Gündem Depresif kişilerde inme riski yüksek

Depresif kişilerde inme riski yüksek

25.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beyin Farkındalık Haftası’nda Türkiye’de en sık görülen beyin hastalığının inme olduğunu belirten Nöroloji uzmanı Dr. Hale Gökmen’e göre inme riski yalnız ve depresif kişilerde daha yüksek

Depresif kişilerde  inme riski yüksek

Dünyada her yıl 6 kişiden biri inme geçiriyor. İnme, ülkemizde ölüm nedenleri arasında koroner kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alıyor.

İnme dışında sık görülen beyin hastalıklarının demans, baş ağrıları, Parkinson ve MS olduğunu dile getiren Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji uzmanı Dr. Hale Gökmen, “İster demans ister inme gibi damar tıkanıklığı ya da hipertansiyona bağlı beyin kanaması olsun, birçok nörolojik hastalık aslında koruyucu tedaviler ve hastanın hayat tarzını değiştirmesi ile bir ölçüde önlenebiliyor” görüşünde.

60’tan sonra dikkat

Dr. Gökmen’in hastalığa karşı önerileri ise şöyle;

“Sosyal çevresi geniş olmak, arkadaşlar ve yakınları ile olmak beyni koruyan bir faktör. Bu açıdan bakıldığında yalnız ve depresif kişiler daha fazla beyin hastalıklarına özellikle de Alzheimer’a yakalanıyor. Özellikle demans 60 yaşından sonra artıyor. Beyin damar tıkanıklıkları da 60’lardan sonra daha sık görülüyor. Yaşlanan dünyada beyin hastalıkları gittikçe artan öneme sahip. Meslek olarak tabii ki stresli mesleklerde daha fazla inme ve demans gibi hastalıkların görüleceğini söyleyebiliriz. Stres de önemli bir risk faktörü çünkü. Sigara kullanımı, sağlıksız beslenme özellikle de uykusuzluk beyin hastalıklarını artırıyor. Aynı zamanda stres hem gerilim tipi hem de migren tipi baş ağrılarını artırıyor. Özellikle de migrenlilerin uyku ve yemek düzeni önemli olduğundan vardiyalı çalışanlarda migren atakları çok daha sık görülüyor.”

Haberin Devamı