Siyaset ‘Demokrasiye ve TBMM geleneklerine aykırı’

‘Demokrasiye ve TBMM geleneklerine aykırı’

20.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik kanun tasarısına muhalefet şerhi yazdı. CHP’li üyeler şerh yazısında, “torba kanun” şeklinde yasa yapma yönteminin, demokratik ilkelere ve TBMM geleneklerine aykırı olduğu ifade edildi.

‘Demokrasiye ve TBMM  geleneklerine aykırı’

Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyeleri; Zekeriya Temizel, Bülent Kuşoğlu, Musa Çam, Mehmet Bekaroğlu, Lale Karabıyık ve Kadim Durmaz, komisyonda kabul edilen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na muhalefet şerhi yazdı.

Haberin Devamı

‘Alışkanlık oldu’

Yazıda, tasarının maddelerine ilişkin önerilerin hükümet temsilcileri tarafından dikkate alınmadığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: “Son dönemlerde, içeriğinde birbiriyle hiçbir ilişki bulunmayan çok sayıda kanunda değişiklik yapılmasını öngören ve ‘torba kanun’ olarak adlandırılan kanun tasarıları ve tekliflerinin gündeme getirilerek aceleyle yasalaştırılması yöntemi bir alışkanlık haline gelmiştir. Söz konusu torba yasalar aynı zamanda İç Tüzüğün 91. maddesi uyarınca da temel kanun olarak görüşülmek üzere genel kurula indirilmektedir. Devlet yönetimini ve toplumun geniş kesimlerini yakından ilgilendiren bazı sektörde iş ve işleyiş kurallarını, bütçe dengesini etkileyen bu düzenlemelerin torba kanun yöntemiyle yasalaştırılmak istenmesi demokrasimizin yerleşik teamüllerine de uygun değildir.

Haberin Devamı

‘Uygun bulmuyoruz’

Olağan yasa yapma sürecinin dışına çıkılarak TBMM’de ilgili komisyonlarda yeteri kadar tartışılmayan torba kanunlarla sadece plan ve bütçe komisyonundan geçirilerek yasa yapma alışkanlığının genel demokratik ilkelere ve TBMM geleneklerine aykırı olduğu kanaatiyle, ‘torba kanun tasarısının’ bütününe karşıyız. Sonuç olarak torba kanun şeklinde hazırlandığı için tasarının bütününe ve bu şekilde kanunlaşmasına karşı olduğumuzu bildiririz.”