Gündem Dershane yasağı eğitim hakkı ihlali

Dershane yasağı eğitim hakkı ihlali

25.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

AYM dershanelerin kapatılmasını iptal eden kararının gerekçesini Resmi Gazete’de yayımladı. AYM, bilgi edinme ihtiyacını karşıladığını belirttiği dershanelerin sınırlandırılabileceğini ama yasaklanamayacağını vurguladı...

Dershane yasağı eğitim hakkı ihlali

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershanelerle ilgili olarak 13 Temmuz’da verdiği kararın merakla beklenen gerekçesi nihayet dün Resmi Gazete’de yayımlandı. AYM, gerekçeli kararında dershanelere ilişkin bazı sınırlamalar getirilebileceğini ama tamamen yasaklamanın Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti. Dershanelere, “eğitim ve sınav sisteminin yol açtığı” vurgulanan kararda dershanelerin doğurduğu sakıncaları önleyici tedbirler almak yerine tamamen yasaklama kararı verilemeyeceği belirtildi. Dershanelerden özel okula dönüşüme ilişkin kurallara vize veren AYM, hükümetin, “Milli Eğitim politikasını AYM belirleyemez” eleştirisine de yanıt verdi. AYM kararında, eğitim politikalarını belirleme yetkisinin Meclis’e ait olduğu, ancak bu yetki kullanılırken anayasal ilkeler ile temel hak ve hürriyetleri ihlal etmemesi gerektiği vurgulandı.

Haberin Devamı

‘İktidarın sınırı temel haklar’

AYM’nin kararı beşe karşı 12 oyla alındı. Gerekçeli kararda, Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndan dershane ibaresinin çıkarılması ve dönüşüm için başvurmayan dershanelerin ve özel etüt merkezlerinin 1 Eylül 2015’de kapatılmasına ilişkin hükümlerin, öğrenim görenler yönünden anayasanın eğitim hakkını düzenleyen 42. maddesi, işletenler yönünden ise çalışma özgürlüğünü düzenleyen 48. maddelerine aykırı olduğu belirtildi. Kararda, eğitim politikalarını belirleme yetkisinin Meclis’e ait olduğu, ancak bu yetkinin anayasayla sınırlı olduğu vurgulanarak şöyle denildi:

“Yapılacak düzenlemelerin, anayasal ilkeler ile temel hak ve hürriyetleri ihlal etmemesi gerekir. Temel hak ve özgürlükler, demokratik siyasi iktidarların anayasal sınırlarını oluşturmaktadır. Kanunla bu sınırlara uyulup uyulmadığını denetleme görev ve yetkisi de hiç kuşkusuz AYM’ye aittir.

Haberin Devamı

‘Bir ihtiyacı karşılıyor’

Dershaneler, öğrencileri bir üst okula veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlamak, istedikleri derslerde yetiştirmek ve bilgi düzeylerini yükseltmek amacıyla faaliyet göstermektedir. Dershaneler, okul müfredatı konularına ilişkin bilgi edinmeye yönelik bir ihtiyacı karşılamaktadır. Kişilerin bu suretle okul dışı eğitim almaları, anayasanın 42. maddesinde güvence altına alınan eğitim hakkı kapsamındadır. Kişilerin eğitim ve öğrenim hakları ile teşebbüs hürriyetini ortadan kaldıracak, kullanılamaz hale getirecek ya da ölçüsüzce sınırlandıracak düzenlemeler getirilemez.

‘Alternatif imkân’

Bir üst okula ve yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık ihtiyacını karşılayacak okul dışı alternatif imkânlar sağlanmadan dershanelerin kapatılarak eğitim sisteminden çıkarılması, eğitim ve öğrenim hakkına yönelik ölçüsüz bir sınırlamadır.

Eğitim ve sınav sisteminin yol açtığı, devletin de yasal statüye kavuşturduğu dershanelerin doğurduğu sakıncaları önleyici tedbirler almak yerine, bu kurumları tamamen yasaklamak suretiyle dershanelerin kapatılması yoluna gidilmesi, kişilerin sınavlara hazırlık kapsamında okul dışı özel kurumlardan eğitim desteği alma imkânını ortadan kaldırmakta, bu nedenle de eğitim ve öğrenim hakkını ihlal etmektedir.

Haberin Devamı

Dershanelere ilişkin düzenleme yapılırken bireylerin tercihleri doğrultusunda okul dışı eğitim alma ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik farklı çözüm yollarının öngörülmesi gerekmektedir.

‘Özgürlüğü sınırlanamaz’

Böyle bir düzenleme getirilmeksizin ve demokratik toplum düzeni yönünden zorlayıcı bir neden ortaya konulmaksızın, sınırlama amacını gerçekleştirecek daha az sınırlayıcı araçlara da başvurulmadan tamamen yasaklayıcı bir yöntemle dershanelerin kapatılması, teşebbüs özgürlüğüne demokratik toplum düzeninde gerekli olmayan ölçüsüz bir sınırlama niteliğindedir.”

