Siyaset Demirtaş: Türkiye 15 - 20 özerk bölgeye ayrılmalı

Demirtaş: Türkiye 15 - 20 özerk bölgeye ayrılmalı

14.10.2012 - 14:47 | Son Güncellenme:

Türk bayrağının asıldığı kongrede sinevizyon gösterisi sırasında salondakiler gözyaşlarını tutamadı. Öcalan'ın posterinin asıldığı salonda Demirtaş ve Kışanak konuştu. Avrupa'dan yabancı konukların katıldığı kongreye davetli olan Barzani'nin katılmaması da dikkat çekti.

Demirtaş: Türkiye 15 - 20 özerk bölgeye ayrılmalı

BDP KONGRESİNDE ATATÜRK’E BÜYÜK SAYGISIZLIK

Barış ve Demokrasi Partisi, 'Direnerek Özgürlüğe Yürüyoruz' sloganlı 2.Olağanüstü Büyük Kongresi Ankara'da Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonunda yapıldı. Kongrede Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nun vazgeçilmez Atatürk portresi ve yanındaki Türk Bayrağı, önüne asılan dev Abdullah Öcalan posteriyle kapatıldı.

Haberin Devamı

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürt sorununun çözümü için iki farklı özerklik modeli önerisi getirdi. Türkiye’nin 15-20 bölgeden oluşmuş özerk bölge yönetimine geçmesini, kendi parlamentoları tarafından yönetilecek bu birimlerin tek ve merkezi anayasaya bağlı olması gerektiğini savunan Demirtaş, bu modelin kabul görmemesi halinde ikinci önerilerinin sadece Kürdistan bölgesine özgü bir özerklik olduğunu kaydetti.

BDP Eş genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin 2. Olağanüstü Kongresi’nde yaptığı konuşmaya, PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a özgürlük için başlatılan açlık grevlerine işaret ederek, bu greve katılan 320 tutuklu ve hükümlünün taleplerinin arkasında olduklarını söyledi. Barış ve özgürlük sözlerini bugüne kadar yerine getiremedikleri için halka karşı mahcup olduklarını ifade eden Demirtaş, “Bizler bütün analara söz verdiğimiz barışı özgürlüğü getirinceye kadar mahcubiyetimiz devam edecektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kongrede dinleyicilere, “Sizleri tarihin derinliğine gömmeye çalışanlara karşı bir destan yazdınız. Ortadoğu’da kararlı özgür bir halk olarak yaşama iradesini bütün dünyaya ilan ettiniz” diye seslenen Demirtaş, 1940’lı yıllarda İran’da kısa süre varlık gösteren Mahabat Cumhuriyeti’nin kurucusu Mele Mustafa Barzani’yi, Seyit Rıza’yı, Şeyh Said’i, Bediüzzaman Said Kürdi'yi, Ahmedi Hani’yi, anarak başladığı konuşmasında, “Halkların kardeşliği şiarıyla devrime yürürken her daim genç kalmış Denizleri, Mahirleri, Hüseyinleri, Ulaşları, Ömer Ayna’yı da unutmayacağız işkence tezgahındaki kahkahasıyla işkencecilere dert olmuş İbrahim Kaypakkaya’yı, Mazlum Doğan’ı, Kemal Pir’i, Hayri Durmuş’u unutmayacağız” diye konuştu. Demirtaş, konuşmasında Rüstem Cudi’yi, Halil İbrahim Oruç’u, Yıldırım Ayhan’ı, Orhan Doğan’ı, Mehmet Sincar’ı, Vedat Aydın’ı, Hasret Gültekin’i, Hrant Dink'i, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’yi, Kuzey ırak Bölgesel Kürt Yönetimi başkanı mesut Barzani’yi ve PKK terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan’ı unutmayacaklarını ifade etti. Deirtaş’ın Öcalan’ı unutmayacaklarını söylemesi üzerine tribünler hep birlikte ayağa kalkarak dakikalarca alkışladı. Demirtaş ise tribünlere Türkçe “ya özgürlük ya özgürlük” anlamına gelen “an azadi an azadi” sözleriyle cevap verdi.

