Ankara Devletin Sahip Çıktığına Belediye Sahip Çıkamadı

Devletin Sahip Çıktığına Belediye Sahip Çıkamadı

20.05.2017 - 13:00 | Son Güncellenme:

.

Devletin Sahip Çıktığına Belediye Sahip Çıkamadı

Beypazarı’nda Yemenicilik mesleğini yaşatmaya çalışan Durmuş Kaya, belediyeye olan kira borcundan dolayı hem işinden oldu, hem de icralık.
2010 yılında uygulamaya konulan Esnaf ve Sanatkârlar için Değişim, Dönüşüm ve Destek Programı (3D-ESDEP) kapsamında, esnaf ve sanatkârların sıkıntılarına yönelik çalışmanın yürürlüğe girmesiyle kaybolmaya ve unutulmaya yüz tutmuş meslekler esnaf muaflığı kapsamına alınarak vergi muafiyeti getirilmişti.
Bu kapsamda devlet, kendi ürettikleri ürünleri satanlara münhasır olmak üzere el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve Oltu taşları işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar, esnaf muaflığı kapsamına alınarak gelir vergisinden muaf tutuldu.
Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden olan ve devletin koruması altına aldığı Yemenicilik zanaatını icra eden yemeni ustası Durmuş Kaya, Beypazarı Belediyesi’ne olan kira borcu yüzünden dükkanını kapatmak zorunda kaldı.
Daha önce ulusal basında yer bulan ve ülke gündemine gelerek dışarıdan sipariş aldığını söyleyen Durmuş Kaya, "Bu işi Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta yapanlar var, onlarla benim sanatım bir fakat ben ortopedik ürünler de yaparak vatandaşın mağduriyetine cevap veriyordum. Belediyeye biriken kira borcumdan dolayı dükkanıma icra geldi. Kira borcumu ödemem gerektiği bildirildi ve mallarım haciz edildi" diyerek dükkanını mecburen kapatmak zorunda kaldığını belirtti.