Dünya Devlet Başkanlığından alındı! Halk sokaklara döküldü

Devlet Başkanlığından alındı! Halk sokaklara döküldü

11.03.2017 - 16:02 | Son Güncellenme:

Güney Kore'de ortam iyice karıştı. Yolsuzluk suçlamasıyla yargılanan Devlet Başkanı Park görevinden azledildi. Kararı destekleyenler sevinç içinde sokaklara döküldü. Ancak Park taraftarları da sokağa çıkınca ortam gerildi. Kararı protesto edenler arasından 3 kişi hayatını kaybetti.

Devlet Başkanlığından alındı Halk sokaklara döküldü

Güney Koreliler, Park Geun-hye'nin devlet başkanlığı görevinden azledilmesini kutladı. Başkent Seul'de toplanan on binlerce kişi, yolsuzluk ve siyasi nüfuz skandalı nedeniyle yetkileri geçici olarak elinden alınan Park'ın devlet başkanlığından azledilmesini sevinçle karşıladı.

Haberin Devamı

Eski devlet başkanının henüz ayrılmadığı Güney Kore Devlet Başkanlığı Sarayı "Mavi Ev"e doğru yürüyen göstericiler, "Park'ı tutuklayın" sloganları attı.

Bu arada Güney Kore bayrakları taşıyan üniformalı Park destekçileri, Seul'de toplandıkları meydanda bu "siyasi suikasta" direneceklerini söyledi.

"Mavi Ev" yetkililerinden yapılan açıklamada, Park'ın şahsi evine taşınmak için biraz daha zamana ihtiyacı olduğu belirtildi.

20 BİN POLİS GÖREV YAPTI

Gösterilerde güvenliğin sağlanması için yaklaşık 20 bin polis görevlendirildi. Bu arada dün azil kararının ardından Seul'de düzenlenen, Park yanlısı gösteride hayatını kaybedenlerin sayısı 3'e yükseldi.

Anayasa Mahkemesinin 8 yargıçtan oluşan heyeti, dün Park'ın devlet başkanlığı görevinden azledilmesine oy birliğiyle karar vermişti.

Haberin Devamı

Baş yargıç Lee Jung-mi televizyonlardan canlı yayınlanan açıklamasında, mahkeme kararını "tarihi bir an" olarak nitelemiş ve "Park'ın açıklamalarına ve eylemlerine baktığımızda anayasayı savunduğuna yönelik herhangi bir irade bulamadık. Devlet başkanının anayasayı ve yasaları ihlali, halkın güvenine ihanet anlamına gelmektedir. Anayasayı korumak açısından bu tür ciddi eylemler kabul edilemez." ifadelerini kullanmıştı.

ÜLKE TARİHİNDE İLK

Park, ülke tarihinde azledilen ilk devlet başkanı oldu. Karar, siyasi dokunulmazlığını yitiren Park'a mahkeme yolunu açtı.

Park'in azlinin ardından 60 gün içinde seçime gidilecek. Anketler, 2012'de yapılan seçimlerin mağlubu olan Moon Jae-in'in Park'ın halefi olacağına işaret ediyor.

Park, yakın dostu Choi Soon-sil aracılığıyla ülkenin büyük holdinglerinden bağış adı altında rüşvet almak ve karşılığında muhataplarına siyasi menfaatler sağlayarak görevini kötüye kullanmakla suçlanmıştı.

Güney Kore parlamentosu, 9 Aralık'ta Park hakkında soruşturma açılmasına karar vermiş ve Park'ın yetkileri geçici olarak Başbakan Hwang Kyo-ahn'a devredilmişti.