Haberin Devamı

-“TÜRKİYE’NİN SURİYE POLİTİKASI ÜSTÜKRAR SAĞLAMAZ”-

Saydığı isimlerin tamamının kendilerine “özgürlük” sözünü fısıldadığını, Kürtlerin değerlerini anlayamayanların Kürt sorununu çözmeyeceklerini kaydeden Demirtaş, kongrede “Kürdistan’ın 4 bir parçasından gelen” misafirleri olduğunu belirtti. Ortadoğu’da yaşanan sürecin günün en önemli sorunu olduğunu, Suriye’de her gün yüzlerce sivilin katledildiği bir dönemde biz sessiz kalamayacaklarını belirtti ve “Biz, Suriye’de yaşayan her bir kimliğin özgürleşmesi konusundaki mücadelelerini desteklemenin tarihi sorumluluğumuz olduğunu biliyoruz. Bu vesileyle Suriye’deki demokratik halk muhalefetlerinin bizler tarafından desteklenmesi, Suriye’nin kendi özgürlüğüne kendi kaderini belirleyecek pozisyona gelmesinde çok etkili olacaktır” diye konuştu. Hükümetin çetecilikle özgürlük mücadelesini karıştırdığını, halkın özgücüyle örgütlenmiş muhalefeti desteklemenin en gerçekçi yol olacağını bildiren Demirtaş, “Ben Rojava’dan Suriye Kürdistanı’ndan buraya gelenlere şükranlarımı sunuyorum. Suriye Rojava devrimini buradan selamlamak istiyorum” ifadelerini kullandı. Bizler Suriye’deki özgürlük mücadelesi desteklenirken sadece bir mezhebe ya da sadece bir etnik kimliğe veya siyasi düşünceye yönelik desteklerin Suriye’de karmaşayı derinleştireceği uyarısında bulunan Demirtaş, Türkiye’nin dış politikasında bu açmaza düştüğünü, Suriye’de bütün halkların özgürlüğünü sahiplenmeyen Türkiye’nin uyguladığı politikanın Suriye’de istikrarı sağlamaktan uzak olduğunu bildirdi. Demirtaş konuşmasında Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu’na da seslenerek, “Suriye ile ilgili savaş tezkeresi çıkarılacağına, Davutoğlu Kürt Yüksek Konseyi’ni Türkiye’ye davet etse, o model üzerinden Suriye’de nasıl politika geliştirilebilir diye konuşsa, ahlaklı olur, akılcı olur, gerçekçi olur” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

-KÜRT SORUNUNUN 3 BAŞLIĞI-

Haberin Devamı

Kürt sorununun çözümü için öneriler de getiren Demirtaş, temelde Kürt sorununun eşitli, adalet ve barış olmak üzere üç ana başlığa ayrılabileceğini belirtti. Eşitlik başlığının Kürt sorununun temel nedeni olduğunu, anadilde eğitim, kültürünü yayma gibi haklardan yoksun bırakılan Kürt halkının Türkiye’de eşit yurttaş olmadığını, Kürt halkının son 100 yıl içinde sürgünlere, göçlere, işkencelere ve katliamlara maruz kaldığını ileri süren Demirtaş, “Bütün bunların ortaya çıkardığı bir de adalet sorunu vardır. Bu da artık Kürt sorununun bir gerçeğidir. Maalesef eşitlik ve adalet sorunu konusunda ortaya çıkan Kürt isyanları ile bunların şiddetle bastırılması için yapılan askeri operasyonlar nedeniyle barış ihtiyacı ortaya çıkmıştır” dedi. Eşitlik konusunda anayasada ve yasalarda neler yapılabileceğinin BDP grubuyla konuşulabileceğini, BDP’nin bu konuda irade olduğunu, eşitlik konusunda iradenin ortaya çıkması durumunda adalet konusunda çözüme daha kolay ulaşılacağını kaydeden Demirtaş, “Bunun için hakikatler komisyonuna ihtiyaç vardır” dedi. “Bu iki ana başlıkta ortaya çıkmış savaş ve silah sorununu görüşmek istiyorsanız elbette ki bu konudaki muhataplarınız Sayın Öcalan’dır ve KCK yetkilileridir” diyen Demirtaş, böylesine kapsamlı bir çözüm sürecinde her muhatabın rolleri ve görevleri olduğunu, Öcalan’ın çözüm sürecinin en önemli aktörü konumunda bulunduğunu savundu.

