Siyaset Demirtaş ve Buldan ifadeye çağrıldı

Demirtaş ve Buldan ifadeye çağrıldı

01.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile TBMM Başkanvekili HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan yürütülen soruşturma kapsamında yazılı tebligat ile ifadeye çağrıldı.

Demirtaş ve Buldan  ifadeye çağrıldı

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre Demirtaş ve Buldan’a, Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu’nca yürütülen soruşturma kapsamında ifade vermeleri için çağrı kağıdı gönderildi. Başsavcılıkça daha önce telefonla ifadeye çağrılan Demirtaş ile Buldan’ın, davete uymadıkları öğrenildi. Başsavcılık, bunun üzerine Demirtaş ve Buldan’a çağrı kağıdı gönderdi. Davete uymamaları halinde Demirtaş ve Buldan hakkında TCK ve CMK hükümleri uyarınca işlem yapılacağı belirtildi. TCK’nın 299. maddesi, “Cumhurbaşkanı’na hakaret eden kişi, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun alenen işlenmesi halinde, verilecek ceza altıda biri oranında artırılır. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanı’nın iznine bağlıdır” hükmünü içeriyor.

Haberin Devamı

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, hakkında 799 fezleke bulunan 152 milletvekili için yeni bir süreç başlamıştı. Başsavcılıklar her bir fezlekeyle ilgili ayrı soruşturma başlatmıştı. Demirtaş ve Buldan hakkında da, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan hazırlanan fezlekeler işleme alınarak, soruşturma başlatılmıştı.