Gündem Denetlemeyi perdelediler

Denetlemeyi perdelediler

31.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ermenek’te maden faciasının 3. Gününde arama kurtarma çalışmaları devam ederken maden ocağında çalışan işçilerin anlattıkları facianın dehşet verici ipuçlarını gün yüzüne çıkardı. İsmini vermek istemeyen işçiler, iş müfettişlerinin geliş tarihlerinden haberdar edildiklerini, ocakta çalıştıkları bazı yerleri müfettişler gelmeden önce perdelediklerini, müfettişler gittikten sonra faaliyete kaldıkları yerden devam ettiklerini anlattı.

Denetlemeyi perdelediler

İşçiler, hem işverenin hem de müfettişlerin sorumlu olduğunu belirtirken, müfettişlerinin ocağı teftişe geldiğinden kendilerinin önceden haberdar edildiklerini, bu sırada ocakta çalışılan bazı yerlerin perde çekilerek kapatıldığını, müfettişlerin ocaktan ayrılmasından sonra çalışmalara kaldığı yerden devam edildiği bilgisini verdi.

İki kez daha su basmış
İşçiler, müfettişlerin de bu alanları incelemediğini, incelenmesi halinde, olağan koşullarda kömür çıkarılması tehlikeli bu alanlardan kömür çıkarılması nedeniyle işletmenin kapatılabileceğini kaydetti. İşçiler, perdeleme yapılan yerlerin çoğunlukla, “baraj” olarak tabir edilen, gaz ya da su sızıntısının görülebileceği duvarlar olduğunu, riske rağmen buralarda da kazı yapıldığını öne sürdü. Ocakta mahsur kalan madencilerden Ali ve Kerim Haznedar’ın kardeşi Ayşe Öztürk de ocağın kazadan önce 1.5 ay kapalı olduğunu, bu kapanmanın nedeninin de yine iki kez meydana gelen su baskınları olduğunu söyledi. Öztürk ağabeylerinden duyduklarını, “Dışarıda yemek yerlerken içeriye su dolmuş. İçerideki suyu ağabeylerimin de aralarında bulunduğu madencilere tahliye ettirmişler” sözleriyle anlattı.

Tuvalet ihtiyacı için poşet
Kaza, 18 madencinin yemek molası verdiği anda meydana gelmişti. Yemek yemek için yukarıya çıkılmasının yasaklanması nedeniyle işçiler yemeklerini yerin 350 metre altında yiyorlardı. Bazı işçiler, tuvalet ihtiyacı için de yukarı çıkılmadığını, bu ihtiyacın yerin altında poşetlerle giderildiğini söyledi.

Haberin Devamı

O madende felç oldu!
Madende mahsur kalan Kerim ve Ali Haznedar kardeşlerin eniştesi Mehmet Tuncer’in, 2 yıl önce aynı madende çalıştığı sırada meydana gelen göçük sonucu vücudunun belden aşağısının felç olduğu ortayı çıktı. Şu an tekerlekli sandalye ile hayatını sürdüren Tuncer, “Orası çalışılacak bir yer değil. Ben çalışırken göçük meydana geldi. belden aşağı felç kaldım. Malulen emekli oldum” dedi. Çalıştığı dönemlerde yemeklerini maden cağında yediklerini ve nefes alacak vakit verilmediğini kaydeden Tuncer de, “Tuvaletinizi bile poşetin içine yapın diyorlardı. Şimdi kayınbiraderlerim aynı şartlarda çalıştı” diye konuştu.