Cadde Devlet Tiyatroları genel müdürü Nejat Birecik oldu!

Devlet Tiyatroları genel müdürü Nejat Birecik oldu!

23.10.2014 - 11:07 | Son Güncellenme:

Güneş Batarken Bile Büyük tiyatrosu ile ilgili başlayan sansür tartışmaları nedeniyle görevinden istifa eden Devlet Tiyatroları genel müdürü Mustafa Kurt'un yerine Nejat Birecik getirildi. Nejat Birecik genel müdür olarak vekaleten atandı.

Devlet Tiyatroları genel müdürü Nejat Birecik oldu

Mustafa Kurt’un ‘sansür var’ diyerek istifa ettiği DT Genel Müdürlüğü görevi henüz sezonun başı olmasına rağmen boş kalmıştı. Kültür Bakanlığı da yeni genel müdür olarak Birecik’i vekâleten bu göreve atadı. Makama gelerek görevine başlayan Birecik, devlete bağlı sanat kurumlarının özelleştirilmesini öngören Türkiye Sanat Kurulu’na (TÜSAK) destek vermesi ile biliniyor.

Haberin Devamı

Nejat Birecik kimdir?

A. Nejat Birecik, 1963 yılında İskenderun’da doğdu. Babasının memuriyeti nedeniyle ilk ve orta öğretimime Karabük’te başladı. Daha sonra İskenderun Anadolu Lisesi’nde eğitimimi tamamladı. Liseye giderken tiyatroya gönül verdi ve tiyatro okumaya karar verdi. Ankara , İstanbul Konservatuvarlarına girmeye çalıştı. Ankara Konservatuar sınavlarına girdi. Ardından 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro lisans eğitimine başladı. Yıldız Kenter, Haldun Dormen, Güngör Dilmen gibi tiyatrocuların öğrencisi oldu. 1990 yılında oradan mezun olduktan sonra 1990-1991 yılları arasında Tiyatro Stüdyosu’nun kuruluşunda yer aldı, ardından Dormen Tiyatrosu’nda yaklaşık 5 yıl, ağırlıklı fars türü oyunlarda görev yaptı. 1996 yılında kısa süreliğine ABD’ye gitti. Daha sonra televizyon dizilerine başladı. 2000 yılında Kenan Işık’ın davetiyle İstanbul Şehir Tiyatroları’na girdi. 2004 yılında genel sanat yönetmeni yardımcılığı ve yönetim kurul üyeliğine seçildi. Kocaeli Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda da genel sanat yönetmeni olarak çalıştı.