Gündem Devletin parasıyla devleti dinlediler

Devletin parasıyla devleti dinlediler

21.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Örtülü ödenek kullanarak aldıkları cihazlarla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı başbakanlığı döneminde dinledikleri iddiasıyla 7 istihbaratçı hakkında 51.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Örtülü ödenek harcama yetkilisi olarak bildirilen dönemin Emniyet Genel Müdürü Kılıçlar da tanık olarak ifade verdi. Kılıçlar, cihazların envantere kayıtlı olmadığını bilmediğini söyledi

Devletin parasıyla  devleti dinlediler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, başbakanlığı döneminde dinlediği iddia edilen eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak’ın da aralarında bulunduğu 7 istihbaratçı hakkında, örtülü ödenek kullanarak aldıkları altı dinleme cihazını amacı dışında kullanıp “zimmet” ve “konut dokunulmazlığını ihlal” suçlarını işledikleri gerekçesiyle 51.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Altıparmak’ı istihbaratın başına Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) getirdiği belirtilen iddianamede, örtülü ödenek harcama yetkilisi olarak savcılığa bildirilen dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, “tanık” oldu. Kılıçlar, iddianamede yer verilen ifadesinde Erdoğan’ın dinlendiğini ve cihazların envantere kayıtlı olmadığını bilmediğini söyledi.
6 adet cihaz almışlar
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı başbakan olduğu dönemde böcek tabir edilen dinleme cihazı ile dinlediği iddia edilen eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak, İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdürü, Teknik Şube Müdür Yardımcısı, İstihbarata Karşı Koyma Büro Amiri ve büro memuru şüpheliler Ali Özdoğan, Sedat Zavar, Enes Çiğci, İlker Usta, Ahmet Türer ve Serhat Demir hakkında ek iddianame hazırladı.
İddianamede, “Böcek” davasıyla ilgili Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bozma kararında, sanıklar hakkında zimmet ve konut dokunulmazlığının ihlal suçlarından da dava açılmasına işaret edildiği belirtildi. Bu karar üzerine sanıklar hakkında soruşturma başlatıldığı kaydedilen iddianamede, örtülü ödeneği amacı dışında kullananların belirlenmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yazılan yazıya, böceklerin konulduğu 2011 itibarıyla Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ve Altıparmak’ın harcama yetkilisi olduğu yanıtı verildiği belirtildi. Emniyetin yazısında, suç konusu dinleme cihazlarını, istihbarat daire başkanlığında çalışan komiser Enes Çiğci’nin 11 Ekim 2010’da sipariş ettiği, 113 bin 800 dolar ve 78 bin 750 liraya ATH firmasından altı adet dinleme cihazı alındığı, bu giderin örtülü ödenekten karşılandığı, cihazların ise envantere kayıt edilmediği anlatıldı.
Envanterde kayıt yok
İddianamede, dinleme cihazlarından ikisinin dönemin Başbakanı Erdoğan’ın resmi ve hususi ikâmetlerinde casusluk maksatlı kullanıldığı, dördünün ise kaybolduğuna dair tutanak düzenlendiği kaydedildi. Siyasi ve askeri casusluk suçunun FETÖ’nün amacını gerçekleştirmeye yönelik işlendiği, cihazların hiçbir envantere kayıt edilmediği belirtilen iddianamede, Altıparmak’ı istihbaratın başına FETÖ’nün getirdiği, örgütün dinleme cihazlarını yerleştirip başbakanı siyasi ve askeri casusluk maksadıyla dinlediğini bildiği ifade edildi.
İddianamede, Altıparmak’ın, cihazlar bulunduktan sonra FETÖ’nün bu suçları işlediğini örtmek için çalıştığı, cihazların satın alınması, envantere kayıt edilmemesi, hukuka aykırı dinlemede kullanılması, belgelerin yok edilmesi, soruşturmayı etkisizleştirmesi, gerçeği bilerek gizlemesi nedeniyle suçlara doğrudan iştirak ettiği kaydedildi. İddianamede, şüpheli Özdoğan’ın FETÖ adına diğer şüphelileri ayarlayarak işi organize ettiği, şüpheliler Demir, Zavar, Çiğci, Usta’nın siyasi ve askeri casusluk suçunda dinleme cihazlarını fiilen kullandığı, şüpheli Türer’in de dinleme işlerini yaptığı anlatıldı.
Şüphelilerin zimmet ve konut doku-nulmazlığının ihlali suçlarından 51.5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.