HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, ‘Yeni Yaşam Çağrısı’ başlığıyla seçim vizyonunu açıkladı. Zorunlu din dersi, YÖK ve zorunlu askerliğin kaldırılması gerektiğini söyleyen ve devletin küçüldüğü yurttaşın büyüdüğü bir sistem için çalışacağını ifade eden Demirtaş, “Ben cumhurbaşkanı olur da başbakan da Erdoğan olursa Allah ona yardım etsin. Demokrasiye, çoğulculuğa alışacak. Öyle toplantılarda ‘Kalk gidiyoruz’ diyemeyecek” dedi. ‘Bir Cumhurbaşkanı Düşünün’ sloganıyla yola çıkan Demirtaş’ın en dikkat çeken sloganı, “Bir Cumhurbaşkanı düşünün bağlamadan başka bir şey çalmıyor” oldu.
‘Yeni yaşam çağrısı’nı dün Şişli Kültür Merkezi’nde gerçekleştiren toplantıda yapan Demirtaş, esprili üslubuyla dikkat çekti. Yaşar Kemal ve Adalet Ağaoğlu’nun destek mesajlarının okunduğu toplantıda, Demirtaş’ın seçim şarkısı da ilk kez çalındı. ‘Gel Demirtaş Gel’ ismini taşıyan şarkıda, “Artık yeni şeyler söylemek lazım. Gel Demirtaş Demirtaş” dedi.
Demirtaş, şunları söyledi: “Çağrımız Türkiye’deki tüm halkların birbiri ile özgürce yepyeni bir yaşam inşa etmeleridir. Hayalini kurduğumuz cumhurbaşkanı sokakta halkla birlikte olacaktır. Yeni yaşam etnik, dinsel, cinsel, sınıfsal ayrımcılığın karşısında sesi duyulmayanın yanında yeşerecektir. Devletin küçüldüğü, yurttaşın büyüdüğü bir sistemi hedefliyoruz.
Cumhur meclisleri ile halkın doğrudan yönetime katılmasının önünü açacağız. Çiftçi, emekli meclisleri olacak. Ana dilinde eğitim herkes için hak olarak kabul edilmeli, zorunlu din eğitimi kaldırılmalı. Bireylerin din eğitimleri taleplerine uygun olarak kendisinin seçmesi sağlanmalıdır. Eğitim sınav merkezi olmaktan çıkarılmalı, YÖK kaldırılmalıdır. Devlet Denetleme değil Halk Denetleme Kurulu olacak.”
Cinsel kimlik vurgusu
Yeni yaşam çağrısının cinsel özgürlükçü toplum olduğunu belirten Demirtaş, şunları kaydetti: “Farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği sebebiyle öldürülen, baskı gören, dışlanan LGBTİ bireyler sistem tarafından görmezden geliniyor. LGBTİ’lerin varoluşu suç görülüp homofobi ve transfobi besleniyor. Yeni yaşamda bütün cinsel kimlikler eşit yurttaşlık haklarıyla ayrımcılığa uğramadan özgürce onurlu bir varoluş sürdürebilecek.”
‘Para çalmam’
Demirtaş’ın seçim sloganlarından biri de “Bir cumhurbaşkanı düşünün bağlamadan başka bir şey çalmıyor”. Bu slogana ilişkin kendisine ‘Bağlamadan başka bir enstrüman çalamıyor musunuz?’ sorusu yöneltilen Demirtaş, soruyu, “Bağlamadan başka enstrümanlar da çalabiliyorum.
Ama halkın umutlarını, parasını, geleceğini çalmıyorum” diye yanıtladı. Demirtaş’ın amatör olarak bağlama çalıp türkü söylediği biliniyor.

Haberin Devamı

Türk Bayrağı mesajı

Demirtaş, kendisine salonda neden Türk bayrağı bulunmadığı ve seçilmesi halinde Türk Bayrağı’yla poz verip vermeyeceğine ilişkin bir soru sorulması üzerine, “Türkiye Cumhuriyeti Bayrağı hepimizi temsil eder. Elbetteki cumhurbaşkanı olsam da olmasam da T.C bayrağını layık olduğu şekilde bütün toplumu temsil eden onurunu korumak isterim. Bayrağa dair eksik, yanlış algıları düzeltmek için uğraşırım. Biz hiçbir zaman hakaret etmedik” yanıtını verdi. Demirtaş, ‘Hedefiniz nedir?’ şeklindeki soruyu da “Mütevazi bir
adayım. Yüzde 50+1 alayım yeter
diyorum” şeklinde
yanıtladı.

Berkin Elvan’ın annesini alkışlattı

“Biz meydanlarda acılı anneleri yuhalatacak bir dilden kaçınacağız” diyen Demirtaş, salonda bulunan Berkin Elvan’ın annesini alkışlattı. Öte yandan Demirtaş’ın seçim çalışmalarında kullanacağı fotoğraflar arasında en dikkat çekeni Gezi Parkı’nda bir bankta otururken çekilen fotoğrafı oldu.