Gündem Depodaki fotoğraflarla zamanda yolculuk

Depodaki fotoğraflarla zamanda yolculuk

18.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin yakın tarihinden seçilen 75 fotoğraf, ziyaretçileri zaman yolculuğuna çıkarıyor. İstiklal Caddesi’ndeki galeride sergilenen eserler arasında Ecevit’ten Anıtkabir’in inşaatına kadar daha önce yayımlanmamış birçok fotoğraf bulunuyor

Depodaki fotoğraflarla zamanda yolculuk

Türkiye’nin yakın tarihinde yaşanan çarpıcı olayların fotoğrafları bir sergide bir araya getirildi. Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki Fototrek Fotograf Merkezi-Olympus Galeri’de zengin bir arşivden seçilen 75 fotoğraf, ziyaretçileri Türkiye’nin yakın geçmişinde zaman yolculuğuna çıkarıyor.

Haberin Devamı

Adnan Menderes’in darağacına yürümesi ve idam sehpasından hayata son bakışı, “Taçsız Kral” Metin Oktay’ın tacıyla omuzlara alınışı, 12 Eylül sonrası siyasi mahkûmların Mamak Cezaevi koğuşları, Anıtkabir’in inşaatı, 2. Dünya Savaşı Türkiye’si, 1930 Türkiye Güzellik Yarışması, Soma maden faciası, Hababam Sınıfı filminin ünlü kopya sahnesi gibi pek çok fotoğraf tarih ve sanat tutkunlarını bekliyor.

Ünlü isimlerin eserleri

Fototrek Fotograf Merkezi-Olympus Galeri 14 Ekim-17 Kasım arasında ülkemizin yakın tarihinden seçilen önemli fotoğrafların bulunduğu bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

Türkiye’de eksikliği hissedilen editoryal görsel arşiv konusundaki açığı kapatmak için kurulan ve arşivinde Osmanlı’dan günümüze 600 binin üzerinde görsel bulunan Depo Photos’dan seçilen 75 fotoğraf sergileniyor. Sergi Hüseyin Ezer, Ergin Konuksever, Sökmen Baykara, Güngör Özsoy, Rıza Ezer, Coşkun Aral, Ramazan Öztürk, Ümit Turpçu, Fahir Arıkan, Mustafa Seven, Eser Erenler, Onur Sandal ve Cengiz Kahraman gibi isimlerin eserlerinden oluşuyor.

Haberin Devamı

“Depodaki Türkiye Tarihi” adlı sergi hakkında bilgi veren Depo Photos Başkanı Abdurrahman Antakyalı, Türkiye’nin görsel tarihine ulaşabilmede en önemli kaynak olma hedefiyle yola çıktıklarını ve bu yolda önemli mesafe aldıklarını söyledi. Antakyalı, “3 yıla yaklaşan çalışma sonucunda 250 önemli foto muhabiri, belgesel fotoğrafçı ve koleksiyonerlerin siyasetten magazine, spordan sanata 25 milyondan fazla fotoğrafını inceleyerek bir milyon karenin üzerinde dev bir fotoğraf arşivi oluşturduk. Daha önce gün yüzüne çıkmamış, hiçbir yerde yayınlanmamış yüz binlerce kare film tarandı ve 600 bini arşivlendi” dedi.

Kuledeki uçaksavar

Fototrek Fotograf Merkezi’nden Cenk Gençdiş ise, “Seçilen 75 fotoğraf ülkemizin zengin tarihinin göstergesi. 2. Dünya Savaşı’nda kuledeki uçaksavar bataryası ya da Metin Oktay’ın omuzlardaki fotoğrafı bizlere geçmişimizin arşivlenecek kadar değerli olduğunu hatırlatıyor.

Fotoğraflar belleğimizi tazelerken geçmişten ders almamızı sağlıyor, bu yüzden görsel arşive ülkemizde daha çok önem vermeliyiz” diye konuştu.

Depodaki fotoğraflarla zamanda yolculuk


Yıl 1980. Bülent Ecevit, Süleyman Demirel ve Kenan Evren, 12 Eylül askeri darbesinden 13 gün önceki 30 Ağustos törenlerinde. Fotoğraf: Rıza Ezer

Depodaki fotoğraflarla zamanda yolculuk


Yıl 1951. Anıtkabir’in inşaatı. Fotoğraf: Hüseyin Ezer

Depodaki fotoğraflarla zamanda yolculuk


Yıl 1930. Türkiye Güzellik Yarışması finalistleri. Fotoğraf: Cengiz Kahraman

Depodaki fotoğraflarla zamanda yolculuk


Yıl 1991. Irak’tan Türkiye’ye Kürt göçü. Fotoğraf: Coşkun Aral

Depodaki fotoğraflarla zamanda yolculuk

Haberin Devamı

Yıl 1975 Fotoğraf: Güngör Özsoy