Siyaset Demokrasiye sahip çıkın

Demokrasiye sahip çıkın

06.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Parti yönetimiyle son yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere Ankara’ya dönen CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Sayın Yıldırım’a çok açık ve net çağrı yapıyorum. Demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine sahip çıkınız” dedi

Demokrasiye sahip çıkın

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, perşembe akşamı geldiği İzmir’de, CHP’li Belediye Başkanları Zirvesi’ne katıldı, ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Narlıdere Belediyesi’nin yaptırdığı tesislerin açılışlarını gerçekleştirdi.
CHP’li Belediye Başkanları Zirvesi’ne dün de katılan Kılıçdaroğlu, 16.30’daki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı Sosyal Yaşam Kampusü ile Buca Belediyesi’nin yaptırdığı Tarık Akan Gençlik Merkezi’nin açılışına katılma programını ve 6 Kasım Pazar günü Balıkesir’in Bandırma ilçesine yapacağı ziyareti iptal etti.
‘Kabul edilemez’
Ankara’ya dönme kararı alan Kılıçdaroğlu, MYK ve Parti Meclisi’ni olağanüstü toplantıya çağırdı. Kılıçdaroğlu, zirvenin ardından yaptığı açıklamada Cumhuriyet gazetesine yönelik tutuklamalara tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu “9 gazeteci arkadaşın tutuklanması asla kabul edilecek bir eylem değildir. Hiç kimse başka bir gerekçe aramasın. ‘Yargı bağımsızlığıymış, yargıya müdahale edemiyoruz’ gibi gerekçelerin arkasına kimsenin sığınmaya hakkı yoktur. Çünkü bilinmektedir ki yargı siyasi otoriteden talimat alarak karar vermektedir. Daha önce incelenmiş, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün görüşü ortaya çıkmış, denetim elemanının görüşü ortaya çıkmışken, olayı yeniden kaşıyarak dokuz kişiye önce gözaltı, sonra hapse atmak bizim kabul edeceğimiz uygulama değimdir” dedi.
‘Bir yerlere bomba mı yerleştirdiler?’
Türkiye’nin itibarının zedelendiğini savunan Kılıçdaroğlu, “Şu anda dünya ayaktadır ‘Ne oluyor Türkiye’de’ diye soruyorlar. Milletvekilini hapse atarsın, gazeteciyi, öğretmeni, üniversite hocasını hapse atarsın. Ne olacak bu ülkenin hali? Herkesin hapiste olduğu bir Türkiye mi daha saygındır yoksa herkesin özgür olduğu bir Türkiye mi daha saygındır?” dedi
Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım’a çok açık ve net çağrı yaptığını da belirterek, şöyle devam etti: “Demokrasiye sahip çıkınız, insan hak ve özgürlüklerine sahip çıkınız. Cumhuriyet gazetesi ne yaptı, bir yerlere bomba mı yerleştirdi, Cumhuriyet gazetesinin yöneticileri, Vakıf yöneticileri FETÖ ile iş birliği mi yaptılar? Yıllarını bu alanda mücadele ile geçiren yazarları hapse atmak ne zamandan beri yargı bağımsızlığının arkasına sığınılarak anlatılmaya çalışılıyor. Yargının ‘ayak bağı’ olarak telaffuz edildiği bir ülkede yargı bağımsızlığı yoktur. Medyasının özgür olmadığı bir toplumun kendisinin özgür olması mümkün değildir. Son derece rahatsızız, görüşü ne olursa olsun bütün gazetecilerin özgür olması lazım. Herkesin düşüncelerini özgürce dile getirmesi lazım. Böyle olmazsa demokrasi olmaz zaten. ‘Benim dediğim gibi yazacaksın, benim dediğim gibi davranacaksın’ böyle bir anlayış demokrasilerde yoktur, o dikta yönetimlerinde vardır.”
“Darbeyi de dikta yönetimini de diktatörü de istemediklerini” söyleyen Kılıçdaroğlu, ülkenin huzura ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi.
CHP’de bir haftada 3. MYK
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın geçtiğimiz hafta kurşunlanması, Cumhuriyet gazetesine yönelik başlayan operasyonda 9 gazetecinin tutuklanması ve HDP eşbaşkanları dahil 9 milletvekilinin tutuklanması konusunda izleyeceği stratejiyi ve yol haritasını belirlemek amacıyla MYK’sını dün saat 17.00’de olağanüstü toplantıya çağırdı. Alınan bilgilere göre bazı kurmaylar, bu yaşanan süreçte CHP’nin de hataları olduğunun altını çizdi, partinin benzer hataları yapmaması için kapsamlı bir değerlendirmenin ardından kamuoyu önüne en doğru stratejiyle çıkılması gerekliliğini vurguladı.
‘Bir anlamı yok’
Kılıçdaroğlu’nun MYK üyelerinin sorulari üzerine, Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmeyi düşünmediğini belirterek, “AKP’li bakanlar bile doğrudan Erdoğan ile görüşüyor. Binali Yıldırım oturduğu koltuğun hakkını veremiyor. Görüşmenin bir anlamı yok” dediği öğrenildi.
Sert bir bildiri
Kılıçdaroğlu’nun, “Ciddi ve sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. CHP olarak doğru bir stratejiyle bu süreci yönetmemiz gerekiyor” dediği, bu nedenle bugün de Parti Meclisi’ni olağanüstü toplantıya çağırdığını anlattığı kaydedildi. Kılıçdaroğlu’nun basına açık açılış konuşması yapmayacağı öğrenilen ve tamamı basına kapalı gerçekleşecek olağanüstü Parti Meclisi’nin ardından yaşanan süreçte hükümetin ve tarafların hatasının vurgulanacağı kapsamlı ve sert bir bildiri yayımlanacak. Dünkü toplantı CHP’nin bir hafta içinde gerçekleşen üçüncü MYK’sı oldu. MERİÇ TAFOLAR Ankara
Linç edilen öğrencinin ailesini ziyaret etti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki akşam 15 Temmuz darbe teşebbüsü gecesi Boğaziçi Köprüsü üzerinde linç edilen Hava Harp Okulu öğrencisi Murat Tekin’in İzmir’deki ailesini ziyaret etti.