-İKİ FARKLI ÖZERKLİK MODELİ ÖNERDİ-

Kürt sorununun çözümü için iki farklı özerklk modeli üzerinde duran Demirtaş, Türkiye’nin toprak ve nüfus olarak büyük bir ülke olduğunu, bu nedenle böyle bir ülkenin tek bir parlamento ve tek bir siyasi lider tarafından yönetilmesinin demokrasinin ruhuna aykırı olduğunu belirtti ve şunları söyledi: “Bu kapsamda 15-20 bölgeden oluşmuş özerk bölge yönetimi öneriyoruz. Bizim önerdiğimiz yönetim etnik temelli değildir. Bölgenin sosyo-ekonomik kültürel yapısı göz önüne alınabilir. Bu parçalar, demokratik, şeffaf seçimle işbaşına gelecek parlamentolarla yönetilebilir. Oluşacak parçalar içinde birkaç parça Özerk Kürdistan olabilir. Bölge parlamentoları anadilde eğitim dahil olmak üzere sosyal, kültürel, ekonomik politikalarda yetki sahibi olabilirler. Ülkenin resmi dilinin yanında arzu eden bölge ikinci dil kullanabilir.”

Türkiye’nin hukuki ihtiyacının tek ve merkezi anayasaya bağlı olmak kaydıyla ve özerklik hukuku çerçevesinde karşılayabileceğini savunan Demirtaş, kendilerinin böyle bir durumda bir ya d birkaç bölgede iktidar olması durumunda o bölgede azami demokrasiyi kurumsallaştırmak için uğraşacaklarını anlattı. Bu modelin kabul görmemesi halinde ikinci önerilerinin sadece Kürdistan bölgesine özgü bir özerklik olduğunu, her halükarda Kürt halkının statü talebi ve anadil talebini vazgeçilmez gördüklerini ifade eden Demirtaş, “Bütün bunların kabul edilmediği seçenekler Kürt halkı tarafından kabul görmeyecektir. Biz karşımızda bu projeleri cesurca tartışacak muhatap bulamıyoruz” diye konuştu. Ortaya koydukları çözüm seçeneklerini uygun bulmayanlara çözüm için ortaya proje koyma çağrısında bulunan Demirtaş, “Ama ben bunları da tartışmam tek dilden tek milletten vazgeçmem derseniz siz ancak kendinizi kandırırsınız. Kürdistan coğrafyasının en kadim köklü halklarından birine tek dili tek milleti dayatmak büyük bir haksızlıktır” değerlendirmesinde bulundu.

-“TEK DİL, TEK MİLLET FAŞİZMDİR”-

Tek dil, tek millet politikasını güdenlere “Eğer Allah dileseydi, elbette sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat verdiği şeylerde sizi imtihan etmek için ümmetlere ayırdı” cümlesini içeren Maide Suresi’ni hatırlatan Demirtaş, “Biz Müslümanız diyorsanız kuran bize bunu emrediyor ötesine bunu anlatmayın” dedi. Bu anlayışın faşizmden kaynaklandığını savunan Demirtaş, bir insanın hem Müslüman hem faşist olamayacağını kaydetti.

-“ÖZGÜRLÜĞÜN ANAHTARI HDK”-

HDK’nın Türkiye’de ilerici devrimci sosyalistlerin bir arada bulunduğu ve barış için çaba gösteren bir platform olduğunu kaydeden Demirtaş, “Metropollerde yaşayanlar iyi bilsinler ki bu mücadelenin sonucunu onlar belirleyecektir. Herkes artık bilmeli ki özgürlük bizim ellerimizdedir. HDK bunun anahtarıdır” diye konuştu.

