Gündem ‘Derin düşman’a karşı güç birliği

‘Derin düşman’a karşı güç birliği

28.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Derin düşman’a karşı güç birliği

Akdeniz’in en büyük denizaltısavar (antidenizaltı) tatbikatı Mavi Balina-2018 Türkiye’nin ev sahipliğinde başladı. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın yönetiminde aralarında ABD’nin de bulunduğu 13 ülkenin katılımıyla 7 Ekim’e kadar sürecek tatbikatta savaş gemisi ve uçaklarının denizaltı savunma sistemleri denenecek. Sualtındaki savaş hazırlığı için 19 gemi, 11 helikopter, 9 uçak yaklaşık 10 gün boyunca Doğu Akdeniz semalarında ve açıklarında olacak.

Haberin Devamı

En korkulan savaş aracı

Gelişen savaş teknolojileriyle birlikte etki gücünü arttırarak en korkulan silahlardan olan denizaltılara karşı alınacak önlemler tüm ülkeleri tatbikat yapmaya zorluyor. Sessiz ve derinden ilerleyerek hedefleri uzaktan yok edebilen ve aynı yöntemle uzaklaştığı için modern çağın vazgeçilmez silahı; denizaltılara karşı, Akdeniz çanağının en büyük tatbikatı Mavi Balina 2018, Türkiye’nin önderliğinde gerçekleşiyor.

‘Derin düşman’a karşı güç birliği

2 yılda bir düzenlenen Mavi Balina tatbikatları tüm teknolojik gelişmelerin değerlendirilmesini sağlıyor. Düşman denizaltılarını bulmak, takip etmek, hasar vermek gerekirse yok etmeyi amaçlayan tatbikatta savaş gemisi, uçak, helikopter ve diğer denizaltıların kabiliyetleri test edilirken, ülkeler arası koordinasyon göz dolduruyor.

Haberin Devamı

Doğu Akdeniz’deki açık denizde düzenlenen tatbikata ABD, Azerbaycan, Bahreyn, Cezayir, Katar, Kuveyt, Pakistan, Romanya, Suudi Arabistan’a ait gemi, uçak ve askerler katılıyor. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın yönettiği tatbikata Türk Hava Kuvvetleri de büyük destek veriyor.