Siyaset ‘Devlet’ indirimi

‘Devlet’ indirimi

25.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız, teklifin bir genel af ya da özel af olmadığını, şartlı ceza indirimini içerdiğini söyledi. Yıldız, “Teklif ‘devlet indirimi’ diye anılabilir” dedi

‘Devlet’ indirimi

MHP, kamuoyunda tartışma yaratan teklifini dün TBMM Başkanlığı’na sundu. Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, bazı suçların ceza sürelerinde indirim öngören kanun teklifinin genel af ya da özel af olmadığını, şartlı ‘devlet indirimi’ adıyla anılabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yıldız, MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta ile birlikte Meclis’teki MHP Grup Yönetim Kurulu salonunda düzenlediği basın toplantısında, “kamuoyunu uzun süredir meşgul eden, sosyal bir zaruret haline gelen ceza indirimi ya da af şeklindeki düzenlemeyi” Genel Başkan Devlet Devlet Bahçeli’nin talimatıyla hazırladıklarını belirtti. Kanun teklifinin 19 Mayıs 2018’den önce işlenen suçları kapsadığını bildiren Yıldız, tabii olunan infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken toplam cezadan bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirim yapılmasının öngörüldüğünü söyledi. Teklife göre 5 yıl indirim yapılması sonucu infazı gereken ceza kalmaması halinde hükümlünün salıverileceğini vurgulayan Yıldız, 5 yıl indirimin, hükümlünün, bihakkın tahliye tarihine kadar kasıtlı bir suç işlemesi halinde geri alınacağını ifade etti.

Haberin Devamı

162 bin kişi

Yıldız, devlete karşı işlenen suçları kanun kapsamı dışında tuttuklarının altını çizerek “Bunun sebebi şudur; devlete karşı işlenen suçlardan herhangi birini bu kapsamın içerisinde bulundursak, bundan faydalanacak olanlar terör örgütleridir” diye konuştu. Yıldız, toplam 253 bin civarında tutuklu ve hükümlü bulunduğunu, terör suçlusu 25 bin 63 hükümlü, 20 bin 643 tutuklu olduğunu dile getirdi. Ayrıca adam öldürme suçlarından 22 bin 610 hükümlünün, 5 bin 664 tutuklunun bulunduğunu aktaran Yıldız, cinsel saldırıya karşı da 13 bin civarında suçlu bulunduğunu aktardı. Yıldız, “Kanun teklifi kapsamı dışında olanları, faydalanmayanları çıktığımız zaman 162 bin tutuklu ve hükümlü bu düzenlemeden faydalanacaktır. Cumhurbaşkanımız, Amerika yolculuğundan önce ‘162 bin kişi devlete karşı suçları işleyen tutuklu ve hükümlü değildir’ dedi. Doğru söyledi. Bu 162 bin kişi, adli suçlar” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kanun teklifi gelsin, bakalım, hukukçu arkadaşlar incelesin, yapılacak bir şey varsa yapalım” sözlerine dikkati çeken Yıldız, “duyumlarla, henüz ete kemiğe bürünmemiş teklif hakkında ileri geri konuşmalar olduğunu” ifade etti. Yıldız, “Yazık günahtır. Bu toplumda büyük bir beklenti vardır. Teklifimiz kanunlaşırsa, 162 bin kişinin hukuki durumunda değişiklik olacaktır. Onun için ceza indirimi konusunda laf olsun diye, muhalefet olsun diye bir şey söylenmez. Söylenen şeyler benim gözümde vicdansızlıktır” dedi.

Haberin Devamı

Uyuşturucu ilk sırada

“Rahşan Affı”nın istismar edildiğini, Anayasa Mahkemesi’nin kanundaki çeşitli maddeleri iptal ettiğini, sonra yeni düzenlemelerle salıverilenlerin sayısının arttığını anımsatan Yıldız, o düzenlemenin hukuki hatalarla dolu olduğunu savunurken, “Bu teklifimiz yasalaşırsa, bunun genişlemesi söz konusu olmaz” dedi.

Başka bir soru üzerine cezaevlerinde en çok tutuklu ve hükümlünün uyuşturucu suçlarından olduğunu belirterek “Bunların toplamı 50 bin 386’dır. Bundan sonra terör, hırsızlık, yağma, dolandırıcılık… Sanıldığı gibi Türkiye’de dolandırıcılık, tüm suçlardan daha azdır. Cezaevlerinde bu 50 bin kişi içinde bir tane uyuşturucu baronu yok. Bu çocuklar o baronlar tarafından suça sürüklenmiş, üzerinde 3-5 gram uyuşturucu bulunmuş, genellikle Doğu ve Güneydoğulu çocuklardır. Bu çocuklar tahrik edilebilecek, her türlü suç işletilebilecek yapıya sahiptir. Ben bunların anne ve babalarıyla konuşuyorum. Öncelikle ıslah etmemiz gereken insanlardır. Kamuoyunda bunlar genel adıyla ‘torbacı’ diye bilinir. Bunlar, yoksul halk kesimlerinin çocukları” dedi. Yıldız, “Bunu af diye telaffuz edenler var. Ancak bu kanun teklifi ceza indirimidir. TBMM’nin, anayasanın 87. maddesinde düzenlenen genel af, özel af yetkisi vardır. Genel ve özel afta aranacak nitelikli çoğunluk 5’te 3’tür. Bizim teklifimiz genel af da değildir, özel af da değildir. Şartlı ceza indirimidir” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

‘Genel affa karşıyız’

“Biz bu teklifi hazırlarken sadece Ak Parti’ye sunmak için hazırlamadık” diyen Yıldız, “Meclis’teki tüm partiler değerlendirecek, Genel Kurul’a gelirse oy kullanacaktır. Sadece Ak Parti ile MHP uzlaşmasıyla bu yasayı çıkarma niyetimiz yok” diye konuştu. MHP’nin genel affa kökten karşı olduğunu belirten Yıldız, teklifin adının “Devlet indirimi” olarak anılabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Çakıcı, kapsama giriyorsa yararlanır

Teklif çerçevesinde Alaattin Çakıcı’nın durumunun da tartışıldığının hatırlatılması üzerine Yıldız, “Meseleyi magazinleştirmeyin. Alaattin Çakıcı, Kürşat Yılmaz ya da benzer arkadaşlar için kanun çıkmaz. Kanun kapsamındaysa bu arkadaşlar da elbette yararlanır. Ama işi Çakıcı, Yılmaz’a getirirsek bu çok uygun olmaz. Alaattin Çakıcı Bey’in hangi suçlardan yattığını tam olarak bilmiyorum. Avukatlarına da sorun. Şu anda cinayetle, örgütle ilgili herhangi bir infazı yoktur” dedi.

‘Devlet’ indirimi

Yazarlar