-ALEVİLERE BİRLİK MESAJI-

Konuşmasında alevi vatandaşlara da mesaj gönderen Demirtaş, şunları söyledi: “Alevi yurttaşlarımız artık herhalde şunu fark ederler. Tarihi bütün değerlerini yok etmeye çalışan partilerde yer almamalıdırlar. Alevi yurttaşlarımız şunu çok iyi bilirler ki bunların dili Ali söyler, gözleri Muaviye bakar. Gelin el ele verelim, hepimiz özgür olmadan her birimizin köle kalacağını bilerek bu gücü birleştirelim.” -

“TÜRKÇE’Yİ SEVDİK AMA…”-

Türkiye’de yaşayan Kürtler’in kendilerine öğretilen Türkçeyi sevdiğini ama anadillerinden asla vazgeçmeyeceklerini anlatan Demirtaş, “Dünyanın bütün dillerinden daha değerli olan barış dilini konuşmaktan vazgeçmeyeceğiz. Bizim esasımız özümüz bu olacaktır” diye konuştu.

-“SURİYE’NİN YANGININA SU OLURUZ”-

Konuşmasında Suriye konusuna da değinen Demirtaş, şunları söyledi: “Bugün Türkiye’de barış yolunda atılacak adımlar, yanı başımızdaki Suriye yangınına da bir damla su olacaktır. Güney, Batı ve Doğu Kürdistan’da olumlu bir etki yapacaktır. Her birimizin canından can alan servetimizi bütün zenginliklerimizi elimizden alan bu savaşı durduramazsak siyasetçiler olarak biz bunun sorumlusu olarak tarihe yazılırız.”

-“O POSTERDEN DUVARDA DA VAR”-

Demirtaş’ın konuşması sırasında, yüzü poşuyla örtülü bir genç elinde Öcalan’ın posteriyle kürsüye fırladı. Gence tepki gösteren Demirtaş, “Bu tür şeyler yapmanıza gerek yok. Öcalan’ın posteri zaten salonda. Sayın Öcalan’a zaten sahip çıkıyoruz. Bunu açık yüreklilikle dile getiremeyecek durumda değiliz” diye konuştu.

-BARZANİ’YE SEVGİLERİNİ GÖNDERDİ-

AK Parti ve MHP’nin davet edilmediği Kongre’de CHP’yi Genel Başkan Yardımcısı Gülseren Onanç temsil etti. PKK’lı Murat Karayılan’ın ağabeyi Mehmet Karayılan’ın da salonda olduğunun anons edildiği kongrede, tutuklu bulunan BDP’li milletvekillerinin Kongre’ye gönderdikleri mesajlar Kürtçe ve Türkçe okundu. Divan Başkanı Hamid Geylani yaptığı anonsta Mesut Barzani’nin kongreye davet edildiğini fakat yoğun programı nedeniyle gelemediğini belirtti ve “Aramızda olsa çok sevinirdik Kongre olarak kendisini sevgi ve saygıyla selamlıyoruz” dedi.

