Ankara Deprem Danışma Kurulu, Başbakan Yardımcısı Akdağ Başkanlığında Toplandı

Deprem Danışma Kurulu, Başbakan Yardımcısı Akdağ Başkanlığında Toplandı

30.11.2017 - 12:22 | Son Güncellenme:

.

Deprem Danışma Kurulu, Başbakan Yardımcısı Akdağ Başkanlığında Toplandı

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, “Hepimiz biliyoruz ki İstanbul başta olmak üzere büyük bir risk var. İstanbul ilimiz ile ilgili daha önce yapılan bir çalışma var ancak diğer illerde çok çalışılmış değil. Süratle bunları temin edip eylem planlarımızda odaklanacağımız noktaları belirlemiş olacağız” dedi.
Yeni Türkiye Deprem Tehlike Haritası ile Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin değerlendirileceği 2017 yılı 3. Deprem Danışma Kurulu toplantısı, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ın başkanlığında AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve Deprem Danışma Kurulu üyelerinin de katılımıyla başladı. 3. Deprem Danışma Kurulu toplantısının gündem maddelerini aktaran Başbakan Yardımcısı Akdağ, birinci gündem maddesinin Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nın kurulla değerlendirilmesi olduğunu belirterek, “Yakın bir zamanda da bunu kamuoyuna açıklayacağız. Son derece kıymetli bir çalışma. Deprem haritalarımız çok daha detaylandırılmış durumda. Riski belirlemek açısından bunun önemi var. Pratikte, mühendislerimizin bina yaparken kullanabilecekleri mükemmel bir araç oluşturmuş oluyoruz. İyi hazırlanmış bir yazılımı da var. Böylece herhangi bir bölgede bina yapılacağı zaman bu binayla ilgili mühendislik hesaplama ihtiyaçları hususunda önemli bir araç oluşturmuş oluyoruz” diye konuştu.
Toplantının ikinci gündem maddesinin Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği olduğunu söyleyen Akdağ, “Bu da uzun bir zamandır çalışılan bir konu. Deprem yönetmeliğini yenilemiş oluyoruz. Yakın zamanda bunu da Bakanlar Kuruluna sunarak kamuoyuyla paylaşacağız. Yeni deprem yönetmeliği ile alakalı olarak AFAD ülke genelinde eğitim çalışmaları yapacak. Bir taraftan bu yapılan eğitimlerle farkındalık oluşturmuş olacağız” ifadelerini kullandı.

"İstanbul başta olmak üzere büyük bir risk var”
Diğer yandan ülke genelindeki riskli yapı stoğunun büyüklük ve bölge olarak belirlenmesi ile ilgili değerlendirmede bulunacaklarını kaydeden Akdağ, “Hangi tarihteki binalar ya da hangi özellik taşıyan bölgelerdeki binalar daha risklidir, depremsellik riskini azaltmak açısından nerelere daha çok yoğunlaşmalıyız, daha ince bir ayarı nasıl yapabiliriz bunun için AFAD olarak geniş bir araştırma yapacağız. Karşımızdaki riskin büyüklüğünü doğru teşhis etmek lazım ki, onu küçültmek için de doğru bir yerden başlayabilelim. Hepimiz biliyoruz ki büyük bir risk var. İstanbul ilimiz başta olmak üzere büyük bir risk var ancak İstanbul ili üzerinde geçmişte de çalışıldı. Ama başka illerde bu şekilde çok çalışılmış değil. İstanbul’da da yine eldeki çalışmaları gözden geçirerek yeni verilere ihtiyaç var. Süratle bunları temin edip buna göre eylem planlarımızda odaklanacağımız noktaları belirlemiş olacağız” açıklamasında bulundu.
Akdağ’ın açıklamasının ardından toplantı basına kapalı olarak gerçekleşti.