AYM, kursların, “ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğinde olamayacağı” ve ancak 12 yaşından küçüklere yönelik olabileceğini düzenleyen düzenlemelerin de dershanelere ilişkin düzenlemelerin devamı niteliğinde olduğunu belirterek iptal etti.

Dönüşüme vize verdi

Haberin Devamı

AYM, 1 Eylül 2015’e kadar başvurarak öğretim kurumlarına dönüşüm programına alınan kurumların 2018-2019 eğitim-öğretim yılının sonuna kadar mevzuatta öngörülen şartları taşımaları kaydıyla okul ve diğer kurum türlerine dönüşümlerine ilişkin düzenlemelere ise vize verdi. AYM, dönüşüm sürecinin bitiminde dönüşme talebinde bulundukları örgün eğitim kurumunun taşıması gereken şartları karşılayamayanların faaliyetlerine son verileceğine ilişkin düzenlemeyi de anayasaya uygun buldu.
AYM, okul ve kurum müdürlerinin valiler tarafından 4 yıllığına görevlendirileceklerine ilişkin hüküm ile kanunun yürürlüğe girdiği tarihte görev süresi 4 yıldan fazla olan müdürler ve yardımcılarının görevinin kendiliğinden sona ereceğine ilişkin hükümlerin iptal istemini ise reddetti. Bu görevlerin sınırsız olarak yapılmasını zorunlu kılan anayasal bir düzenleme olmadığı belirtilen kararda, yöneticilik görevinin ikinci görev olduğu, asıl görevin öğretmenlik olduğu hatırlatıldı.
AYM, MEB merkez teşkilatında Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi, müsteşar yardımcısı, genel müdür, inşaat ve emlak grup başkanı kadrolarında bulunanlar ile taşra teşkilatında il müdürü, müdür yardımcısı ve ilçe müdürü kadrolarında bulunanların görevlerinin kanunun yayımı tarihinde sona ereceğine ilişkin hükmü ise “hukuki güvenlik ilkesine” aykırı bularak iptal etti.
AYM, Millî Eğitim Denetçi ve Millî Eğitim Denetçi yardımcılarının, Maarif Müfettişi ve Maarif Müfettişi Yardımcısı kadrolarına atanmalarına ve “Millî Eğitim Denetçi” ve “Millî Eğitim Denetçi Yardımcısı” unvanlarının mevzuattan çıkarılmasına ilişkin düzenlemelerin iptal istemini de reddetti.
Gündüz lise, akşam dershane
Dershane temsilcileri, AYM’den dershanelere devam kararı çıktığını söyleyerek, sektörün maddi kayıplarının en aza indirilmasi için temel liselerin dershane görevini de üstlenecek şekilde yeniden kurgulanmasını talep etti. Değerlendirmeleri şöyle:
Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) Genel Başkanı Ahmet Akça: Biz 17 Aralık 2014’te AYM’ye ziyarette bulunmuş ve bir kararın en kısa sürede verilmesini talep etmiştik. Ama karar eğitim öğretime başlanmasına 1 ay kala çıktı. Bu karar, zamanlaması açısından adil olmadı. Sektör olarak bizler kurumlarımızı okul olacak şekilde hazırladık. Her okul olacak şube için 200-300 bin TL civarında harcama yaptık. MEB, yarın, ‘dershaneler devam edebilir’ derse biz aynı kurumu dershaneye çevirmek için benzer harcamalar yapmak zorunda kalacağız. Şimdi bizim beklentimiz şu: Temel liselere dershane görevi da yapma izni verilsin. Temel liselerimizde derslerin bittiği saat 16.00’dan sonra takviye kursları verelim.
‘Yol haritası belirlenmeli’
ÖZDEBİR Başkanı Faruk Köprülü: Dershanelerin devam etmesini hep savunduk. Ama çok geç bir karar verildi. Dershanelerin bir kısmı kapandı, sektörün bir kısmı ise kendi yol haritasını çizdi. Şimdi de, bakanlıktan en kısa süre içerisinde bir yol haritası hazırlaması ve bunu açıklamasını bekliyoruz. Sadece biz değil, veliler, öğrenciler, çalışanlar beraber bekliyoruz. Talebimiz, temel liselere dershanecilik faaliyeti de yürütebilecekleri yeni bir düzenleme yapılması.
MEB’de ayrıntılı çalışma yapılıyor
MEB’den yapılan kısa açıklamada, AYM’nin gerekçeli kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı hatırlatılarak, “Bakanlığımız hukuk müşavirliği ve ilgili genel müdürlükler gerekçeli karar üzerinde ayrıntılı bir çalışma yürütmektedir. Bu çalışma tamamlandığında konuyla ilgili gerekli açıklamalar yapılacaktır” denildi.