SİNEVİZYONU İZLEYENLER GÖZ YAŞLARINI TUTAMADI-

Kongre salonuna kurulan platformda dev ekranın iki yanına Türk bayrağı ve BDP bayrağı asıldı, platformun üzerinde “Direnerek özgürlüğe yürüyoruz” yazılı dev afiş yer aldı. Platformun karşısındaki duvarda ise PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının bulunduğu dev bir poster bulunuyor. Poster’de “Öcalan’a özgürlük” ifadesi dikkat çekiyor. Salon içindeki ekrandaki sinevizyon gösterisinde ise BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın çeşitli mitinglerindeki konuşmalarından, BDP’li milletvekillerinin yer aldığı eylemlerden ve Uludere’den görüntüler kongreye katılanlara izletiliyor. Sinevizyon gösterisini izleyen birçok katılımcının göz yaşlarına hakim olamadığı görülüyor. Diğer taraftan salonun dışı da BDP bayraklarıyla donatılmış durumda. Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nun dışına kurulan ekran sayesinde salon içindeki görüntüler ve konuşmalar salon dışındaki katılımcılara izletiliyor. Ayrıca, katılımın yoğun olduğu kongrede salona ve bahçesine sığmayan katılımcıların yol üzerindeki kaldırımlarda oturduğu, salon girişinde “2. Olağanüstü Büyük Kongre’ye hoş geldiniz” yazısının Zazaca ve Kürtçe de yazıldığı görülüyor. Salon dışına asılan “İlkelerimizdir” başlıklı pankartta ise “Demokratik ulus, ortak vatan, demokratik cumhuriyet, demokratik anayasa, demokratik çözüm, bireysel ve kolektif haklar, özgürlüklerin birlikteliği, ideolojik bağımsızlık ve özgürlük, tarihsellik ve şimdilik, ahlak ve vicdan, demokrasilerin öz savunması” ifadeleri yer alıyor. Salon içinde de “Askeri siyasi operasyonlara son”, “Demokratik özerklik statümüzdür reddedilemez”, “Barışın elçisi İmralı’da” pankart ve afişleri dikkat çekiyor.

TÜRKİYE BİR YOL AYRIMINDA

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışınak, ”Türkiye bir yol ayrımında; ya barışı, özgürlüğü seçecek ya da savaş yolunda rotasını kaybedecek” dedi.

Kışanak, BDP 2. Olağanüstü Kongresi’nde, hiç kimsenin gücünün Kürt halkının dinamizmini tutsak edemeyeceğini, otoriter rejimlerin ömrünü tamamladığını, zamanın demokratik değişimleri getirdiğini söyledi.

Kışanak, Suriye’deki özerk Kürt bölgesine destek çağrısında bulundu.

”Türkiye bir yol ayrımında; ya barışı, özgürlüğü seçecek ya da savaş yolunda rotasını kaybedecek” diyen Kışanak, 2013’te barış talebi olmayanların Türkiye’yi 2023’e taşıyamayacağını ileri sürdü.

Kürt halkının barış konusunda güçlü bir irade ortaya koyduğunu savunan Kışanak, yıllardır mücadele ederek, direnerek tarihe yön verdiklerini ve asimilasyon politikalarını yerle bir ettiklerini kaydetti.

”Son 3 yıldır binlerce Kürt’ü tutuklayarak cezaevine koydular” diyen Kışanak, demokratik siyasetin kapısına kilit vurulmak istendiğini iddia etti.

Kışanak, ana dil talebinden vazgeçmediklerini, sessiz kalmayacaklarını ve her yerde direnişe devam edeceklerini ifade etti.

Kürtlerin demokrasi mücadelesi için ağır bedeller ödediğini belirten Kışanak, ”faşizme, özel savaşa, Ergenekon’a, JİTEM’e boyun eğmediklerini” söyledi.

Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın 13 yıldan beri tek kişilik bir hücrede tutulduğunu, 15 aydan beri katı bir tecrit yapıldığını ifade eden Kışanak, ”Sayın Öcalan Kürt sorununun en büyük realitesidir. Kürt halkı için önder, PKK için liderdir. Barış için bir şanstır” dedi.

PKK’nın Öcalan’ı lider olarak gördüğünü ve onun izleyeceği yolu açıkça takip edeceklerini açıkladığını söylediğini Kışanak, Öcalan’ın görüşlerinin demokratik cumhuriyet ve ”Özerk Kürdistan” projelerinin olduğunu belirtti.

Kışanak, vakit geçmeden daha fazla bedel ödenmeden bir an önce müzakere ve diyalog sürecinin başlatılmasını istedi.

Kürt halkını ulusal birliğini sağlamaya davet eden Kışanak, konuşmasında Alevi vatandaşlara da seslenerek, ”tekçi zihniyete karşı” birlikte mücadele çağrısında bulundu.

Yazarlar