Ege DEÜ’ye, 2 milyon dolarlık süper bilgisayar bağışladı

DEÜ’ye, 2 milyon dolarlık süper bilgisayar bağışladı

12.08.2017 - 02:55 | Son Güncellenme:

Dr. Özdoğan Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü Jeofizik Sismik Laboratuvarı için, yüksek veri işleme kapasiteli, üç parçadan oluşan bir bilgisayar bağışladı

DEÜ’ye, 2 milyon dolarlık süper bilgisayar bağışladı

Avrupa Bilimler Akademisi’ne seçilen, petrol endüstrisi ve jeofizik alanında dünya çapında birçok önemli çalışma yapan bilim insanı Dr. Özdoğan Yılmaz, Dokuz Eylül (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü Jeofizik Sismik Laboratuvarı’na (SeisLab) yazılım ve donanımı yaklaşık 2 milyon dolar değerindeki üç parçadan oluşan süper bilgisayar kümesi bağışladı.

Haberin Devamı

180 bin dolar da ondan

Sahip olduğu veri saklama ve işleme kapasitesiyle yaklaşık 400 bilgisayarın işini tek başına yapabilen süper bilgisayar, bir yılda tamamlanan veri analizini bir ay gibi kısa bir sürede sonuçlandıracak. Bilgisayarın yıllık 180 bin dolar olan bakım ve lisans ücreti de Dr. Yılmaz tarafından karşılanacak. Amerika ve Avrupa’da jeofizik alanında uzun yıllar çalıştığını ifade eden Dr. Yılmaz, “Verinin işlenmesi ve saklanmasının önemini iyi bilirim. SeisLab Koordinatörü Prof. Dr. Günay Çifçi hocamızın liderliğindeki bu laboratuvar, dünya çapında birçok çalışmaya imza attı. Ülkem ve bilim dünyası adına kendileriyle gurur duyuyorum. Bu ekibin daha büyük projeler hazırlayarak ülkemize ve bilim dünyasına katkı sağlamaları için bağış yapmak istedim” şeklinde konuştu.