Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Eski bakanlardan Bülent Akarcalı dostumuz yazıyor:
“Bugünkü gazetelerde Merkel’in sözcüsünün, aldıkları soykırım kararıyla ilgili olarak ‘Almanya’da demokratik kültür var” sözüne çok güldüm.
Almanya demokratik kültüre gerçekten sahipse ve sıkıysa Amerika’nın katlettiği milyonlarca Kızılderili ile köle olarak kullanıp 5 milyonunu öldürdüğü 20 milyon zenci köle için soykırım kararı alsın...
Vietnam’da ve Irak’ta zehirli gazlar kullanarak katlettiği milyonlarca insan için karar alsın...
Almanya demokratik kültüre sahipse komşusu Fransa’nın Afrika’daki sömürgeciliğini, Cezayir’de öldürdüğü milyonlarca Müslüman cinayetlerini kınasın...
Belçika Kongo’sunda 8 milyon zencinin nasıl öldürüldüğünü araştırsın.
Demokratik kültürleri daha da el veriyorsa İspanya ve Portekiz’in Latin Amerika’da elli yılda 60 milyon insanı katletmenin hesabını ve Latin Amerika’da İnka, Aztek, Maya medeniyetlerinin kökünü kazıması, dilleri, kültürleri ve sanat eserlerinin yok edilmesini okullarında okutsun.
***
Alman askerleri 1904 - 1908 yılları arasında Namibia’da Herero ve Nama nüfusundan 90 bin kişiyi katletti. Almanya bu katliamın sorumluğunu kabul ediyor, fakat tazminat ödemeyi ve mahkemeye çıkmayı reddediyor. Gerekçesi: “O tarihte savaşta sivillerin korunmasını öngören uluslararası kurallar bulunmaması” imiş. Aynı gerekçe 1915 için akla gelmiyor!

Haberin Devamı

ŞEN

Kadıköy Belediyesi harika bir iş yaptı... Haydarpaşa Garı’nda coşkulu bir kitap fuarı düzenledi. Çürümeye terk edilmiş peronlar, vagonlar okurlarla doldu. gar hayat buldu.
5 gün süren kitap şenliginde gar yaklaşık 100 bin okur tarafından ziyaret edildi, 500 binden fazla kitap satıldı. Aynı anda yazarlar konferans verdi, kitap imzaladılar.
Fuara katılan yayınevleri belediyeye beş kuruş bile ödememiş, bütün masraf ve organizasyon belediye tarafından yapılmıştı. Anadolu’daki kütüphane ve okullara kitap bağış kampanyasında da 10 bin civarında kitap toplandı. Kadıköy Belediyesi’ni ve bu güzel organizasyona emeği geçen herkesi kutluyoruz...

Zamane çocukları “Radyonun içinde küçük insanlar yaşıyor” diye değil, “Televizyonun içinde AKP’liler yaşıyor” diye düşünüyor…
Akif Kökçe

Haberin Devamı

ALMAN

Almanya meclisine soykırım kararı üzerine tepkilerimiz:
Erdoğan, “Orada 11 tane Türk varmış. Ne Türk’ü, geç o işi. Onların Türklükle alakası yok, onların kanı bozuk.”
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Burhan Kuzu:
“Alman gâvuru yine yaptı yapacağını.”
Milletvekili Şamil Tayyar:
“Karşılık olarak Ayasofya ibadete açılmalı.”
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ:
“Bu tür sütü bozuklar, kanı bozuklar Türkiye’yi de Türk milletini de temsil edemezler.”
Türkiye kendini böyle savunacaksa buna savunmak değil karşı tarafı desteklemek denir. Kasaba kahvehanesinden bile daha nitelikli yorumlar çıkar. İktidara düşen Türkiye’nin hukukunu ve haklılığını savunmak, bu konuda kamuoyunu bilinçlendirmektir.

Proje okulları...

Türkiye’nin en itibarlı okullarından İstanbul Erkek Lisesi’nde geçen cuma günü diploma töreninde şok edici bir olay yaşandı. Okul müdürü konuşurken mezunlar müdüre sırtını döndü, gündemi sarsan bir protesto eylemi gerçekleştirdiler. Ertesi gün okula:
“Yandaş değil çağdaş eğitim istiyoruz” diyen bir pankart astılar.
Mezunlardan biri şu tweet’i geçmişti:
“Bu protesto, okulu kendi zihni gibi karartmaya çalışan yobaz, gerici zihniyete verilmiş bir tepkidir.”
Galatasaray Lisesi’nden İstanbul Erkek Lisesi’ne destek geldi.
Eğitim İş Sendikası İstanbul 1 No.lu Şube Sekreteri Maksut Balmuk, yaşanan sıkıntının temelindeki unsurları anlatıyor.
“... Milli Eğitim Bakanlığı ‘Proje okulu’ diye bir kavramı literatüre sokmuştur. Sistemin özü şudur; Bakanlık ‘proje okulu’ ilan ettiği okullara deneyimi ve birikimine bakmadan öğretmen ve yönetici atayabilecektir.
Bugün en ücra yerdeki okula bile müdür olmak için en az 3 yıl yöneticilik yapmış olmak gerekiyor. Proje okuluna ise bakan eğitim deneyimine bakmaksızın müdür atayabiliyor. Tecrübesiz kişi müdürlüğe nasıl mı atanıyor? Tabii ki bakan onayı ile. Peki bakan yandaş öğretmeni nereden tanıyor? Tanımıyor. İsimler yandaş dernek, sendika, vakıflardan geliyor. Bakan atama kararına imzasını atıyor.
Eğitimin geldiği nokta burası...