Ekonomi Demokrasiye bağlılık en büyük sigortamız

Demokrasiye bağlılık en büyük sigortamız

05.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dijital Bankasurans Türkiye ve Global Zirvesi’nde konuşan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, “Türkiye halkı darbelere karşı sigortalıdır. Bu tür tehlikelere karşı en büyük sigortamız halkın demokrasiye olan bağlılığıdır” dedi

Demokrasiye bağlılık en büyük sigortamız

Dijital Bankasurans Türkiye ve Global Zirvesi’nin açılışında konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay, Türkiye’nin bölgede iddiasını sosyal ve ekonomik olarak sürdüren bir ülke olduğunu belirterek, “Türkiye, 79 milyon dinamik nüfusuyla her bakımdan uluslararası yatırımlarda ilgi odağı olmaktadır. Türkiye ekonomik olarak AB’nin pek çok ülkesinden çok daha iyi olduğu halde, halen AB’nin mağduru olduğu bir gerçek. Bunların en büyük sebeplerinden biri de 79 milyonun bir çoğunun genç olmasıdır” dedi.

Haberin Devamı

“Genç nüfusumuzun çok olması geleceğimizin sigortasıdır” diyen Aktay, sigorta konusunun dünyanın dönüşümünün bir ifadesi, bir düşünce tarzı olduğunu söyledi.

Modern dönemde her şeyin kontrol altına alındığı bir ortamda bir sürprizle karşılaşıldığında onu telafi edecek bir sigorta sisteminin olması gerektiğini kaydeden Aktay, şöyle konuştu:

‘Halk sigortadır’

“15 Temmuz günü gündüz saatlerinde Türkiye’de darbe olacak denseydi kimse aklından geçirmez, dünya ile entegre olmuş bir ülke, Türkiye’de böyle bir şey olamaz derdik. Oysa sistemin bütün sigortalarına rağmen oldu. Bu tür öngörülemeyen risklere, tehlikelere ciddi bir sigortamız var. Türkiye halkı darbelere karşı, öngörülemeyen tehlikelere karşı sigortalıdır. Halkın demokrasi bağlılığı en büyük sigortamızdır.”

Haberin Devamı

Sigortacılık sektöründeki sorunların önemli bir kısmının hükümetin sektörle iletişim sorunlarından kaynaklandığını ifade eden Yasin Aktay, “İletişimi kurmak siyasetçi olarak bizim işimiz. 2002 yılından beri siyaset anlaşımız, bütün sahalarda iç içe olarak bu sorunları tespit edip yönetime yansıtmaktı” diye konuştu.

Aktay sözlerine şöyle devam etti:

“Hayat ile siyaseti bağdaştırıyoruz. Kör noktaları yok etmeye çalışıyoruz. Hukuk sistemi içindeki belirsizlikler tehdittir. Sigorta sektörü bu belirsizliklerden olumsuz etkileniyor. Bu belirsizlikleri gidererek sigorta sistemimizi oluşturmaya çalışacağız.”

‘Yabancı oranı %72’

Zirvede konuşan Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği Başkanı Ramazan Ülger, zorunlu trafik sigorta fiyatlarının yüksek olmasına ilişkin, “Bu sorunu çözme görevi bizim. Yasal düzenlemenin önemini vurguluyorum. Bu sayede bir istikrara kavuşacağına inanıyoruz” dedi.

Türkiye’de toplam 63 sigorta şirketi olduğunu belirten Ülger, sigortacılık sektöründe uluslararası ortaklı şirket oranının yüzde 72 olduğunu söyledi.

Sektörün teknoloji olarak dünyada kullanılan teknolojileri kullandığını belirten Ramazan Ülger, sektöre ilişkin şu rakamları verdi:

“19 bin kişi sigorta şirketlerinde çalışıyor. Eksper, acente ve broker ve yanlarında çalışanlar dikkate alındığında 75 binden fazla kişi çalışıyor. Bireysel emeklilik sisteminden 6,5 milyonu aşkın katılımcı var. 2015 itibariyle 38,2 milyon kasko, yangın gibi hayat dışı sigorta poliçesi var. 3,1 milyon hayat sigorta poliçesi var. 15,4 milyon trafik sigortası poliçesi var. Üstlenilen tazminatlara gelirsek sigortalılarımıza 2015 yılında 17,4 milyar nakit hasar ödemesi yaptık.”

Haberin Devamı

‘Kaza oranımız çok yüksek’

Trafik sigortası fiyatlarına da değinen Ülger, Türkiye’de 16 milyonu ilgilendiren bu konuya herkesin kendi cephesinden baktığını söyledi. Ülger, “Fiyatlar yüksek deniyor. Ama kimse niye yüksek diye sormuyor. Uzun vadede bunları çözmediğimiz sürece bu kangren devam edecek” dedi. Ülger, Türkiye’de kaza oranlarının yüksekliğine değinerek, Türkiye’de 1 milyon 200 bin trafik kaza olduğunu, bu kazalarda kaza anında 4 bin, kazadan sonraki bir ayda ise 7 bin 500 kişinin öldüğünü bildirdi.

12 bin kişin de kazalarda sakatlandığını belirten Ülger, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bu istatistik dünya ortalamasının 2 katı. 1 milyon 200 bin kazanın 900 bininin bizde kaydı var. Anlaşmalı tutanak dediğimiz tutanağın bizde kayıtları var. Bu tutanak artık elektronik ortamda yapılabiliyor. 900 binin içinde yaralanmalı kazalar yok.”

Demokrasiye bağlılık en büyük sigortamız


Uzmanlar katıldı

Zirvede moderatörlüğünü Sigorta Medya Başkanı Can Kantar’ın yaptığı, Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, Finansbank KOBİ Bankacılığı Sigorta Yönetimi Müdürü Sancar Akcan, Anadolu Sigorta Banka Sigortacılığı Müdürü Ahmet Gökhan Kerem ve Generali Sigorta Direkt Satış ve Pazarlama Müdürü Burak Gündüz’ün konuşmacı olarak katıldığı “Türkiye Bankasürans Forumu” paneli gerçekleştirildi.

Zirveye, Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Judith Slater, Acerpro Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Acer’in yanı sıra sigorta ve bankacılık sektöründe çalışan uzmanlar katıldı.

Zirvede konuşan gazetemiz Dijital Reklam Grup Başkan Yardımcısı Ufuk Büyük, Türkiye’de internet kullanımının çok yüksek olduğunu belirterek, sigorta sektörünün dijitalleşerek ürünlerine sigorta müşterilerinin dikkatine sunmasının etkili bir unsur olduğunu kaydetti.

Demokrasiye bağlılık en büyük sigortamız


Dünyada sigortacılık sektörünün gösterdiği son gelişmelerin ele alındığı Dijital Bankasurans Türkiye ve Global Zirvesi’ne katılan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras ve diğer sektör temsilcileriyle birarada. FOTOĞRAF: OZAN GÜZELCE