Gündem Devlet Bahçeli kimdir?

Devlet Bahçeli kimdir?

08.04.2016 - 15:26 | Son Güncellenme:

MHP'de muhaliflerin, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebiyle açtığı dava karara bağlandı. Mahkemenin verdiği karara göre MHP'ye kayyum atandı. Peki, MHP genel başkanı Devlet Bahçeli kimdir? Bu karar için neler söyleyecek? İşte detaylar...

Devlet Bahçeli kimdir

MHP'li muhaliflerin açtığı davada Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verdi. MHP eski Aksaray İl Başkanı Avukat Ayhan Erel, partiyi olağanüstü kurultaya götürecek kayyum heyetinin başkanı oldu.

Haberin Devamı

Bahçeli'den ilk açıklama

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, mahkemenin parti yönetimine kayyum ataması hakkında, kararı Yargıtay'a götüreceklerini belirterek, "Hiç kimse bizden olağanüstü kongre beklemesin" dedi. Bahçeli, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin MHP'li muhaliflerin lehine verdiği kararın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bahçeli, şunları söyledi:

"Yargıtay'a müracaat edeceğiz. MHP'nin değerlendirmeleri ve görüşü vardır, o çerçevede hareket edeceğiz.

MYK toplayarak 18 Mart 2018 tarihinde 12. Olağan Kurultay kararını almıştır. Nereden etkilendikleri belli olmayanlara MHP'yi teslim edemeyiz.

Yargı yolunu kullanacağız. Hiç kimse bizden olağanüstü kongre beklemesin. Onlar mahkeme hakkını kullandı, şimdi biz kullanacağız. Böyle bir karar alternatif olarak aklımızdan geçiyor.

Haberin Devamı

Bu karara MHP hukuka duyduğu saygıdan dolayı bu karara da saygı duyuyor. Ancak 18 Mart 2018 tarihinde olağan kongremizi Allah'ın izniyle gerçekleştireceğiz."

DEVLET BAHÇELİ KİMDİR?

Devlet Bahçeli (d. 1 Ocak 1948, Osmaniye), Türk ekonomist, siyasetçi, eski başbakan yardımcısı, Ülkü Ocakları'nın kurucularından ve Milliyetçi Hareket Partisi genel başkanı.

Devlet Bahçeli 1 Ocak 1948 yılında Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde doğdu. Fettahoğulları olarak bilinen geniş ve köklü bir Türkmen ailesine mensup olan Bahçeli, ailenin 4 çocuğundan biriydi. Babasının ilk evliliğinden olan 2 kardeşi vardır[2]. İlk öğrenimini memleketi Osmaniye'de 7 Ocak İlkokulu'nda tamamladı. Ortaokulu Servet Bahçeli adında, kendisinden üç yaş büyük abisiyle Adana'da Özel Çukurova Koleji'nde yatılı okudu.

Ailesi varlıklı olduğu için üniversiteye kadar tahsilini özel okullarda sürdürdü. Lise eğitimi için İstanbul'a akrabalarının yanına gitti. Emirgan Akgün Koleji’ne yazıldı. Lise ikinci sınıfta Etiler'deki Özel Ata Koleji’ne geçti ve lise diplomasını da yine bu okuldan aldı.

Devlet Bahçeli, 1967 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni (Şimdiki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) kazandı ve dış ticareti okumaya başladı. Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin genel başkanı Alparslan Türkeş'in seminerlerine gitmeye başladı. Ardından akademide Ülkü Ocakları'nı kurdu. 1970-1971 yıllarında Türkiye Milli Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu. Bahçeli, bir yandan aktif olarak siyasi faaliyetleri yürütürken, diğer yandan da akademik çalışmalarını devam ettirdi.

Haberin Devamı

1971'de mezun oldu ve aynı yıl Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ve bağlı yüksek okullarda İktisat Bölümü asistanı olarak görev aldı. Öğrencilerle yakından ilgilenen bir akademisyendi. Aynı zamanda Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği'nin kurucularından, Üniversite Akademi ve Yüksekokullar Asistanları Derneği'nin (ÜMİD-BİR) kurucularından ve genel başkanlarındandır. Ayrıca kısaca ÜNAY denilen Üniversite Akademi ve Yüksekokulları asistanlığı kurdu ve başkanlığını yaptı.

Devlet Bahçeli, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde iktisat doktorası yaptı ve aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikasında Ana Bilim Dalı'nda 1987 yılına kadar öğretim üyeliği görevini sürdürdü. Dr. Bahçeli yine bu süre içerisinde Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Türk Tarihi ve Dış Politika konularıyla ilgilendi ve bu alanlarda çalışmalar yaptı.

Haberin Devamı

17 Nisan 1987 tarihinde üniversitesindeki öğretim üyeliği görevinden istifa eden Bahçeli, 19 Nisan 1987 tarihinde yapılan MÇP Büyük Kurultayı'nda parti yönetimine seçildi ve Genel Sekreterlik görevine getirildi.

MÇP ve MHP'nin yönetim kadrolarındaki görevi uzun yıllardır sürdüren Bahçeli, çeşitli zamanlarda Genel Sekreterlik, Genel Başkan Yardımcılığı, Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği, Merkez Karar Kurulu Üyeliği, Genel Başkan Başdanışmanlığı görevlerinde bulundu.

6 Temmuz 1997 tarihinde yapılan MHP 5. Olağanüstü Kongresinde MHP Genel Başkanlığına seçildi. 1999'da yapılan genel seçimlerde MHP'nin ikinci parti çıkması üzerine DSP ve ANAP ile koalisyon hükümetinde devlet bakanı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2002 genel seçimlerinde MHP seçim barajı altında kalınca milletvekili seçilemedi. 2007 Türkiye genel seçimlerine Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı olarak katıldı. Partisinin barajı geçmesiyle birlikte yeniden milletvekili olarak meclise girdi. 24. Dönem ve 25. Dönemlerde ve 26.Dönemlerde Osmaniye Milletvekili olarak TBMM'ye tekrar girmiştir. 2015 yılındaki 11. Olağan Büyük Kongresinde 7. kez MHP Genel Başkanı seçilmiştir.