Kültür Sanat Denizli'de “Glutensiz Türkiye” projesi

Denizli'de “Glutensiz Türkiye” projesi

25.05.2015 - 14:01 | Son Güncellenme:

9 Mayıs Dünya Çölyak Günü’nde Ankara’dan başlayan “GLUTENSİZ TÜRKİYE!” projesi Denizli’de de coşkuyla karşılandı.

Denizlide “Glutensiz Türkiye” projesi

Sağlık Bakanlığı ve Çölyak Dernekleri, 14 ilde toplam 1750 km sürecek bisiklet turu ile Türkiye’de Çölyak ve Gluten duyarlılığına dikkat çekiyor. Proje için Ankara’dan bisikletle yola çıkan aktivist Hakan Pekzorlu’nun yeni durağı Denizli oldu. Denizli Çölyak Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliklere vatandaşlardan yoğun katılım sağlandı.

Haberin Devamı

Denizli Üçgen Kavşağı’nda bisiklet derneği ile Hakan Pekzorlu karşılandıktan sonra Valilik önüne gelinerek Atatürk büstüne çelenk konuldu. Renkli görüntülere de sahne olan yürüyüşte vatandaşlara Çölyak ve Gluten Duyarlılığı konusunda bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.

Yoğun katılımcı ile Belediye binasının önüne gelinerek harika bir müzik dinletisi gerçekleştirildi. Sonrasında Esnaf Sarayı Toplantı Salonu’na geçilerek düzenlenmiş olan seminerde Denizli Çölyak Derneği Başkanı Sn. Türkan Gülsevin Satır ve Nustil/Schar Genel Müdürü Sn. Özgür Erdoğan’ın açılış konuşmasının ardından Sn. Dr. Halil Kocamaz Gluten Duyarlılığı ve Çölyak hastalığı konusunda bilgilendirmeler yaptı.

GLUTENSİZ TÜRKİYE” Projesi kapsamında aktivist Hakan Pekzorlu, sırasıyla Ankara, Eskişehir, Antalya, Denizli, Aydın, İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa, Adapazarı, İzmit’ten geçerek İstanbul’da yolculuğunu tamamlayacak. 14 ilde 1750 km. sürecek maratonda Çölyak Dernekleri’nin olduğu merkezlerde halkı bilinçlendirme seminerleri düzenlenerek Gluten rahatsızlıkları ile ilgili bilinç oluşturulacak.

Haberin Devamı

Şehir merkezlerinde bisiklet derneklerinin de desteğini alarak temsili bisiklet sürüşü ve çeşitli bilgilendirici faaliyetler ile farkındalık yaratılmaya çalışılacak. Sağlık Bakanlığı'nın da desteği ile aktivitenin organizasyonunu ve ev sahipliğini Ankara, Eskişehir, Antalya, Denizli, İzmir, Bursa, Balıkesir, İzmit ve İstanbul Çölyak Dernekleri yapacaklar. Projenin ana sponsoru Nustil-Schar olacaktır. Migros, Glutensiz A’da 216 ve Bisiklet Gezgini de destek verecek.

Hakan Pekzorlu 1750 km’lik sürüşünde köylere uğrayacak ve bilinçlendirme malzemelerini ve “GLUTENSİZ TÜRKİYE” rozet, kalem ve balonlarından dağıtacak.

Aktivite boyunca ayrıca Gluten’e bağlı rahatsızlıkların olası belirtileri paylaşılacak ve hekime danışmanın önemi vurgulanacak.

100 HASTADAN 4’ÜNE TEŞHİS KONULDU

Türkiye’de Çölyak teşhisi çok düşük düzeyde. Beklenen 100 Çölyak hastasının ancak 4’üne teşhis konulmuş durumda. Bu oran Avrupa’da % 10’a, Amerika’da % 17’ye ulaşıyor. Bunun yanında Gluten Duyarlılığı daha yaygın olmasına rağmen teşhis oranı daha düşük.

Haberin Devamı

Çölyak ve Gluten’e bağlı rahatsızlıkların geç teşhisi, toplum sağlığını, iş gücü verimliliğini olumsuz yönde etkilerken toplumsal, sosyal ve ekonomik boyutları da beraberinde getiriyor.

ÇÖLYAK NEDİR?- Bağışıklık sistemine bağlı sindirim sistemini ilgilendiren bir hastalık olup, hasta kişilerde buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir proteinin ince bağırsakta parçalanamamasından meydana gelen bir emilim bozukluğu hastalığıdır.

BELİRTİLERİ- Şişkinlik, ishal veya kabızlık, karın ağrısı, yorgunluk, beslenme yetersizliği, iştah değişikliği, döküntülü yanma, baş ağrısı, saç dökülmesi, depresyon, kilo kaybı, kemik ve eklem ağrısı, anemi, cilt bozuklukları, mide bulantısıdır. Tedavisi ömür boyu glutensiz diyettir.

Tedavi edilmezse; Kısırlık, Osteoporoz, Bağırsak Kanseri riski artar.

GLUTEN DUYARLILIĞI-Gluteni tolere edemeyen, glutenli besinler aldıklarında aynı çölyak hastalığına benzeyen belirtileri olan, ancak kanında çölyak hastalığına özgü antikorlar bulunmayan ve ince bağırsak dokusunda hasar gözlenmeyen bir rahatsızlıktır. Yapılan taramalara göre her 100 kişinin 25’inde gluten hassasiyeti seyrediyor. Tedavisi ise glutensiz diyettir.