Gündem Denizli'de endemik bitki türü keşfedildi

Denizli'de endemik bitki türü keşfedildi

18.07.2017 - 11:59 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin sahip  olduğu zengin biyoçeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması  çalışmaları kapsamında Denizli'de "Ekimia ozcan-secmenii" adı verilen bitki türü  keşfedildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "Ülkemiz endemik türler  açısından oldukça zengin bir konumda bulunuyor. Bizlere düşen görev ise bu  zenginliğimize gözümüz gibi bakmak ve bu türlerin geleceğe intikalini  sağlamaktır"

Denizlide endemik bitki türü keşfedildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığının Türkiye'nin sahip olduğu zengin biyoçeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması çalışmaları kapsamında, Denizli'de "Ekimia ozcan-secmenii" adı verilen yeni bir bitki türü keşfedildi.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce, Türkiye'nin sahip olduğu zengin biyoçeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması çalışmaları sürdürülüyor.

DKMP Genel Müdürlüğü ile Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü araştırma ekibinin Denizli'nin Acıpayam ilçesinde bulunan Sami Soydam-Sandalcık Barajı ve HES sahası sınırları içerisinde yaptığı çalışmalar neticesinde yeni bir bitki türü keşfedildi.

BİYOÇEŞİTLİLİK GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK

Türkiye'nin monotipik endemik türleri arasında yer alan Ekimia cinsine ait "Ekimia ozcan-secmenii" adı verilen bu bitki türü, tek nokta endemik ve sınırlı lokasyonda yayılış gösteriyor.

Haberin Devamı

Keşfedilen yeni türün korunması için gerekli hassasiyet gösterilerek arazi çalışmaları yapıldı ve tür Orman ve Su İşleri Bakanlığınca koruma altına alındı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuya ilişkin değerlendirmesinde, tür korumaya yönelik çalışmaların büyük bir önem taşıdığını belirterek "Ülkemiz endemik türler açısından oldukça zengin bir konumda bulunuyor. Bizlere düşen görev ise bu zenginliğimize gözümüz gibi bakmak ve bu türlerin geleceğe intikalini sağlamaktır." ifadesini kullandı.