Gündem Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi, Kültür Bakanlığı’na bağlandı

Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi, Kültür Bakanlığı’na bağlandı

16.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan kararname ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı kurumlar belirlendi. Daha önce Başbakanlık’a bağlı olan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bakanlığa bağlandı.

Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi, Kültür Bakanlığı’na bağlandı

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü; daha önce Başbakanlık bünyesinde bulunan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlık’ı da bakanlığın bünyesine alındı.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bünyesine alınan kurumlar ve görevleri şöyle:

-Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı: Çanakkale deniz ve kara savaşlarının meydana geldiği Çanakkale Savaşları Gelibolu tarihi alanının tarihi, kültürel ve manevi değerleri ile doğal dokusunun korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve yönetimini sağlamak üzere görev yapacak.

- Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü: Oynanacak eserler sanat ve edebiyat alanında tanınmış üç kişi ile genel müdür, başrejisör, başdramaturg ve bir sanatkardan oluşacak edebi kurul tarafından seçilecek.

- Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü: Merkezi Ankara’da, özel bütçeli ve tüzel kişiliği haiz olacak. Müdürlükler bakanın onayı ile illerde kurulacak. Genel Müdürlük ve müdürlükler, bakan onayı ile yurt içi ve yurt dışı turneler tertip edebilecek, milli ve milletlerarası festivaller düzenleyebilecek.

Haberin Devamı

- Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)

- Vakıflar Genel Müdürlüğü

- Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı

- Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı: Yazma eser kütüphanelerinin alanında uzmanlaşmış birimler olarak etkin şekilde hizmet vermesine, kültür mirası yazma ve eski harfli nadir basma eserlerin toplanması, korunması, sağlıklı biçimde geleceğe ulaştırılması ile bilim, kültür ve sanat dünyasının hizmetine sunulmasına yönelik faaliyetlerde bulunmakla görevli olacak. Bu kapsamda İstanbul’da Fatih, Üsküdar ve Merkez’de dört adet, Bursa, Edirne, Çorum, Kastamonu, Kütahya, Amasya, Sivas, Konya, Diyarbakır, Kayseri, Manisa’da birer yazma eser kütüphanesi kurulacak.