Gündem Dersim olaylarına soruşturma kararı

Dersim olaylarına soruşturma kararı

24.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi 1938 yılındaki Dersim olaylarında 24 kişinin ölümüyle ilgili Başsavcılığın verdiği takipsizlik kararını kaldırarak olay soruşturulsun kararı verdi.

Dersim olaylarına soruşturma kararı

Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi, Tunceli’de Dersim isyan sırasında, 14 Ağustos 1938 tarihinde iki aileden 24 kişinin ölümüyle ilgili Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı’nın zamanaşımı gerekçesiyle verdiği takipsizlik kararını kaldırarak, olayla ilgili etkin soruşturma yürütülmesi gerektiğine hükmetti.
Tunceli’nin Hozat ilçesinin Karabakır köyünde oturan Baran ve Canan ailelerinin iddiasına göre, 14 Ağustos 1938 tarihindeki askeri hareket sırasında, toplanan ve aralarında kadın ile çocukların da bulunduğu 24 yakını Hozat ilçesine bağlı Karabakır köyü Saka Sure mevkiinde topluca öldürüldü. Yakınlarının topluca öldürüldüğü yerde anıt mezar yaptırmak isteyen aile üyeleri, kazdıkları alandan insan kemikleri çıkması üzerine kemikleri yeniden gömerek anıt mezar yapımını durdurdu.

‘Detaylı incelensin’
Aileler, avukat Cihan Söylemez aracılığıyla Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak yakınlarına ait olduğunu ileri sürdükleri kemiklerle ilgili detaylı inceleme yapılmasını talep etti. Ancak ailelerin bu talepleri Başsavcılık tarafından zaman aşımı gerekçe gösterilerek reddedildi.
Bunun üzerine ailelerin avukatı Cihan Söylemez zaman aşımı gerekçesiyle verilen takipsizlik kararının kaldırılması amacıyla Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.
Başvuruyu değerlendiren mahkeme oy çokluğu ile Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen takipsizlik kararını kaldırarak olayla ilgili etkin soruşturma yürütülmesi gerektiğine hükmetti.
Mahkeme kararında Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ilgili kemiklerin insan kemiği olup olmadığı, insan kemiği olması halinde ölüm tarihi ve ölüm sebebine ilişkin herhangi bir araştırma yapılmaksızın, kemiklerin 1938 yılında meydana gelen olaylarda ölümlerle ilişkin olduğu yönündeki bir kabul ile zamanaşımı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığını karar verdiğini hatırlattı.

Oy çokluğuyla kaldırıldı
Mahkeme ayrıca kararın bu şekilde kesinleşmesi halinde, durumun Anayasa ve kanuna aykırılık teşkil ettiğini belirterek, Hozat Cumhuriyet Başsavcılığının kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararını oy çokluğu ile kaldırdı.

Haberin Devamı

‘Verilen karar sevindiricidir’

Ailelerin avukatı Cihan Söylemez, kararın Dersim 1938’le ilgili verilen ilk karar olduğunu ve bu açıdan sevindirici olduğunu söyledi. Söylemez şunları söyledi: “Bu karar şu açıdan sevindirici. İlk defa 1938 Dersim katliamı ya da jenosidi ile ilgili ilk defa Türkiye’de yargı olumlu bir karar vermiş oldu. Bundan önce toplu mezarların açılması, tespiti, DNA testi yapılması; şüpheliler hakkında soruşturma yürütülmesi ile ilgili yapılan tüm müracaatlar ne yazık ki zamanaşımı iddiasıyla kapatılmıştı” dedi.