Isparta "Derhal Kışlaya Dönün, Aksi Taktirde Ateş Edeceğim"

"Derhal Kışlaya Dönün, Aksi Taktirde Ateş Edeceğim"

25.05.2017 - 18:24 | Son Güncellenme:

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında 700 Kara Harp Okulu öğrencisini Ankara'ya götürmeye çalıştıkları iddia edilen eski Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı Tuğgeneral Kurutmaz ile eski Erkan Başkanı Albay Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu 21 sanığın yargılanmasına devam edildi Tanık Emniyet Müdür Yardımcısı Kamuran Koç, duruşmada harbiyelileri almak için Eğirdir'e doğru yola çıkan otobüslerin nasıl durdurulduğunu ve geri döndürüldüğünü anlattı

Derhal Kışlaya Dönün, Aksi Taktirde Ateş Edeceğim

ISPARTA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında 700 Kara Harp Okulu öğrencisini Ankara'ya götürmeye çalıştıkları iddia edilen eski Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı Tuğgeneral Kurutmaz ile eski Erkan Başkanı Albay Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu 21 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Haberin Devamı

Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma, güvenlik gerekçesiyle adliyenin konferans salonunda yapıldı. Duruşma salonunda tutuklu sanıklar Nurhan Baran, Ahmet Yıldırım, Cumhur Keyik, İlhan Çağrı Kayaoğlu, Merih Özşahin, Ahmet Nazif Şahinoğlu Hüseyin Seçkin Erslan ile tutuksuz sanıklar ve avukatları hazır bulundu.

Tutuklu yargılanan eski Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz ve eski Erkan Başkanı Albay Orhan Yılmaz ise duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Isparta Emniyet Müdür Yardımcısı Kamuran Koç, 15 Temmuz gecesi Isparta Terörizmle Mücadele Eğitim Merkez Komutanlığından çıkan ve Eğirdir Dağ Komando Okulu'nda eğitim gören 700 harbiyeliyi alarak havalimanına götürecek otobüsleri, Atabey Kavşağı'nda durduğunu söyledi.

Haberin Devamı

-"Derhal geri dönün aksi taktirde ateş edeceğim"

Yaklaşık 10 otobüsün olduğu konvoyu durduktan sonra araç komutanı olan ve rütbesini üsteğmen olarak hatırladığı bir askerin kendisinden yolu açmasını istediğini ve kendisinin bunu reddettiğini ifade eden Koç, "Derhal araca binin ve kışlaya geri dönün, aksi taktirde ateş edeceğim." ifadelerini kullandığını anlattı.

Bu uyarıyı birkaç kez tekrarladığını ve araçların geri döndüğünü anlatan Koç, bir süre sonra vatandaşların darbeye tepki göstermek için toplandığı komutanlığın 2 No'lu girişine herhangi bir olumsuzluğa karşı polis ekiplerinin gönderildiğini ifade etti.

Koç, gecenin ilerleyen saatlerinde içinde harbiyeli öğrencilerin yer aldığı ve havalimanına gittikten sonra güvenlik önlemleri üzerine geri dönen araç ve sürücülerini emniyet müdürlüğüne götürmek için komutanlığa gittiğini dile getirerek, Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz ile 15 rütbeli askerin olduğu odaya girdiğini ve araç ve sürücülerini emniyete götürmek istediğini söylediğini belirtti.

Odadaki tüm rütbelilerin gecenin o saatinde teçhizatlı olmasını garipsediğini anlatan Koç, ısrarı üzerine Kurutmaz'ın araçları ve sürücülerini kendisine verdiğini ve bunların emniyete getirildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

- "Dışarıda üniformalı asker görmek Vali'nin en son isteyeceği şey"

Emniyet Müdür Yardımcısı Koç, 15 Temmuz gecesi emniyet ekiplerince alınan tedbirlere de değinerek, havalimanına inmesi muhtemel askeri helikopter için pistlerin kamyonlarla kapatıldığını ve pist ışıklarının söndürüldüğünü dile getirdi.

Koç, kışla çevresindeki güvenlik önlemlerinin de sabah saatlerine kadar devam ettiğini sözlerine ekledi.

15 Temmuz gecesi komutanlıkta tabur komutan vekili olan tanık Binbaşı Serkan Ünal da gece çağrılması üzerine komutanlığa gittiğini ve televizyondan darbe girişimi gecesi yaşananları takip ettiğini söyledi.

Komutanlıktan çıkan otobüsleri kendisinin görmediğini öne süren Ünal, 16 Temmuz sabahı alay komutanı tutuklu sanık Ahmet Yıldırım'ın kendisinin de dahil olduğu tabur komutanlarından yoklama alınmasını istediğini anlattı.

Daha sonra Yıldırım'ın tabur komutanlarını çağırarak Kolluk Kuvvetlerinin Toplumsal Olaylarda Desteklenmesi (KOKTOD) timi hazırlanmasını istediğini ifade eden Ünal, orada buna karşı çıkanların olduğunu, kendisinin de "Bu durumda dışarıda üniformalı asker görmek Vali'nin en son isteyeceği şey" diyerek itiraz ettiğini ancak Yıldırım'ın emri geri çekmediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Yıldırım'ın ilerleyen saatlerde ikinci KOKTOD timinin hazırlanmasını istediğini belirten Ünal, ancak 09.00 sularında telsizden KOKTOD emrinin iptal edildiğini duyduğunu ifade etti.