Gündem Deprem sonrası kıraathaneye!

Deprem sonrası kıraathaneye!

24.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Deprem endişesinin yaşandığı İstanbul’daki deprem toplanma alanları şaşırtıyor. Belirlenen 1332 ‘acil toplanma alanı’ arasında kıraathane bile var. Uzmanlar, bu alanların çoğunun yönetmeliğe uygun olmadığı görüşünde...

Deprem sonrası  kıraathaneye

17 Ağustos depremi sonra sıgündeme gelen afet toplanma ve çadır alanlarının az ve yetersiz olması tartışma yaratmıştı. Afet Koordinasyon Kurulu’nun 1999-2003 arasında yaptığı çalışmalarda 493 çadır kurma alanı belirlenirken bunların sayısı 77’ye düştü. Birçoğu yerine gökdelen ve AVM yapılan çadır kurma alanlarının azlığı dikkat çekerken, AFAD ile ilçe belediyeleri, 1332 noktayı acil toplanma alanı larak belirledi. Ancak uzmanlara göre bu noktalar ‘yetersiz’.

Haberin Devamı

Belediyelerin afet durumunda toplanılması için belirlediği acil toplanma alanları genellikle mahalledeki park ve cami bahçeleri. Ama özellikle Esenler ve Fatih’tekiler dikkat çekici.

425 bin 875 kayıtlı kişinin yaşadığı Fatih’te acil toplanma alanı ve çadır kurma alanı sayısı yalnızca 11. Bunlardan biri de Hacıhamza Mektebi Sokak. Hacıhamza Mektebi Sokak’ın afet anında ve sonrasında vatandaşların toplanmasına uygun bir yer olmadığı açıkça görülüyor. Uzmanlar, yapıların yüksekliğinin en az yarısı kadar uzaklıkla toplanılmasının uygun olduğunu söylüyor.

Deprem sonrası  kıraathaneye

Kahvede toplanılacak

Yaklaşık 461 bin kişinin yaşadığı Esenler’de ise belediyenin belirlediği 5 ana tahliye alanı ve 27 acil toplanma alanı var. Bu alanlardan birisi de Esenler Belediyesi’nin yapmış olduğu İkinci Bahar Kıraathanesi. Uzmanların yapılaşmadan uzak yerlerin afet toplanma alanı olarak belirlenmesi gerektiğini söylemesine karşın bu kıraathane de acil toplanma alanı olarak belirlenmiş.

Haberin Devamı

Deprem sonrası  kıraathaneye

‘Evler dışarıdan çok daha güvenli’

1999-2003 yılları arasında afet toplanma alanlarının belirlendiği kurulda görev yapan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, kentte 493 boş alan belirlendiklerini ve bu alanların artırılması kararını aldıklarını kaydederek, “Günümüzde bu alanların 4’te 3’ü yapılaşmaya açıldı. Şimdi sayısı 100’den daha az. İstanbul’da boş alan kalmadı. Artık evlerin içerisi dışarıdan daha güvenli olmaya başladı. İstanbul’u afete hazırlarken daha da problemli bir noktaya getirdik. Hiçbir altyapı hizmeti olmasa bile boş alanlara ihtiyaç var” dedi.

‘Kapalı alanlar olmalıdır’

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da, afet toplanma alanlarının tüm açık alanlar ve depremden sonra sağlam kalmış kamu binalarının olabileceğini söyleyerek; “Afet toplanma alanları öncelikle kapalı alanlar olmalıdır. Deprem her zaman Ağustos ayında olmayacaktır. Eğer kapalı alanlar yetersiz kalırsa ondan sonra insanla park ve bahçelere konması gerekiyor. Vatandaşların afet sonrasında sığınabilecekleri tüm yapıların, park ve bahçelerin altyapısının hazırlanması gerekiyor. Maalesef İstanbullular afete hazır değil. Çoğu evde ilk yardım çantası, yangın söndürücüsü yok. Afetten sonra aile afet planları nerede toplanacakları, ne yapacakları belli değil” dedi.