Gündem Dengir Mir Mehmet Fırat kimdir?

Dengir Mir Mehmet Fırat kimdir?

24.06.2015 - 14:19 | Son Güncellenme:

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin TBMM Başkanlığı için Dengir Mir Mehmet Fırat'ı seçti. Peki Meclis Başkanlığı adayı olarak seçilen HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat kimdir? hayatı ve biyografisini sizler için bu haberde topladık. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız...

Dengir Mir Mehmet Fırat kimdir

AK Parti kurucularından HDP Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Meclis Başkanlığı için aday seçilmesiyle kamuoyunu hareketlendirdi. Birçok kişi bu sürpriz adaylığı duyar duymaz "Dengir Mir Mehmet Fırat kimdir?" sorusuna cevap aradı.

Dengir Mir Mehmet Fırat, Adıyaman merkezli Rişvan aşiretine mensup bir aileden. 40 yılı aşkındır siyasetin içinde. Ankara Üniversitesi'nde aldığı hukuk eğitiminin ardından siyasete Adalet Partisi'nde başladı. AP ve DYP'de çeşitli görevlerde bulundu. 2000 yılında Fazilet Partisi'nden aday olup milletvekili seçildi. Partinin kapatılmasından sonra yenilikçilerle birlikte hareket etti. AK Parti'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı ve MKYK üyeliği vazifelerini yürüttü. Sivil Anayasa Komisyonu'nda yer aldı. 2008'de partideki görevinden istifa etti.

Dengir Mir Mehmet Fırat kimdir


1943 doğumlu Fırat, köklü bir aileden geliyor. Siyasete ilgili bir ortamda büyüdü. Dedesi Hacı Bedir Ağa Birinci ve İkinci Dönem Malatya, Üçüncü Dönem Kars Milletvekiliydi. Amcası Hüseyin Fehmi Fırat ise üç dönem milletvekilliği ve DP Genel İdare Kurulu Üyeliği yaptı. Ailenin Meclis'e gönderdiği üçüncü isim M. Sırrı Turanlı. 1957-1960 yıllarında Adıyaman Milletvekili olan Turanlı, Fırat'ın dayısı. Diğer dayısı Ali Avni Turanlı da 1963-1973 dönemi Adıyaman Milletvekili olmuştu.

Peki Dengir Mir Mehmet Fırat, cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarını nasıl değerlendiriyor? Paralel devlet iddialarına ne diyor? Dengir Mir Mehmet Fırat,17 Aralık sürecinde ortaya saçılan iddialarla ilgili "yargılanmak ayıp değil; ama töhmet altında kalmak çok kötüdür." diyor. Yasa dışı dinlemelerin siyasi sorumlusunun hükümet olduğunu belirtiyor. AK Parti kurucularından, eski genel başkan yardımcısı, Dengir Mir Mehmet Fırat, Camia'yı hedef alan ‘paralel devlet' iddialarına inanmıyor. "Paralel devlet varsa bu Ergenekon'dur." diyor. Yasa dışı dinlemelerden hükümeti sorumlu tutuyor. Soma faciasının ardından sürecin iyi yönetilemediğini düşünüyor.